論盡家傭

跳至

首頁
23456...38

尾頁

複式洋房

菲: TI? LIL?? M.
中介人: M?A
僱傭公司: 灣仔歡X

伯爵府

回覆:nuttygloria 的帖子

菲:Capili Rona Som?
Date of birth: 4 April 1967 (45 yrs)
Passport: KK648389

尋日剛剛抄,借到周街數!完全無打算還!講到明會留港搵新僱主!

小心,佢profile超正,我份約做左八年,之前係星加坡台灣都打過工!笑容可躹,人見人愛!英文得!寫包單佢好快有新僱主!

好無助點解有咁多漏洞比佢地逃之夭夭!

大宅

push

大宅

34歲的印傭涉嫌於去年8月期間,兩次在屯門景峰豪庭一個單位襲擊僱主11個月大的兒子,以致其手肘和肩膊受傷骨折。印傭否認兩項虐兒罪,昨天於屯門裁判法院受審。
替男嬰照X光的醫生供稱,男嬰的傷勢並非意外造成,很大可能因外力推、扭或拉扯導致。裁判官今天決定被告Suryanti表證是否成立。
男嬰的母親供稱,去年8月16日接獲母親來電指,男嬰左手「唔識郁」,而且不斷哭,遂帶男嬰看醫生,拿了止痛藥後離去。但兩天後男嬰情況仍沒有改善,故她再帶男嬰往荃灣港安醫院照X光,驚覺他的左手手肘和肩膊骨折,需於翌日動手術。
辯方指出,除被告外,男嬰的父母、外公外婆均會照顧男嬰,其傷勢亦有機會由他們造成。
案件編號:TMCC1961/12

大宅

千萬不好請這工人-Annabelle Sajor
她年半借了3間財仔(我所知的), 共4,5 萬.
電話費共欠1000元
其他菲律賓女傭數千元

由早到晩SMS,搞到遲開飯,阿仔遲食晩飯.遲睡

成日同人講話Not enough sleep and food.
早餐我叫佢用買餸錢自己買,然後在買餸記事簿記下.
午餐佢整比我個仔食同時自己食.
晚餐一起食.
我平日有COFFEE AND 小食e.g. Biscuits .
睡覺自己一間房,因阿仔同我睡,所以佢11:00PM前睡, 7:00AM起床.
試過佢的sister send SMS 比我話我對佢唔好,唔夠野比佢食.
我同佢講,有人話佢唔開心,唔夠食,唔夠睡. 佢又話唔係.

生日,節日都有禮物.e.g. 手錶, 利是,

我生第二個小朋友, 在我預產期前一個月辭職. 攪到我大亂.
整壞我的蒸奶機唔出聲,攪到臨時臨急去買.

http://www.baby-kingdom.com/foru ... &fromuid=940588

lovableem  我之前個工人都係咁,對住我就話我對佢好好,好感激自己有個好僱主,但對外面人就話我對佢衰,唔比佢訓(10pm to 7am),環境唔好(無獨立工人房,有時要同我媽咪share room),係agent話返比我知我先知呢個人心裡面係咁   發表於 14-5-7 08:27

洋房

引用: 黑名單工人在此尋......是希望透過此

原帖由 buygooddd 於 12-07-08 發表

黑名單工人在此尋......是希望透過此版綜合大家用過的工 ...
very good info can we update!??!

大宅

MARILOU IGXnACIO PAXCGIXINAN

呢個衰工 (ID CARD N. W96X39X(2))人,打斧頭, 懶惰, 污穢不堪, 成日黑面, 但原來佢對我阿仔好差,成日閙阿仔, 兼且佢兇阿仔,如果佢話比我地知, 佢會閙同打佢…… 而且佢仲開口話我唔識做人阿媽同老婆.

呢個工人原來成日唱我, 又話我老公打佢主意….但其他街坊話番比我知, 佢成日發效, 電男人, 又話我刻薄佢,食鮑魚時又唔見佢好客氣, 日飲4-5 咖啡, 好立克,阿華田時又唔見佢同人講, 早餐必定兩個美心面包 (HKS5-6 以上個D) 生日有禮物, 有利是, 聖誕又有禮物。對佢好似家人咁。又唔見佢提.

