意見反饋
義工

夫婦情感 今日: 87|主題: 39204

跳至
大家有冇見過咁衰嘅嫲嫲/99未 ?

子爵府

國民生產總值:13722

2019新春慶豚圓

大家有冇見過咁衰嘅嫲嫲/99未 ?

年初一, 去我老公亞公亞婆屋企拜年, 佢亞公抱完我個囡(6個幾月), 就話我呢幾日病咗唔舒服唔抱咁耐, 比返我老公, 突然唔擰轉面對住我個囡咳, 我老公話縮都縮唔切, 有冇攪錯, 有病就唔好抱我個囡, 仲要對住我個囡咳, 年初二, 我個囡就開始痾咗一次, 之後日日痾5-6次, 年初四, 我老公打電話比99, 話我地星期六唔返去食飯, 因為bb痾, 順便叫佢話下亞公有病就唔好抱bb, 仲要對住佢咳, d細菌傳染bb攪到佢病, 點知我99話亞婆過年前又痾又嘔咗幾日, 痾到年廿八差d要入院, 嘩!間屋有2個病人, 明知咁多菌, 你都叫我帶個6個幾月bb去拜年, (唔怪得之, 年廿七我老公打電話問99係唔係年初一去亞公亞婆屋企拜年, 我99吞吞吐吐答係, 唔似平時聲大大) , 年初一拜年, 唔使要我個囡攞條命嚟搏呀!!!

我已經好嬲&辛苦, 但諗住照顧好亞囡先算, 點知我99年初十打電話比我, 我老公聽, 佢問下亞b情況, 跟住講d馬後炮說話, 又側疑點解我個囡痾咁耐, 然後以專家口吻話: 通常只會痾1-2日, 痾咁耐一定係你地照顧得有問題(我老公有d嬲, 但冇出聲), 之後我老公話bb仲痾緊, 嚟緊呢個月都唔返去食飯&叫佢唔好嚟我地屋企住(佢逢星期三過嚟同bb玩), 佢好大聲&發晒脾氣話以後都唔嚟, 跟住cut線, 我老公咁好脾氣都好嬲, 我响則邊餵緊奶, 唔係我實搶個電話嚟鬧佢.

已經睇咗5次醫生, 到依家都仲痾緊, 我個囡過第一個新年, 就比人咁害 :-( :-( :-(
個衰人為咗要我個囡同佢亞爸亞媽拜年, 咁自私隱瞞病情, 依家攪到佢病咗, 仲聲大大賴返我地轉頭兼發我地(受害者)脾氣, 你地見過d咁厚顏無恥嘅人未?

大宅

國民生產總值:4215

好媽媽勳章

Re: 大家有冇見過咁衰嘅嫲嫲/99未 ?

而家d 99都唔知咩心態,覺得小朋友病冇咩大件事!!!

都唔知而家d病菌有幾勁!!!
唉!!!
太過份!! :tongue:
無論世界點變都好~媽媽永遠都愛熹熹同楓楓
熹熹豬2006年4月10日出世.楓楓豬2008年2月4日.
健康才是財富~希望2隻豬身體健康^-^

大宅

國民生產總值:4947

子爵府

國民生產總值:12008

好媽媽勳章

做咩要咁自私啫
為左要討好大人就攞小朋友健康較飛.真係好自私,知情不報仲要賴番轉頭,知唔知衰架!!!!

10X

春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

雲師奶 該用戶已被刪除

子爵府

2019新春慶豚圓

雲,

我唔知你睇都邊度, 見到我老公發左脾氣話99喎 只係99發脾氣(因為bb病, 叫佢呢個月唔好過嚟先啫), 好多老人家都無乜衛生常識架啦, 呢樣我明(我冇怪亞公亞婆), 但99明知唔出聲, 係唔係有問題 鍚個孫係唔係要保護佢, 唔好令佢病, 唔係為咗拜年, 就妄顧他人健康(我bb得6個幾月) :-x 我99(50出頭)佢不嬲以佢衛生常識教返我地轉頭.

如果拜完年我個囡冇病到, 或者我個囡1-2日已經好返, 唔係好似依家痾咗十幾日都仲痾緊, 我都可以好似你咁講風涼話.

