在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無正在搵緊工既媽咪呀? 一齊傾下呀? (無論是全職,兼職也可,大家一齊壯下膽咋!)

如題~

家陣至發覺如果1位有2名小朋友既媽咪 & 無請工人, 絕對非常困難找新工, 你地話係咪? 一味靠運?!

(不過仲未開始搵 & send resume, 問定先咋!)

民房

Re: 有無正在搵緊工既媽咪呀? 一齊傾下呀? (無論是全職,兼職也可,大家一齊壯下膽咋!)

tammyuen 寫道:
如題~

家陣至發覺如果1位有2名小朋友既媽咪 & 無請工人, 絕對非常困難找新工, 你地話係咪? 一味靠運?!

(不過仲未開始搵 & send resume, 問定先咋!)

我同你都係一樣,現在搵緊工,不過真係幾難搵呀,一問到年齡38age 有經驗都假既,即刻話唔請,
:-( :-( 不過我都會努力咁搵

大宅

Re: 有無正在搵緊工既媽咪呀? 一齊傾下呀? (無論是全職,兼職也可,大家一齊壯下膽咋!)

如題~

我覺得一dd人啦~我之前個老闆娘幾好!佢知我有小朋友(返緊學),都未必唸到用我先啦~但因為佢都有個女,知道我出黎搵錢養家!跟住請左我~~我哥陣學歷同經驗都唔夠人黎!但老闆娘都係女人,會明白!!所以我覺得搵工呢d野係人夾人~

題外話-----咁如果個面試官問你: 咁你的小朋友邊個湊?你會點答呀??
:-P

洋房

Some employers even ask if the applicants are married or not, if married, have they got any children or not, if no children, just ask them not to have any, if have children, tell them not to take good care of their children because the first few years are not important (!!!!!!!!!!!!!!) It's my friend's experience.

大宅

如實同佢講, 小朋友讀全日制, 等我放工接走, 如真的要加班會叫住附近親戚朋友幫手接仔女放學, 覺得預先講明好些,為免日後更難解釋為何不想加班....
jessiewang 寫道:
[quote]
如題~

我覺得一dd人啦~我之前個老闆娘幾好!佢知我有小朋友(返緊學),都未必唸到用我先啦~但因為佢都有個女,知道我出黎搵錢養家!跟住請左我~~我哥陣學歷同經驗都唔夠人黎!但老闆娘都係女人,會明白!!所以我覺得搵工呢d野係人夾人~

題外話-----咁如果個面試官問你: 咁你的小朋友邊個湊?你會點答呀??
:-P [/quote]

大宅

你搵左幾耐呀?
家陣正介奶, 想辛苦過後才見工, 所以仍未動手出信搵
bbhcmama 寫道:
[quote]
如題~

我同你都係一樣,現在搵緊工,不過真係幾難搵呀,一問到年齡38age 有經驗都假既,即刻話唔請,
[/quote]

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

我就覺得都OK,都唔係太難﹙PART-TIME),
我細囡7月出世,
9月我出來找PART-TIME,
即時有人請,到11月又轉過另一份更近家的,到現在都幾好!
不過我唔知全職會唔會難D?
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

珍珠宮

mcdullyiu,

你搵到咩PART TIME呀?
時間? 幾多錢?

男爵府

mcdullyiu,

你的PART TIME是做什麼呀?
仲請唔請人呀? 
地點時間人工是怎樣呀?
因為有愛,所以遺憾。
因為遺憾,才會更珍惜。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

我做會計,每天4HRS.
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

mcdullyiu,

介唔介意話我知妳幾多錢呀?因我上網見有請part time會計, 一日4個鐘, 有d就$4000一個月, 有d就$2000一個月, 分別好大, 所以想問吓妳啫。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

大宅

14號已出動send resume, 好快已收到call, 只不過介奶不順利,無心機去見呢!! :-( :-(

大宅

各位媽媽,

我都是正在搵工中,不過我是想轉工,有無媽媽有一的相熟的Agenet可以介紹俾我呀?謝謝

侯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章

bbhcmama 寫道:
[quote]
如題~

[/quote]

唔怪得我連見工都冇機會啦, 我4x歲

大宅

我都想轉工,但吾知點開口同老細講話吾做?因公司好細,老細同老板娘都幾好人,一定會問點解吾做!

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

比上不足 ,比下有餘           願我們身體健康 ,闔家平安

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我想問下你地, 有無試過係公司受過委屈而想喊架 ?

比上不足 ,比下有餘           願我們身體健康 ,闔家平安

民房

mcdullyiu

You 就好, 找到part-time, 我still find梗, any job can refer to me??????

evawinhk

伯爵府

兩個小朋友喎, 你梗係好辛苦啦...

我一個都辛苦到暈

子爵府

醒目開學勳章

首頁

尾頁

跳至