意見反饋
義工

想生BB 今日: 142|主題: 99735

跳至
高齡產婦?

民房

國民生產總值:5

高齡產婦?

己經30有8是否高齡產婦? 如果生bb是否好danger?
請指教!

大宅

國民生產總值:1102

Re: 高齡產婦?

林青霞第一胎都四十有幾...
剛剛生左的關詠荷都四十一...
最緊要小心身體
hi

民房

THANKS FOR YOUR COMMENT.
已有一名7歲的小朋友,7年后再來已算高齡. 唔知好唔好再來? 又怕高齡產婦要面對的問題(唐氏...等)
請各媽咪分享!

別墅

國民生產總值:785

吳君如都係40先bingo, 38對我黎講都係叫妹妹,我仲未bingo tim 呀,你話慘唔慘•

你諗定要BB,就拿拿聲去做孕前檢查,冇事就即刻開工,唔好拖嘞•試得大半年都唔得,就趕快求肋,記得要選私家醫院/診所,千祈唔好去政府醫院私家症,我比佢地dum咗大半年,咩野疗程都未開始做,好激氣•明日就行事啦,有咩問題,呢度好多人幫手架!

至於唐氏綜合症,中文大學有新方法可於12週便驗出,到時仲有時間決定•

民房

孕前檢查? 在那裡做? 唔好意思我以前都唔知要做呢樣嘢?請指教!
thanks,

別墅

去睇婦產科醫生,佢地會叫你去驗血(睇下d賀爾蒙分泌正唔正常、卵巢機能如何,有冇老化...)、驗精、照輸卵管等等,如果你己經生過,咁就唔使驗遺傳病•照計你生過,唔做體檢都唔怕卦,試咗唔得先再驗 •其實家計會都有得驗,不過我聽人講話佢地的化驗水平麻麻地,唔知真唔真,反正都係要比錢,去私家驗快好多•

你而家係担心身體狀況能唔能夠生定係怕生出來有事?
我有個 friend又係大女7齡先再生個仔(37-8yr old 生),個細仔聰明可愛又健康,兩姐弟好親密,家姐仲幫到手湊細佬tim•

洋房

國民生產總值:42

Y611,
我今年生日就40, 但仲未生過, 同你一樣咁慘, 3年前小產過, 之後試了一年都冇, 便去家計會檢查, 我一切正常, 老公精蟲少, 醫生話一定要做體外受孕, 要不斷打針增加egg數量, 再抽出egg, 然後挑選好精子, 等它們結合成熟後, 再放入體内, 聽到這些煩複的療程, 我已經唔想再聽, 再問下價錢, 要$40,000-$50,000成功率20%, 於是打消這念頭, 惟有間中食下中藥補品之類的東西, 希望可以順其自然Bingo.

別墅

cat2006,
好多 bk sisters 話食冬蟲草對老公好,我老公就冇食,因問題唔係佢度,我而家試緊iui,未有結果,你有冇興趣試下,在另一個topic "第二次iui "好多sisters 分享經歷,iui 價錢約數千至一萬•我覺得中醫也不錯,你地兩公婆快d 去睇下啦,唔好咁快放棄呀!如果你需要中西醫的資料,我可以pm給你,都是bk sisters 介紹的•

洋房

國民生產總值:78

我42啦!從未生過bb!醫生話而家好多人都係遲婚遲生仔!小心d!做體檢囉!都有好多生都健康bb!廿幾歲生仔都唔一定生到健康bb架!

洋房

Y611,

做iui要打針, 又細到大我最怕打針, 就算打手指驗糖尿, 我都感覺好痛, 不知點算好, 有沒有其他方法?

別墅

cat2006,

打針係用打針槍自己打,唔係好痛架咋•或都試吓睇中醫,咪唔洗打針囉,我自己就寧願打針,煲藥同飲藥都好煩架•你睇緊邊個中醫呀?

複式洋房

國民生產總值:242

西醫/中醫真係好唔同:

西醫董醫生話我精神緊張, 介紹咗一個精神科醫生, 佢仲話我年紀大, 未能成功受孕, 建議做iui, 無其他藥物.

