跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆:misshoiyi 的帖子

跟據BK mami分享...上年都係得10多個入官中...只係比其他學校多少少~

大宅

引用:跟據BK+mami分享...上年都係得10多個入官中

原帖由 love-baby 於 12-09-14 發表
跟據BK mami分享...上年都係得10多個入官中...只係比其他學校多少少~

...
自己直屬都分得咁少?!
馬基今年都有10個碌咗入去

大宅

真係少過20人入荃官呀! hoi pai street 已比麗城好的了啦! >.<

別墅

回覆:好頭痕呀! 9月自行分配, 大家會選那間呢?

所以本想round 1揀佢可以同分一齊抽,有d機會~收唔收先再扣心水校~但好似都好微~

子爵府

回覆 love-baby 的帖子

我當年就是聽了校長一席話打消念頭, 15分自行選深天就入了, 沒有再叩門。

別墅

回覆:Gloriasogashiwa 的帖子

可分享校長的話嗎?但今年升小一的出生率比以前高,依然係15分...今年嘅深天會入到嗎?

peggy  這兩三年得15分入深天比較微, 深天己變成大熱之一  發表於 12-9-15 11:52
Gloriasogashiwa  浸聯校長話1st round 15分不用選他, 改為選次熱深天 (2002年出生).  發表於 12-9-14 15:36

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

c yue 15分有機....d

大宅

深天15分都有機會,但如果揀左佢,最後又唔入,但又不是最心儀。統一派位點攪?如何handle 111?

SAGO  如果15分不入...統一派位未選間最喜歡博一博....OR 仍選深天....未111效果LAW!  發表於 12-9-15 10:05

男爵府

引用:我本一心打算自行選海官...但朋友話在海官

原帖由 love-baby 於 12-09-14 發表
我本一心打算自行選海官...但朋友話在海官的家教會人士透露內部已收200份(世龔)預留位,叫佢唔洗選,咁我 ...
我唔信有200 個世襲,官校一定要攞位出黎大抽獎,冇可能第一輪自行之後已經一個位都冇

karena1017  官小一定要20分第一輪才有機會  發表於 12-9-16 21:35

男爵府

思源15 分上年有人入到,今年出生率高d,唔知有冇機

別墅

回覆:Janellemama 的帖子

唔係話大抽奬冇位,而係round1自行15分冇機會抽...因20分都收唔晒~都唔知信唔信好~

子爵府

15分選大班教學是否機會大些

別墅

現多左5分宗教分...但想入首選小學都係靠運...希望都係不大...一間係跨區...一間係原區...兩間都係當區最熱ge學校...搏邊間好呢~

大宅

我去了石鐘山講座,原來真係超多人,比浸聯不雙百仲。終於知道什麼叫大熱。真係超多人!

SAGO  我都有去...好多人  發表於 12-9-18 16:27

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

Janellemama 發表於 12-9-15 00:23
我唔信有200 個世襲,官校一定要攞位出黎大抽獎,冇可能第一輪自行之後已經一個位都冇

...
係無論有幾多世襲生, 全部官津校都要最少有20%的學額供自行分配學位時黎大抽獎.

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

love-baby 發表於 12-9-14 10:49
我本一心打算自行選海官...但朋友話在海官的家教會人士透露內部已收200份(世龔)預留位,叫佢唔洗選,咁我 ...
如果只係話世龔位, 你可以繼續揀海官, 除非今年 "父/母或兄/姊為該小學的畢業生" 的申請者已經佔學額的20%, 否則15分都仲有機會抽中.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

chan803 發表於 12-9-16 21:53
係無論有幾多世襲生, 全部官津校都要最少有20%的學額供自行分配學位時黎大抽獎.

...
所以有部份學校會減第二輪 5-6 個學位, 用黎係自行時收世襲生同有宗教分既學生, 唔會郁到個 20% 既學額.

亦都變相地係第二輪大抽獎時既學額會少左 5-6 個.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

海官係 10-11 年度首輪超收得最嚴重, 超收多 10 個位, 變左第二輪得返 52 個位咋.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

複式洋房

我貪近報左深天,本來想報馬基,不過無宗教分無謂side左去,希望深天重有一線機會啦. Lucky Draw先選浸聯,校長話都會比扣門見的. 只要後兩部都選佢學校.

複式洋房

回覆:Gloriasogashiwa 的帖子

我也覺得今年隱陣d好,所以選了有20分的深天,但要搭校車

首頁

尾頁

跳至