嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

食奶咀

我仔仔一個月大,其實應唔應該比奶咀佢食呢?
因為見佢有時食完奶個咀仲好似想食,但係比奶佢食又唔食,比奶咀佢佢反而要。
同埋,我依家BB應該食幾多安奶呢?因為我試過比五安佢食,佢又食得晒,但係會成日嘔奶,反而比番三安或四安佢食,又好似無嘔得咁厲害。
Thanks^^

子爵府

Re: 食奶咀

bella_law~
奶咀有安撫既作用..食奶咀有一個好處既就係bb 會乖d ..我地都想仔仔世然食..因為一俾奶咀佢佢就唔會喊..煩才好多 ~"~ !!
五安咁多既 @@?? 世然一個月度時都係食兩安 (s 26) ..個罐有寫..你跟返佢既指示就得..世然依家四個幾月..都係食七安..不過一日只係四餐..佢嘔奶係肚裡面d 風未掃清..勤力d 咁佢掃風會好d 架
如果你對奶粉有d 咩問題..可以打電話去問d 奶粉公司..我之前都成日打電話去惠氏問野
世家才俊凌宵揚,然諾有禮人敬仰。 多謝Joycelyn 贈予的詩

男爵府

Thanks very much~
但係我仔仔好多時扭眼訓都會想食奶咀,其實好唔好比佢習慣咁樣呢?

洋房

我初初都冇比阿B食奶咀,因為我的friend話唔好.怕佢食壞牙,依賴等無數咁多問題.但因為有一次佢6個月大唔舒服.勁喊.咁唯有比奶咀安撫佢.之後我發覺咁好湊好多.佢眼訓比個奶咀就易訓著.平時無扭計當然唔比佢食.我自己覺得佢唔係咁依賴.又無食壞牙.我後悔唔早些比佢食潻.而且我問過兒科醫生.佢話食奶咀好過食手.所以我覺得食奶咀其實無咩問題.

大宅

totally agree w/多記, finger is too dirty because baby can touch anywhere and put it back to their mouth.

多記 寫道:
我初初都冇比阿B食奶咀,因為我的friend話唔好.怕佢食壞牙,依賴等無數咁多問題.但因為有一次佢6個月大唔舒服.勁喊.咁唯有比奶咀安撫佢.之後我發覺咁好湊好多.佢眼訓比個奶咀就易訓著.平時無扭計當然唔比佢食.我自己覺得佢唔係咁依賴.又無食壞牙.我後悔唔早些比佢食潻.而且我問過兒科醫生.佢話食奶咀好過食手.所以我覺得食奶咀其實無咩問題.

大宅

係呀! 只要你唔好習慣佢無事無幹都食住奶咀. 只是訓教 or 勁扭計才比他食是無問題的.

因我同他介奶咀時(歲幾). 當日話介就介到了. 我跟他說: 你大個豬了, 唔可以再食咀咀了. :lol:
該用戶已被刪除

複式洋房

我阿b 有食開, 因為他肚多風, 不想他哭太多而入更多風
當然平時不哭都不會給他

別墅

所以我諗真係一人人, 如果佢食左奶咀可以安靜好多,或者因為有奶咀食而唔食手指, 似乎係值得一試. 如果食同唔食都冇乜分別, 咁就緊係冇需要啦.

sophie&sara 寫道:
我都掙扎咗好耐最後都冇比奶咀細女.
1. 大女都冇食奶咀同手指, 唔想比細女食怕難戎
2. 如果只是睡覺用我覺得冇需要,現在bb7個月大睡覺都冇依賴物.
3. 牙醫唔讚成bb食奶咀or手指
4. 其實食奶咀唔代表bb唔食手指,因為食手指方便過食奶咀. 而且bb開始探索樣樣嘢都會放落口試下到時比奶咀佢可能都唔要

民房

bella_law 寫道:
因為見佢有時食完奶個咀仲好似想食,但係比奶佢食又唔食,比奶咀佢佢反而要。
同埋,我依家BB應該食幾多安奶呢?因為我試過比五安佢食,佢又食得晒,但係會成日嘔奶,反而比番三安或四安佢食,又好似無嘔得咁厲害。
Thanks^^

我B仔既情況同你仔仔差唔多,一個月大,有時食完奶就咀郁郁,好似仲想食0甘,但係我就無比佢食奶奶同奶咀,因為好多人話盡量都唔好比奶咀BB食,除非BB食手指,唔係都盡量唔好
我都試過比B仔食5安佢食,佢都係食得晒,有時都會嘔奶
唯有幫佢掃多幾次風,唔好比佢一次過飲0甘多
如果我阿B飲5安奶,佢通常就4個鐘一次,若果佢飲得4安奶
3個鐘就要再飲
你仔仔嘔奶,可能係你掃風唔夠,我阿B飲5安奶,通常要幫佢掃
3次風

洋房

bella_law 寫道:
Thanks^^

bella law,
若果慣性嘔奶,BB就會怕嘔而唔肯食架la. 若5oz佢都食得晒, 就先餵一半掃完風再餵.
當初我都唔俾奶咀, 但當BB 4th week開始就勁喊. 忍左成個月唔俾, 佢到 8th week依然勁喊. 最后知道食奶咀可減低BB
猝死率. (好似前日都市日報都有講) 結果佢越食越乖.

男爵府

落難名媛 寫道:
bella law,
若果慣性嘔奶,BB就會怕嘔而唔肯食架la. 若5oz佢都食得晒, 就先餵一半掃完風再餵.
當初我都唔俾奶咀, 但當BB 4th week開始就勁喊. 忍左成個月唔俾, 佢到 8th week依然勁喊. 最后知道食奶咀可減低BB
猝死率. (好似前日都市日報都有講) 結果佢越食越乖.

係呀,健康院比我d小册子都有講食奶咀可減低BB
猝死症架∼

首頁

尾頁

跳至
熱門主題