中醫遲醫師一望我樣,舌後立刻同我把脈, 話我情緒緊張, 現在身體無可能受孕, 起碼要調理2個月後先可以諗懷孕

民房

國民生產總值:80

Ohling,
What are your symptoms of your 精神緊張?

ohling 寫道:
西醫董醫生話我精神緊張, 介紹咗一個精神科醫生

中醫遲醫師...話我情緒緊張, 現在身體無可能受孕
I love hubby piggy forever!!! Why will our baby join us???[br] ***Baby baby, we are waiting for you. When will you come??...We will be great mom and dad. Come come!!! Don't let us wait too long!! Hope you are a baby girl!!***

別墅

ohling 寫道:
西醫/中醫真係好唔同:

西醫董醫生話我精神緊張, 介紹咗一個精神科醫生, 佢仲話我年紀大, 未能成功受孕, 建議做iui, 無其他藥物.

中醫遲醫師一望我樣,舌後立刻同我把脈, 話我情緒緊張, 現在身體無可能受孕, 起碼要調理2個月後先可以諗懷孕

照你引述中西醫所言,兩者都很相近,没有矛盾•
陀bb係好辛苦的事,兼且賀爾蒙分泌會影響情緒,你要先搞好自己身體呀!揾多d野做吓,令自己好忙,就會分散注意力,生仔唔係一切•

大宅

國民生產總值:3866

我都入黎8下.
我上年冇左個bb,都而家都唔係太開心,心情都未完全回復,又眼見的朋友個個bingo,有的已經生埋添,但我仍未放棄,忙記左我就黎生日....40啦.我身邊的朋友about 36-42,所以你地都唔使放棄,用平常心啦.
我有左時仲發現有子宮肌瘤添,西醫話有可能因為個瘤導致bb早產,不過...唔想提啦.
如果你地幾年都未bingo,不如先chk下有冇肌瘤先啦,有的醫生話,可能有肌瘤阻礙bingo,有的醫生就話唔關事,各有各說,不過我上網chk過,未生過的女士,又about 40yr,四個會有一個有瘤.
當一切清楚後,就再睇中醫調理,用平常心去等,相信大家都會好快願望成真.最重要係大家活得開心同健康
大家努力啦.

複式洋房

[quote]
Gace 寫道:
Ohling,
What are your symptoms of your 精神緊張?

[quote]
手震, 胃痛, 呼吸困難.

複式洋房

Y611 寫道:
照你引述中西醫所言,兩者都很相近,没有矛盾•
陀bb係好辛苦的事,兼且賀爾蒙分泌會影響情緒,你要先搞好自己身體呀!揾多d野做吓,令自己好忙,就會分散注意力,生仔唔係一切•

好多謝你的關心.
是没有矛盾, 只是醫治方法不同.
情緒緊張是以前工作時, 壓力所致的後遺症. :-P

洋房

Y611,

我是在元朗睇中醫, 但已停了大半年冇食中藥, 正如你所講, 煲藥飲藥都好煩, 攪到間屋好臭, 藥又苦到死, 又要戒口, 其實我真係冇耐性, 又唔付出, 又唔犧牲, 只希望天父可以比我順其自然就有bb.
最近朋友介紹我, 太子有位老中醫師 (樊俊嶺) 有冇聽過, 是食藥丸, 要丈夫一齊食, 每天食藥, 每星期去打脈, 每月醫藥費五千元, 好似幾貴, 你話好唔好試吓?
Y611 寫道:
cat2006,

打針係用打針槍自己打,唔係好痛架咋•或都試吓睇中醫,咪唔洗打針囉,我自己就寧願打針,煲藥同飲藥都好煩架•你睇緊邊個中醫呀?

別墅

cat2006,
好多bk sisters睇粉嶺王醫師及上環吉叔,都係唔使煲藥架,前者用藥粉,後者可代煲•我pm資料比你丫•

男爵府

國民生產總值:6171

cat2006,

$5000好貴呀!我都睇過王ec和吉叔,但我覺得葵方dr.late最夾我。

各位,我有位同事都bingo了,佢有45+啦,所以大家都唔好放棄呀!

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.