論盡家傭

跳至

首頁
34567...38

尾頁

大宅

Name: TONEL, Dyeseb?l Caguisan? (Abel)
Nationality: Filipino 菲
HKID: WX07?83? (0)
Passport: XX22334??
Date of Birth:1982.08.15
搵工中,將於29/11 16:40離港

她最大的特徵是頸的凹位有好大個scar,好似個窿咁,就像做過開氣管手術.她會穿高領T shirt或用領巾圍頸來遮住.佢話是生過大瘡之後的疤,但我懷疑是哮喘發時開過氣孔,冇錯,她仲有哮喘,但話自己痊愈,so冇健康申報!!!

菲姐第二次來港.第一次來了一個月,誤信同鄉讒言走去領事館告agent刻扣工資(其實是還agent fee),結果被agent遞解出境.

第二次是我申請她來港,因認識她前雇主,推她聽話,所以我求agent幫我再簽佢來港.但其實agent不太想,但都幫了.千叮萬囑她不要再亂信人.這年多以來,表現很好,雇傭關係都好好,很聽教,錫小朋友,當然也會有不小心,善忘通病.故想早些表示會續約.

點知佢竟然叫我搵新工人,話佢打算搵工.我覺得好奇怪,完全唔似平時的她.於是問她有何不滿,想要乜條件.

她就話:
1.同鄉有higher salary (我只俾minimum salary,滿一年俾幾百蚊bonus,新年利是,生日禮物同不定時小禮物)
2.同小朋友出街個袋好重 (仔大了,冇尿片奶粉babyfood玩具,其實已輕了很多)
3.唔夠飽,所以要用自己錢買零食 (為食關我鬼事?每餐一大碗山咁高的飯,一大碟送,仲天天水果,有咖啡零食,我食乜佢食乜,出街食也一樣.又唔覺她病或唔夠營養)
4.唔夠瞓 (sorry,me too,但周末俾佢瞓足)
5.年幾以來成日覺得透唔到氣 (平時唔見佢咳或條氣唔順)
6.放假9時回家太早,同鄉11時才回家,他準時回家因要做家務.
.....還有更多,我聽到下巴跌,眼鏡當然跌了

於是我提議不如要food allowance,她就話同鄉也是拿food allowance.一齊買食物分,我話都是油鹽自費.帶佢去超市,平時只顧推車的他竟留意價錢牌,之後話都係唔要錢.
跟著帶佢睇醫生,醫生話完全正常,十分健康.

我改了她的例假,讓她稍為遠離一下好姊妹.她勁黑面.立刻打電話,又上網公布,叫人代禱.之後仲狂溫嗰本工會俾的天書,肯定玩野!

而家有時連招呼都唔打,打到唔係望著我.前晚11點幾仲不停試電話alarm嘈醒小朋友.又試過朝早同我爭厠所.態度差.留不得!

更多不滿,其實只是為錢,無就揀工.想做公主.但其實她只需做家務,小朋友返全日班,放學主要老人家和我放工照顧.日間她會偷偷睇下書,夜晚拿電話入厠所踎,黑面整爛嘢我都冇話佢.因大部份姐姐都會.你搞掂D嘢我就算.

老實說我對他的變質有點失望,其實我無諗住阻佢發達,但係好怕佢同鄉再教新招.例如告我唔夠食物.所以會提早完約.

若有BK JM interview 她,可PM再談.

我仔個鼻近眼角仲俾佢“唔小心”用指甲刮損流血

複式洋房

回覆:buygooddd 的帖子

Dela Cru? Rosa Pas???
HKID W?0163??(A)
Date of birth 21/8/1981

完全無愛心,我兩個仔都唔鍾意佢,細仔得六個月大,成日响佢照顧下成日撞親頭,喊到成條村都聽到,又講大話、偷嘢。到我炒咗佢先知佢老公响香港,回想返佢個細仔七個月大,仲以為佢完咗上一份合約放假回鄉有咗,如果佢老公响香港做嘢,好大機會响香港有咗之後,害到前僱主雞毛鴨血,我請咗佢唔夠兩個星期,已經响我張床開冷氣午睡。我响康x妮賣廣告嘅僱傭公司請嘅

複式洋房

印印
Name : NAS?H SUCI?TI
HKID No. : W?1643?2(7)
25 歲

黎咗兩個幾月, 點知有一日突然執行李走咗, 跟住又驚所以番來, 問佢做咩? 佢話湊唔到我細仔 (2歲), 想唔做, 分明講大話, 我已經叫舊姐姐湊埋細仔, 佢只係負責做清潔同跟車送細仔返學(老公揸車). 其實佢係唔想做兩個姐姐的家庭, 因為冇人睇住佢, 可以成日hea玩手電上網 (我話做完家務至玩, 但佢成日入厕所玩). 我話你唔做要賠錢比我, 佢冇錢賠, 跟住打比agent, agent 同佢傾完話佢唔走, 叫我比次機會佢.

