意見反饋
義工

烹飪搵食 今日: 32|主題: 133710

有冇人幫下我呀!!!救救我啦>

大宅

國民生產總值:2036

有冇人幫下我呀!!!救救我啦><

我由前日開始牙痛啦!!依家係第三日啦~依家痛到重埋出黎呀!!! :-( :-( :-( :-(
有冇方法救到我呀???
:-( :-( :-( :-( :-( 搞到我食又食唔到野~
訓又訓唔得好~可以成晚冇乜點訓~
食過(必理痛)特效止痛藥~得1~2個鐘冇痛之後
又痛返呀!!! :-( :-( :-(

伯爵府

國民生產總值:18444

Re: 有冇人幫下我呀!!!救救我啦><

to *AnGeLa*,

首先, 你要知道你牙痛係由甚麼原因引起,若果熱氣引致虛火既話,你可以煲「芫茜皮蛋魚片湯」,若蛀牙引起,就要睇醫生,可能發炎,因為我都試過,真係痛到飛起。最慘痛到個人無晒心機。

芫茜皮蛋魚片湯

材料:
芫茜   2元
皮蛋   1隻
魚片(細) 1條

做法:
1. 芫茜洗淨,皮蛋剝穀後切小粒,魚片切片洗淨。
2. 燒滾一煲水,將皮蛋及魚片放入煲內,滾15分鐘,再放埋芫茜再煲2分鐘,熄火,焗一陣加鹽,就飲得。

這個湯一家大細都飲得,以上的份量只係一人份量。
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

大宅

國民生產總值:4343

tsuitung 寫道:

首先, 你要知道你牙痛係由甚麼原因引起,若果熱氣引致虛火既話,你可以煲「芫茜皮蛋魚片湯」,若蛀牙引起,就要睇醫生,可能發炎,因為我都試過,真係痛到飛起。最慘痛到個人無晒心機。

芫茜皮蛋魚片湯

材料:
芫茜   2元
皮蛋   1隻
魚片(細) 1條

做法:
2. 燒滾一煲水,將皮蛋及魚片放入煲內,滾15分鐘,再放埋芫茜再煲2分鐘,熄火,焗一陣加鹽,就飲得。

公爵府

國民生產總值:26739

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

芫茜皮蛋魚片湯

材料:
芫茜   2元
皮蛋   1隻
魚片(細) 1條

做法:

唔好意思想比d意見:
芫茜應該一早落,滾到變黃出晒味(湯水會變綠綠地色),
反而皮蛋及魚片可以後落,等d水再滾起就熄火,

因為呢個湯主角係芫茜,
所以必需要滾到出晒味

珍珠宮

國民生產總值:30618

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

會否出智慧牙呀???

*AnGeLa* 寫道:
我由前日開始牙痛啦!!依家係第三日啦~依家痛到重埋出黎呀!!! :-( :-( :-( :-(
有冇方法救到我呀???
:-( :-( :-( :-( :-( 搞到我食又食唔到野~
訓又訓唔得好~可以成晚冇乜點訓~
食過(必理痛)特效止痛藥~得1~2個鐘冇痛之後
又痛返呀!!! :-( :-( :-(

大宅

國民生產總值:4138

2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

睇牙醫la

大宅

Sammiy 寫道:
[quote]

芫茜皮蛋魚片湯

材料:
芫茜   2元
皮蛋   1隻
魚片(細) 1條

做法:

[/quote]但係我唔鐘意飲呢種湯嫁><
仲有冇其他方法呀?? :-(

大宅

智慧牙出左好耐嫁啦=.= :-( :-(
到今日仲未好返呀=.=
痛死我啦!!! :-( :-( :-( :-(

伯爵府

國民生產總值:18444

若果你唔鍾意飲呢款湯,可以試下呢款:

鹹魚頭芥菜湯

材料:

鹹魚頭 1個
瘦肉  6兩
板豆腐 1塊
芥菜  半斤
薑   3片

做法:
1. 鹹魚頭用滾水浸5分鐘,瀝乾水分。
2. 瘦肉洗淨,切片。芥菜洗淨,摘短度。
3. 煲滾清水9杯,下鹹魚頭、瘦肉、豆腐、薑片煲10分鐘。轉慢火煲45分鐘,下芥菜煲10分鐘,即可飲用。

尼款湯可清熱降火、生津潤燥。如果牙齦紅腫、咽喉疼痛、流牙血、口臭、燥熱、大便秘結等,均可以本湯作食療。但是脾胃虛寒者,不宜多喝此湯。

若你都唔想飲呢款湯,都要睇一睇醫生。

想問下你飲凍水既時候有無痺既感覺,若果有會係蛀牙/牙齦發炎,唔好拖啦,睇牙醫啦,因為我都試過,痛到我又食唔到、訓唔到,所以俗語有句話叫「牙痛慘過大病」係無錯既。
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

大宅

若果你唔鍾意飲呢款湯,可以試下呢款:

鹹魚頭芥菜湯

材料:

鹹魚頭 1個
瘦肉  6兩
板豆腐 1塊
芥菜  半斤
薑   3片

做法:
1. 鹹魚頭用滾水浸5分鐘,瀝乾水分。
2. 瘦肉洗淨,切片。芥菜洗淨,摘短度。
3. 煲滾清水9杯,下鹹魚頭、瘦肉、豆腐、薑片煲10分鐘。轉慢火煲45分鐘,下芥菜煲10分鐘,即可飲用。

尼款湯可清熱降火、生津潤燥。如果牙齦紅腫、咽喉疼痛、流牙血、口臭、燥熱、大便秘結等,均可以本湯作食療。但是脾胃虛寒者,不宜多喝此湯。

若你都唔想飲呢款湯,都要睇一睇醫生。

想問下你飲凍水既時候有無痺既感覺,若果有會係蛀牙/牙齦發炎,唔好拖啦,睇牙醫啦,因為我都試過,痛到我又食唔到、訓唔到,所以俗語有句話叫「牙痛慘過大病」係無錯既。
THX~真係牙痛慘過大病嫁>< :-( :-(
依家都成個禮拜啦!!! :-( 慘慘呀!!!!

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.