產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家有冇有生痔瘡的經驗?

我現在三十一週, 開始生痔瘡 (係外痔), 好痛呀....是否用藥膏會快好些? 巳痛了兩日都沒有好轉~~~

大宅

Re: 大家有冇有生痔瘡的經驗?

因為係仲係大肚, 用藥膏最好問下醫生先呀. 應該會好D既, 食多D菜/生果等便便軟D都會好D.
不過我生完先有痔瘡呀, 勁痛~ :-(

大宅

講起發生4年半前的事, 我馱個仔時, 好鐘意bbq, 我重生之前一晚同老公去bbq, 第二日早就穿水, 晚上就生咗個出來, 成晚下体痛, 要食藥和打針(止痛)才睡到數個鐘. 第二日早上要比醫生檢查我就問醫生為何這麼, 我重話摸到一粒嘢, 之後佢話生bb個時用錯力, 沖咗粒痔瘡出囄(我啲喺內痔). 之後咪忍吓囉. 因為我要餵母乳, 避免吃藥.
到了阿仔5-6個月大時, 有天大便呵血, 以為自己個胃有事, 同老公相討後去咗睇醫生, 個醫生問晒所以有嘢後, 佢就話十個呵血, 九個都喺生痔, 唯有信醫生講, 佢開咗啲藥比我, 返到屋介時我老公打電話返來同我講, 同醫生個句話十個......九個....當時真想pk佢, 又唔早啲通知我, 醫生當開咗維他命c藥比我, 還叫我吃多啲蔬菜、生果和多喝開水.
王菀之年度創作專輯《On Wings Of Time (CD+DVD) 》現已上市
請支持正版...請支持唱作女皇
(隻碟要煲架--不是放落個煲道煲...)
click入去試聽下..月亮說
飯婦人Blog

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

記住千祈唔好搽藥膏,個D痔瘡膏會令子宮收縮嫁。
phoebe_ym 寫道:
我現在三十一週, 開始生痔瘡 (係外痔), 好痛呀....是否用藥膏會快好些? 巳痛了兩日都沒有好轉~~~

複式洋房

phoebe_ym ,

我都係約30週時痔瘡發,我本身係有痔瘡,但係從來無痛,但係嗰幾日真係痛得好緊要,又係新年期間無得睇醫生,所以我叫我老公幫我去藥房問吓,後來佢哋介紹咗一支無西藥成份嘅藥膏俾我,仲要講明只揸外面,唔好揸裡面,我揸咗兩日痔瘡開始縮細,仲無咁痛添,所以我就停用!痔瘡發真係好辛苦

複式洋房

我第一胎係38週時開始有痔瘡, 不過生完bb, 唔覺唔覺又好番, 現在第二胎, 希望唔會有啦.

男爵府

2019勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我依家第二胎, 只係17weeks咋, 已經有痔瘡啦, 可能上胎的關係, 我依家每次去大大都流血&好痛呀, 其實已經飲多D水, 食多D生果&菜, 但都無乜效!! :-( :-( 有無其他有效的方法教下我?

複式洋房

phoebe,

我現在三十五週,同你一樣係外痔,都痛了兩日,因為搽藥膏都未好,又好痛,先至睇醫生,要食藥和失肛門,但今日粒痔瘡都未見消退,都唔知點好,我又醒唔起問醫生d藥會唔會影響第時餵母乳.

有冇人有此經驗,幾時先好返?

大宅

我d藥膏係廣華醫生開架, 佢又冇同我講話搽左會唔會對胎兒有影響, 我又唔記得問, 不過應該冇事掛....我而家都搽緊~~~但而家成四.五日粒野都仲係突出黎, 不過就冇之前咁痛, 但都係痛架....好慘...我驚要做手術~~~

大宅

我頭先沖涼既時候無意中比我發現咗我個pat pat多咗粒野但係又唔痛,唔知係唔係痔瘡,好驚呀又唔知咩嚟 :-( :-( ,好驚係痔瘡如果係都唔知點好仲有一個星期就生,都唔知顧得邊樣

大宅

畀面勳章

其實據我所知之孕婦會生痔瘡是由於氣陷(中醫說法),即唔夠氣,再加上馱B時個人

複式洋房

cammylau,

我依家10週, 上星期發現類似腸頭或一些肉的組織突了出來, 但唔痛, 真的用手指把那個組織推回肛門裡? 我都試過, 但可能我唔敢用力推, 所以唔得. 會陰運動係點做?

複式洋房

昨天返健康院覆診,醫生話我粒痔瘡突出來就係咁架喇,它只會軟化,到時就會習慣多了一粒嘢.
我聽完之後好失望,我唔想有粒咁嘅嘢,好阻礙呀! :-( :-(

個醫生講嘅係咪真架?

大宅

我本身係有痔瘡, 但係無痛,我現在25週,係唔係遲d會發?

大宅

畀面勳章

KPY,

你可以參加產前運動班,她們會教你何謂會陰運動。
簡單來說,會陰運動就是忍

大宅

畀面勳章

你有沒有問醫生有沒有痔瘡膏可塗呢?因為如果是剛剛起的話,就可以用手指推回去,但如果已經形成,聽說塗痔瘡膏會有幫助。你不妨問問醫生吧!

[quote]
(^oo^)(*oo*) 寫道:
昨天返健康院覆診,醫生話我粒痔瘡突出來就係咁架喇,它只會軟化,到時就會習慣多了一粒

大宅

畀面勳章

你的痔瘡不是因為懷孕而出現嗎?
其實一般的痔瘡的由來都大致上一樣,只是如果你懷孕的話會加上BB的重量,使痔瘡更容易出現而已!
你不妨也請教醫生有沒有痔瘡膏可塗,希望可減低它對你造成的影響,但切記還要忍口不吃辣 ,因為吃得辣也會容易生痔瘡的!

gyeung77 寫道:
我本身係有痔瘡, 但係無痛,我現在25週,係唔係遲d會發?

大宅

我都有痔瘡, 未大肚之前都有
不過近呢幾日, 大便有血, 嚇到我同老公死死下
醫生俾左0的藥膏俾我搽, 佢話無乜問題, 都可以搽, 唔會影響BB
不過好慘, 好鬼核突,
我依家先至21WEEK, 有排捱 :-(

大宅

畀面勳章

你要努力點塗藥膏了,不要再讓佢惡化!
記得唔好食辛辣

大宅

唉, 我已經呢幾日食多0的生果
之但係我好鐘意食辣野~~~
我都要介口
尋晚都仲有0的血
:-(

首頁

尾頁

跳至