欺騙假期, 成日話我叫佢帶小朋友去太婆家食飯係犯法, 未做滿一年又要放大假, 仲要成工個星期...唔放又話犯法, 要告我.

大宅

断约菲傭
Emily Paracha Axxe
HKID SW1xx149(1)
DOB: July 3, 1981

忍無可忍,怒炒!
太多惡行,不能盡录,有需要PM我。

別墅

引用:+本帖最後由+buygooddd+於+12-9-6+22:18+編

原帖由 buygooddd 於 12-07-08 發表

黑名單工人在此尋......是希望透過此版綜合大家用過的工 ...
菲傭: Malihan Teresit? Nani?
Passport: EB462004?
Date of birth: 16-2-1967

今朝應該要上机走,但唔知最后有冇走,因我買嗰張机票係冇得改,所以佢今日唔走就要自己俾錢買過!
悪行: 時實係富婆一名,有比利時老公做后台,下午只顧打訊息,每個星期帶laptop出街做生意!做唔夠個半月已同你講想放聖𧩙假同老公去玩,成日叫老公寄野俾佢,連我屋企地址都冇晒私隱!又黑口黑面冇耐性凑我個仔,叫佢煮返前僱主啲餸俾我哋食又話唔識(但自己又寫低晒前僱主嘅食谱喎)!即學完自己收埋,你教完佢煮啲中国餸都會寫晒!整爛嘢收埋仲唔認,因唔要俾你扣人工!有一次仲差啲唔見咗我個仔,因佢掛住睇自己致愛嘅咖啡冇拖住佢!每半個月就要求你買咖啡俾佢飲,出糧都唔會自己買,等去超市買野時就放埋其他嘢一齊!咁多衰嘢其實只在兩個月𥚃發生!

大宅

回覆:黑名單工人在此尋....歡迎POST上來比大家參考******************

印姐1)Name:Marsit?
ID:W 956816(?)
Passport : AN82673?
DOB : ?3 May 1984

印姐2)Name:Samin?
ID : W981472(?)
DOB : ?8 Sept 1986

印姐3)Name:Ratri Kusma Agningtyas??
ID:WX125557(?)
Passport:AP80969?
DOB:?3 March 1989

大宅

回覆:Victory1 的帖子

以上印傭惡行多多,詳情請看「黑店之中的黑店」

大宅

Ek* Indri*n*
date of birth: 05/May/1*86

星期日要求即日走, 星期一已去AGENT度
我第二個小朋友預產期前11月. 玩我!!

大宅

僱主團結一致,讓黑名單的工人不能在港。

大宅

回覆:黑名單工人在此尋....歡迎POST上來比大家參考******************

小心中招,態度極惡劣的印姐。

大宅

菲姐姐
UMALI, MARIATHERESA FERNANDO
BIRTH DATE 1 JUN 1983
HKID WX16135X(8)

借幾間財仔, 仲典當物品拎錢, 非常污糟

大宅

Name: Verzosa Jackelyn Via??
男仔頭

做佐3個月, 日日做D野博我炒, 我吾炒佢, 佢就自己 resign, 要即走, 同佢去agent 到攪, 又吾賠1個月通知金, 我都算, 點知佢仲去勞工處告我, 話我無出糧,
我fax佐証據俾勞工處睇, 勞工處解釋俾佢知, 要賠錢的是她, 約了日子在勞工處settle, 佢又no show

佢完全無凑new born 或幼童經驗
叫佢去接放学, 返佐学7日, 有5日遲到
放假日叫佢8:30回家, 無次準時, 最遲那次11:30先回來

大宅

NAME : MAFALDA SUIXX
PASSPORT NO. UU48688X

totally rubbish

別墅

Name:Dela Yulia?at?
Passport:AN82336?
出生曰期:13-08-1976

垃圾都不如既印尼工人, 請勿請呢舊賤人

大宅

Name: Suliystyaningrum HKID: WX115113(2)
DOB: 6-Nov-1974
全無先兆, 自15/09/2012放假後, 一去不返!! 此印印正在搵工, 勿請此斷約工人!!

別墅

走佬印,海外來了3個月,5講野,被動,放假遲到。額頭,右鼻側有癦。
名字:an? Pun?wati, 生日:?/7/1987。

首頁
23456...38

尾頁

跳至