跟住隔個星期放假, 竟然半夜四點出去, 夜晚10點幾先返, 我規定上午7點後走, 夜晚9點前返. 佢返來我問佢做咩早出晚歸, 佢話朋友生日, 要去接佢同送完佢先返來, 基㗎咩!!!(收尾從舊姐姐先知佢真係基) 第二日打比agent 搵人換, 諗住請到人就叫佢走. 點知跟住幾日成日喊, 試過得佢同大仔喺屋企, 仲有兩個師傅喺度拆鵬, 佢竟然坐咗喺廚房入面喊住講電話, 冇理過阿仔同兩個師傅, 咁我請佢番來做咩呢? 我同agent講佢成日喊, 精神有問題, agent搵咗個印尼姐姐同佢傾, 佢竟然話個心已碎, 唔可以喺度做, agent叫我唔好勉強佢,叫佢比信我一個月後走, 教命, 心碎應該係我, 唔見咗機票, 再請一個要比$1,500 agent, 仲要有個幾月冇咗一個工人. 我唔等佢比信我, 費事比機會佢話係我地嘅問題, 所以上個星期五已經比咗信佢, 佢而家應該搵緊工, 大家小心!!

男爵府

Name:
DXpenX, MXteX MxddXrX (X=a)

ID No:
WX08262?(3) (?
括孤一樣)

Date of Birth:
23-Feb-197X

之前已經斷了約一次, 經由運X僱傭中心請的

罪行
:

-
完全冇禮貌, 由第一天到最後一天
, 都唔會叫你早晨, 同佢講這些係禮貌, 佢就悔悔氣氣叫你

-
做錯嘢唔認錯; 叫佢做嘢, 嗌佢
3聲先會應你, 仲要慢條斯理地做

-
經常在廁所/廚房打SMS

-
唔依指示做嘢, 自把自為

-
懶到死, 成日瞓晏覺

-
駁咀駁舌, 藐咀藐舌

-
爛你d, 唔出聲 (有次爛個花樽, 剛剛婆婆想換水, 咁就割傷咗, 跟住話唔關佢事, 話個花樽係自己爆開)

-
浪費食物 (掉晒
d隔夜餸, 日日自己煮公仔面食)

-
一路煮飯, 一路偷餸食

-
食你d
, 永遠唔會問你

-
冇安全意識 (比小朋友入廚房
) (煮食爐熄咗火都唔知) (有次擺塊布係煮食爐旁邊燒著咗)

-
做表面工夫 (兩幅面孔
, 佢成日蝦婆婆)

-
偷嘢及偷錢 (偷了婆婆的手袋
, 一時話係自己買, 一時又話係婆婆掉在垃圾房, 因這手袋有紀念價值及特別所以婆婆唔會掉的)

-
有次得佢同細佬(我個仔
, 3)係屋企, 細佬瞓緊覺, 佢冇啦啦走去掉垃圾 (一早同佢講一定唔可以留低小朋友係屋企包括掉垃圾, 點知大風, 而佢又冇帶鎖匙, 佢即刻走去樓下管理處打比我, 我立即叫婆婆搭的士返屋企因婆婆湊家姐放學, 好啦, 返到屋企好彩細佬仍然瞓緊覺, 但佢仲若無其事, sorry都唔講聲, 於是我叫我老公個晚, 但佢都仍然嬉皮笑臉地先同你講聲sorry)

我真係炒得佢遲!

我希望各位嚟緊會換人或請人的jm, 要多多留意此工人

如果你想貼$$$$買難受, 請佢啦!

隋心而行

大宅

Charito Navi? Montan? (? 同第一個名最尾一樣)
駁咀, 成日玩手機(3部手機), 無安全意識, 湊去課外活動唔會拖細路, 成日整爛野, 晚唔願瞓玩電話日頭無精神做野, 成日整親細路, 壞處多不勝數~~
如果要佢相可PM 我..

