論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人病了,又唔帶口罩又唔睇醫生,又要靠佢湊bb,點算呀?

我覺得佢越來越唔聽話,禽晚見佢索涕,問佢係咪catch cold,佢話係,因為屋企有bb所以立刻叫佢帶mask,佢應左就算仲開始black face,我去攞比佢,佢就開始大力洗奶樽,bang bang声,以示不滿!

今日佢放假,冇出街,係道訓,我又唔敢叫醒佢去睇醫生。
我99好就佢我返工我99做晒d家務又煮好多野比佢eat,佢話enough,我99都要佢食,佢琴日用左七條魚來煮佢d 菲律賓送,好大味,我同老公都冇食,其實我有d 因為佢冇ask我d魚点整,跟住夜晚又想蒸晒兩條倉魚,佢一條,我同老公一條,我99成日話工人要eat飽d,我坐月嗰陣,我99午飯時煮蝦子面,我99叫佢eat two, 我同madam eat one夠啦! 所以我坐月時瘦左5磅!

佢而家出左去,佢來左三個月已經租左間屋假期去,但我叫佢see doctor,佢話係boarding house瞓就ok,你话我该点做?

複式洋房

Re: 工人病了,又唔帶口罩又唔睇醫生,又要靠佢湊bb,點算呀?

佢唔帶口罩可能係唔慣或者覺得好異相, 要同佢解釋o下香港o既習慣, (由)其是SARS之後我地會點點點, 通常都會明白o既.

但至於"大力洗奶樽,bang bang声,以示不滿"就真係唔得, 比我會即時走埋去問佢做乜, 嚴正聲明有乜不滿或唔明就要即時講出來, 唔可以黑面發脾氣, 更加唔可以攞屋企d野黎出氣!!

佢病得嚴唔嚴重? 或者你叫佢試下食幸x傷風素, 如果聽日都冇好轉就一定要去睇醫生, 比佢覺得你地一人行一步咁

你個工人d態度好有問題, 快d同佢傾下...聽下佢點諗同時比佢知道你地既出發點都係為左bb, 唔係佢會以為你針對佢架
溫和的回答,平息忿怒;激昂的言語,使人動怒。(箴十五1)

伯爵府

Re: 工人病了,又唔帶口罩又唔睇醫生,又要靠佢湊bb,點算呀?

我都係一覺佢有小小唔妥, 就比幸福傷風素佢食....一見佢小小咳, 就比枇杷膏佢飲......好過佢咩都唔食
星期五是無飯主婦日

洋房

你99有冇攪錯,佢係主人或工人,点解可以轉頭做曬d嘢。 病又点呀,最多早d訓,但唔代表可以唔做嘢。見到到起 ,你真真正正同佢講,如果我一定炳佢到傻。
同点解你哋只食1條魚,而佢自己食1條魚,佢己經很過份。
佢目中無人啦!!

複式洋房

係我就唔會留佢, 炒佢叫佢即刻走,
佢地呢d人會試下你的底線, 你讓一步,
佢就食住上, 佢唔會多謝你對佢好,只會要求你多d....
佢態度咁有問題, 你一開始就無同佢畫清介線,
佢無大無細, 現在收唔番, 你只有忍...
我都好後悔忍左以前個姐姐五個月先炒佢,
佢地只會越來越差, 唔會改好, 唔好浪費時間啦!
但炒佢,一定要佢立刻走,唔可以比佢同bb單獨相處呀!

大宅

妳再咁容忍佢妳日後的日子好難過,

大宅

我個工人咪又係.昨晚大約十時半返到屋企 ,打完招呼後,已經見佢上了床背

複式洋房

agree!
alexmum 寫道:
係我就唔會留佢, 炒佢叫佢即刻走,
佢地呢d人會試下你的底線, 你讓一步,
佢就食住上, 佢唔會多謝你對佢好,只會要求你多d....
佢態度咁有問題, 你一開始就無同佢畫清介線,
佢無大無細, 現在收唔番, 你只有忍...
我都好後悔忍左以前個姐姐五個月先炒佢,
佢地只會越來越差, 唔會改好, 唔好浪費時間啦!
但炒佢,一定要佢立刻走,唔可以比佢同bb單獨相處呀!

大宅

我發覺d工人放完假返黎好多時候都唔舒服,快d叫佢去睇醫生啦,或比幸福傷風素佢食,我上次買左海x當感冒茶比佢飲都得,叮熱加鹽,2次ok,因為去睇醫生d藥食到佢地暈暈地,

RL

水晶宮

我工人唔係太鐘意睇醫生. 但係佢每次作病, 就會帶口罩. 我叫佢睇醫生, 佢唔睇, 我就比幸福傷風素 & panadol 佢, 佢會乖乖咁食藥. (又或者我病埋, 我會比我d 藥佢食). 總之佢比我感覺就係, 佢病時係唔想傳染比我仔, 佢係 care 我仔.

首頁

尾頁

跳至