自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止發言

好媽媽勳章

有無發覺d人好鐘意打尖

別墅

Re: 有無發覺d人好鐘意打尖

有呀...特別係某部份自由行

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

去DISNEYLAND時, 全部D自由人好無禮貌, 成日打尖. :evil: :tongue:

大宅

而家好多香港人成日扮自由行
以為口講普通話就扮得到會容忍佢
然度揾著數

見到咁大家會唔會忍呢
如果佢真系遊客又忍唔忍佢呢

我就唔忍
要佢入鄉隨俗大聲叫佢排隊呀唔該

大宅

係咪個廁所排緊一行既隊啊? 你去到廁所果時有無見到阿婆巳經排緊呢?

子爵府

唔係話乜, 有d老人家真係似老邁老, 又唔排隊, 過馬路又唔睇燈, 個樣仲好似話"你有本事就撞埋o黎!!"!!

大宅

我都試過o係荃灣比個亞婆蝦.

o個日我買完"送"返屋企, o係街市街排隊等小巴, o甘有小巴到, 排前面D人陸續上車。

當我前面o個個人上o左車之後, 忽然有個亞婆o係側邊衝過黎話:比我上先! 然後上o左車...

我比佢突而其來撞開兩步, 差D跌落地, 好彩架車剛剛無位, 個亞婆比司機叫返落車。佢死死氣氣地落車, 居然企頭位等下一架。我即刻企返佢前面, 話:有無攪錯, 唔排隊...

點知, 個亞婆同排後面D人, [size=large]居然完全無反應....

後來有第二架小巴到, 個亞婆第二個上車。

最興係, 我返到屋企, 發現袋雞蛋比個亞婆撞爛曬... :evil: :evil:

公爵府

大宅

有時對d老人家真係無符!

男爵府

俾人打尖又煩,俾人誤會打尖又煩...
有次去羅湖過關時,排排下個肥c9咋咋帝"摄係我前面,佢地有兩三個人,咁我開聲話,唔好意思,我排緊隊既喎,點知佢仲惡過我,大大聲"你一個,讓你先" 嬲到我都費事理佢.

有一次就係kfc買野食,我行埋去時,前面有一個人係正在買緊野既,有兩個肥妹,就隔開有兩三個人位置到係道斟緊食乜好,咁我就梗排左係第一個人後邊啦,點知個女仔"咀瞄瞄"話我打尖..下??小姐呀,我點知你係排隊喎,離行離x..... 咁我袛好話"唔好意思,唔知你係排緊隊."

大宅

2019新春慶豚圓

無錯我都覺得 d 老人家最鍾意就係打尖! 無論等車等厠所.
另外最鍾意打尖就係自由行, 係 disney 情況係最嚴重,當我係度排隊時,佢地會越行越前,仲前過我. 最衰就係嗰d人你話佢,佢都好似聽唔明(我試過用廣東話同普通話)

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

係呀,其實好多洗手間而家多會係排一行隊。
起碼好多大商場都一定係,就算我屋企附近 d 細商場,都係排一行隊。
當然,唔係話會有張紙,或者有個通告咁,寫到明係排一行,但係我覺得 "排一行" 的型式或文化,都有好幾年。

nausica 寫道:
係咪個廁所排緊一行既隊啊? 你去到廁所果時有無見到阿婆巳經排緊呢?

禁止發言

好媽媽勳章

珊瑚宮

好媽媽勳章

打我尖嘅人,除非係有問題須要幫助之外,通常我會出聲話佢

大宅

[quote]
manicheung 寫道:
打我尖

複式洋房

好吐厭
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 按此制進入我的拍賣場, 裡面包羅萬有,有興趣入啦睇吓啦。 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

首頁

尾頁

跳至