大宅

Name: Clima?o, Rosemarie Gallar?o
Nationality: Filipino 菲
Passport: E?2814??0
Date of Birth:1977.04.14

No show 放飛機

菲姐第一次做左四年, 第二次做左11個月
見工時好好口, 咩都得, 我要佢幫我睇BB, 所以屋企安左兩個IPCAM, 而且我話睇BB時唔可以講電話, 佢就話咩都得, 仲話之前係佢自己主動叫個僱主安, 又話自己電話費好平, 好少講電話, 點知佢去到見Immigration果日先話佢Cancelled contract

見Immigration前一日, 佢唔覆AGENT 電話, 見果日就講大話話自己無錢, 押左自己個電話所以覆唔到…點知Extend左之後就立即Send message比我話Cancel Contract

佢同Agent 講佢唔中意我地安CAM 同唔比佢講電話, 佢同我SIGN CONTRACT 好有可能係因為已經去到最後, 佢唔SIGN就要離境, 再加上剛剛加左人工, 佢就搵過另一份工, 我知佢已經開始INTERVIEW, 大家小心!!

大宅

炒左印印工人
DIDIN SUS?NT?
ID # W92?05?(?)
出生日期 : 24-07-1983
(荃灣區)

佢個樣好易呃到人, 請各位小心

有哂典型印印既特徵,愈做愈衰、用輕功做家務(抺左=無抺)、博炒、博咀、話佢又唔聽、鬧又黑面、成日匿係房唔出廳(因為廳有cam, 請佢之前同佢講左屋企有cam , 佢話無問題, 泥到我屋企就話唔鍾意), 成日講電話、除左帶返學放學食飯,平時唔多理我囡,..................仲有好多,不能盡錄,最令我不能再忍受既係佢無問過我就帶我囡去佢啲fd 屋企(佢啲fd 同佢僱主果家人我完全唔識,而且應該仲有個男仔係佢屋企,仲要唔止一次).............

大宅

回覆:黑名單工人在此尋....歡迎 ...

如各人或有朋友正在找尋工人,請小心。

此工人今天正式離職,現正找尋新僱主。(應該在大埔區,尚X僱傭中心or Asia OXX)她說前僱主處太辛苦,所以未夠一年就辭職。

惡行如下:
1)上班第三天便說辭職,拖了第三星期正式書面通知我。

2)說自己不懂煮飯,所以不會煮飯。經三星期教導下,願意煮飯,但魚、肉全都是生的。

3)說不懂如何清潔乾淨,所以家裡塵埃滿佈,與她無關。

4)頭髮長過腰,拒絕盤起,因會頭痛,所以飯餸常有僱工的頭髮,超惡心。

5)常將家中的cam電源關掉,令本人不得看家中孩子情況。其後向本人說不可安裝cam,否則會辭職。

6)常在家對孩子常呼喝怒罵,令孩子嚎哭,但在別人面前扮到楚楚可憐。

7)不淮家中長者前往探望孩子,否則辭職。

8)身上懷有三部電話,在家長留在廚房內煲粥,玩SMS和Whatapps,卻不照顧孩子。

9)將水注入我們的洗頭水、護髮素和沐浴露內。

10)每天要提醒她接送孩子,否則不會去。

11)精彩的今天,遲了帶小朋友乘校車,最後上不到車。害得只有7歲的孩子極到㥬惶,小孩和工人失蹤接近一小時,工人沒接聽電話之餘,更沒通知僱主,最後由小兒通知家人,由家人送孩子上學,害得我們擔心萬分。傭工並沒有為今天的過失而認錯,還理直氣狀自己零過失。

12)今天帶工人回agent處,循例檢查行李。工人的手提電話,拍下我們一家的家庭相外,更偷拍了小兒數張冲涼照片,不知所謂可事,本人要求傭工清除所有我們一家的相片。

惡行實在太多,不能盡錄,小心。

大宅

回覆:jetca 的帖子

CUCIY_N_H DA_IN
ID W40_82_(5)
Date of birth 07/03/1973
走路工人

伯爵府

Jansie-J-Tungkel"x"

I'd No.: WX141470(2)

做了8個月,呃我又話佢老公就死,一去不返。
出生日期報細:明明1967年出生,來HK就寫1975年,呃我請佢。

大宅

JI_GKIE SION_SA <<< THE SPACE = N & O
  • Age 28
  • Marital Status Single
  • Nationality Philippino
佢來左9日
OK 我覺得可能係我個仔 3YRS OLD 成日問佢D英文字教佢讀 成日叫佢同佢玩 佢覺得小朋友好煩
我又諗唔到除此外佢有咩得罪佢
因涼我同佢沖學又係我同佢番
夜晚係我暗 食飯係我攪
佢真係十問9唔應 好唔中意我仔
叫佢唔應
DIRTY
LAZY
一早要沖涼 HALF HR 唔知醒照沖 一日要沖2次 早晚一次
呀仔要小便好耐唔開門 比佢去完 仔出到來唔比褲佢著
早上仔上學同佢講野只係BYE BYE姐姐... 5次都唔應 佢好憎我個仔
頭先佢走 仔同佢講BYEBYE ..2次 無理 仲講菲律賓話鬧佢
佢真係好衰

