自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有無人隻眼試過/成日生瘡架.....

我隻左眼生左粒瘡....好痛呀.......尋日睇完醫生,已經整左啲''龍''出黎.....但係今朝起身時......隻眼重腫過尋日未睇醫生.....而家隻眼腫到成隻旦咁........好痛呀!!!!!!!!!!!
:-( :-( :-(

大宅

Re: 有無人隻眼試過/成日生瘡架.....

得閒用暖水"夫"吓隻眼,無咁容易生瘡架

珊瑚宮

但我曾經有個e生叫用冰袋"夫"
佢話會無咁痛喎

翡翠宮

[quote]
rksinyi 寫道:
我隻左眼生左粒瘡....好痛呀.......尋日睇完醫生,已經整左

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

用金銀花白菊花煲水飲, D白菊花唔好嘥喎, 襯熱成朵敷上眼; 經驗之談, 有用的。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

大宅

真係好啲.....而家無咁痛......
THX!!

phoebelamlam 寫道:
佢話會無咁痛喎

男爵府

拔眼睫毛好痛架喎[quote]
櫺囹桼 寫道:
[quote]
rksinyi 寫道:
我隻左眼生左粒瘡....好痛呀.......尋日睇完醫生,已經整左

男爵府

Giant 寫道:
用金銀花白菊花煲水飲, D白菊花唔好嘥喎, 襯熱成朵敷上眼; 經驗之談, 有用的。

係呀, 飲o的涼茶好o的架.
同要小心保護對眼, 唔好比佢返發.

大宅

Giant ,
用金銀花白菊花之外,仲駛唔駛加其他野??
同埋點煲架??
THX.....

Giant 寫道:

大宅

phoebelamlam 寫道:
佢話會無咁痛喎

係眼科姑娘教用暖水"夫".曾經試過隻眼痛,
用暖水"夫",真係有效,粒瘡會慢慢謝,亦教過
其他朋友也說有效.

珊瑚宮

因為囡囡經常生眼瘡,
暖水"夫"係最初出兩日先好啲,
但已經出曬(or穿咗)
就用冰袋"夫",可以唔洗咁痛,
因為囡囡都要去眼科先知,唔係都唔識啦
mame 寫道:

係眼科姑娘教用暖水"夫".曾經試過隻眼痛,
用暖水"夫",真係有效,粒瘡會慢慢謝,亦教過
其他朋友也說有效.

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

去藥材舖買$8-金銀花白菊花, 可以加1/4羅漢果添, 洗乾淨後凍水落, 大滾後轉細火煲45分鐘, 加片糖或冰糖煲至熔就OK。
** 如想用菊花敷眼, 就須在落糖前將菊花先撈起, 否則就會糖水敷眼, 立黐黐。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

大宅

唔該晒咁多位 :-P :-P :-P

別墅

係呀...要一個星期先會好返, 無藥可醫, 我記得以前醫生講過, 生開好易再生, 所以隻手唔好成日點隻眼...

珊瑚宮

同意,仲係如果好熱氣都會出過
所以飲多啲涼茶
阿煩 寫道:
係呀...要一個星期先會好返, 無藥可醫, 我記得以前醫生講過, 生開好易再生, 所以隻手唔好成日點隻眼...

複式洋房

我個女1歲多時都成日生架!初起即去看醫生就咁搭眼膏會
好番.但如果唔理佢d"龍"實

大宅

我有比醫生整啲''龍''出黎......真係超級痛......嗰種痛真係痛到唔識形容......上一次(5個月前)仲慘呀.....隻右眼一次過生左2粒係入面......個醫生幫我整啲''龍''出黎時.....痛到我真係好想一拳打落佢到......

大宅

momokomeimei

我個女現在剛3歲, 2年內做了3次割眼瘡手術, 又係好似你個女咁, 我仲慘, 我有幫手按住個女做, 係好殘忍, 想起都 :-( :-( :-(

複式洋房

我個女挑完眼瘡後由雙眼皮變左單眼皮.
通常食完好多熱氣野就會生架啦,所以我
都成日煲涼茶佢飲架!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至