佢搏炒的 頭先一開始佢自己唔做 叫我賠一個月人工佢先至離開
要差人上來 都係唔走 話我炒佢
最後4個差人上來令佢走佢先死死地氣走

你地要小心 而家搵緊工 .. 可能係經一間 旺角山東街38號 叫 STAXLE MAID EMPLOYMENT AGENCY

你地要小心
佢個樣可以係呢度睇到

http://106.10.137.112/search/srpcache?ei=UTF-8&p=JINGKIE+SIONOSA&vs=hongkong.asiaxpat.com&vst=0&rd=r1&fr=ush_dict&u=http://cc.bingj.com/cache.aspx?q=JINGKIE+SIONOSA+(site%3ahongkong.asiaxpat.com)&d=4523395879535845&mkt=zh-HK&setlang=zh-HK&w=4e85e296,5d484d43&icp=1&.intl=hk&sig=L4q2bz15He6vuo8Ki0vqFg--

http://open388.com/~open388/0388 ... 8296&BSUBMIT=SUBMIT

複式洋房

Tuti-susilawt_
wx06366_(4)
13/02/1985
as13679_
對0左佢個半月,現無氣講,同吾想再講,做到10月尾,現搵工中(油麻地)小心!

大宅

大宅

Tri lestari bi?ti ism?n
10 dec 1982
no. AP239X5X,
hkid W6837XX(5)

一定唔會同你做得長,做唔夠三星期先話自己個乳房有粒野覆緊診,要盡快辭職返印尼醫,一個月通知話走就走!
搵你做踏腳石留係香港同埋佢位TB男朋友做part-time幫人影相,唔係有心打工,狂傾電話至深夜,佢只係周圍試工搵荀工!
祝你地好運!

大宅

對上果個
DEWI AMI?AH 印
又係騎牛搵水魚,累得我好慘!對小朋友又粗魯,又係狂傾電話唔做野!
大家真係唔好貪快請斷約,真係無個同你做得長!使好多無謂錢!

大宅

Armada ElmX AuXX (Phillipino)
XX353XXX
DOB: 11/1/1971

未够一年就走, 貪得無厭, 笑面虎, 背後講僱主事非, 裝傻扮蠢, 煮餸教極唔識(扮野, 最好唔洗佢做)。

大宅

RAODAH bt nimu muxxxi 印
XX JAN 1978
WX 0176XXX(9)

1個 CONTRACT 在粉嶺
1個 CONTRACT 在元朗

以為有好日子 , 同我簽約2 個月, 話同你唔夾 , 日日同你駁咀駁舌, 口黑面黑,基本家務都唔做
累得我好慘 ! 對小朋友粗魯,又係狂傾電話唔做野(當你睇佢唔到, 好似係你屋企寄住) !
同 AGENT 投訴 , 以為好D 其實個AGENT 幫佢寫一個月通知期比你.
最後重死, 自己忍佢唔到叫佢走, 仲要比 AGENT 屈話我炒佢 再賠錢 ....

AGENT 在元朗 X 煌,,,,, (最鍾意教工人告傭主)

大家真係唔好貪快請斷約,真係無個同你做得長!使好多無謂錢!

大宅

多一個斷約姐姐, 請小心!

DUREZA Ma.Nita Arellano

HKID
W861xx2(7) Passport No.XX440xx89 DoB April 1974 剛被解僱

虛報工作經驗, 不禮貌, 態度極差, 不聽指示, 懶散, 做嘢唔干淨, 湊BB

完全唔得, 千祈唔好請, 你會好後悔!

複式洋房

都係個句,吾請斷約工人,

男爵府

畀面勳章

Myla A. Gaxxxa (ID. WX0916xx(3)),26歲,菲,幾靚女,長髮。

斷約2次:
第1個在馬鞍山
第2個在將軍澳

有小朋友勿請, 辭職後在背後教小朋友媽媽怎樣不好, 教小朋友不喜歡媽媽.

斷約2次, last day 會係10月13日, 將會留港至10月27日, 由10月14-27日後繼續揾工, 她應該會主力搵馬鞍山區, 請留意.

無心工作, 只掛住談情說愛, 無心情那天會"唔記得煮飯",成日都"唔記得".

for reference: 香港有男朋友, 放假愛迷你裙低胸, 有notebook, 24小時上網, 有3部電話, 無記性... 喜愛shopping, 來我家現在已有十多對鞋.

請了一定後悔,歡迎查詢。

首頁
34567...38

尾頁

跳至