別墅

國民生產總值:679

Charlie:我好明白你的心情,因为我知道我地做媽咪的都好紧张自己的女.宜家恼都無用啦,最紧要照顾好個女.以后小心D了. :-|
:-o ;-) :-P

大宅

國民生產總值:4233

我都好明白你的心情, 傷在兒身, 痛在娘親, 其實你個bb咁細, 病咁多日好正常. 重要喺比人傳染, 大人病都要三四日才好少少, 所以你99真喺好囄譜. 所以你們唔去99家吃飯比佢內疚吓, 還有最好半年內都唔比佢上來你家探個孫, 費時比人傳染啦.
我阿b當年食母乳, 而我阿媽成日同我講要比開奶茶阿b飲, 飲完後又喺呵足一星期, 己看完醫生, 吃過藥都呵, 唯有等佢呵清為止, 冇發燒或其他病就算.
我唔知你信唔信, 你試吓用粥水開奶比bb飲可以兜呵, 千其唔好比魚阿bb吃, 因為會呵得重緊要, 如果阿bb吃母乳, 阿媽千其唔好吃魚.
王菀之年度創作專輯《On Wings Of Time (CD+DVD) 》現已上市
請支持正版...請支持唱作女皇
(隻碟要煲架--不是放落個煲道煲...)
click入去試聽下..月亮說
飯婦人Blog

禁止訪問

國民生產總值:8013

Re: 大家有冇見過咁衰

大宅

[quote]
大眼肥妹 寫道:
希望你個b快d好番啦.

我見到你個mail之後又諗番起我個女初初出世果陣我係餵佢食人奶,之後個女面仔黃而且輕左好多所以入左醫院住左幾日,後尾我就的起心肝同佢戒左人奶轉比奶粉.後尾個女三個月未夠就病左,有人賴話我唔比個女食人奶所以搞到佢病.話說有一日我放工番到屋企,果日得幾度(仲要係全年最凍果日),我放工番到去見到奶奶開晒d窗,又將個暖爐閂左,佢自己同老爺就著鬼死咁多衫,但個女身上剩係著左一件普通既長袖底衫(之後我撿查過個女係冇著到羊毛底衫)同一件棉質既甲
王菀之年度創作專輯《On Wings Of Time (CD+DVD) 》現已上市
飯婦人Blog

男爵府

國民生產總值:6891

2019勳章

Charlie媽咪,
唔好嬲啦..最緊bb快d好番..
睇佐5次e生..e生有冇叫轉豆奶..
飲牛奶會痾唔停既..

禁止訪問

國民生產總值:8013

雲師奶 該用戶已被刪除

大宅

[quote]
大眼肥妹 寫道:
我個女比佢地揍我真係好鬼激氣,之不過我老公乜都唔理,我每次一開親口佢都覺得我好嫌棄佢地咁,所以我講乜我老公都唔support我.

不過自從上個禮拜開始我個心就覺得輕鬆左好多,事關我帶左個女去阿媽果邊番幼兒園(因為我番工果區同阿媽住果區係同一區,而且校網好).好老實講,我放個女
飯婦人Blog

子爵府

2019新春慶豚圓

我老公發唔發脾氣唔重要, 我只係唔想你冤枉佢, 話佢鬧過佢亞媽. :-|
正如你都話佢唔啱, 但佢仲聲大大賴返我地轉頭兼發我地(受害者)脾氣, 佢有冇理下我地感受(我個囡依家仲病緊), 唔係厚顏無恥, 咁恕我唔識點形容. ?-(

雲的孩子都在跳舞 寫道:
如果我既說話令到你覺得係風涼話既就先講聲唔好意思。可能我睇錯左你老公有發脾氣,但係你老公發唔發脾氣對件事有幫助嗎?即係話老公發左脾氣成件事就唔同D?不過算啦!還是不要再講令你更嬲。

我答番你既問題,你奶奶明知而唔出聲,佢好唔岩;佢妄顧別人健康也不對;所以也回應番我第一次講既野,「你99係唔岩,但未至於厚顏無恥」。:-P

其實我都無講風涼話,我個仔過年都痾左好多日,咪只可以由得佢痾囉,醫生話食止痾都無用,痾清哂d菌就自己會好,咁我咪聽醫生話囉,痾左幾日佢真係好番,就係咁囉!所唔同既係,係佢自己痾囉!

大宅

國民生產總值:1507

過年個排真係好多細路病喎,會唔會個b出牙仔呀!
出牙仔係會呵家!
love

子爵府

2019新春慶豚圓

多謝咁多位媽咪關心. :-P

alvinchanmama,

“唔去99家吃飯比佢內疚吓, 還有最好半年內都唔比佢上來你家探個孫, 費時比人傳染啦” 我都係咁諗, 所以佢話以後唔嚟我度, 真係求之不得 , 平時上嚟, 成日話你呢樣個樣.
米水開奶我試過, 唔係好得, 依家加多餐粥仔.

大眼肥妹,

我99都試過話我個囡喊係因為熱, 啪啪好快除咗我個囡件棉質既甲衣, 剩返件底衫, 抱佢出露台, 個時係十一月尾一個10幾度的晚上 (我已經撿查過個女個頭,頸,身都冇出汗, 話唔係熱, 但我99為咗証明佢啱我錯), 你話佢係唔係靠害.?-(
你99亂咁比野個女食, 我99食完飯, 隨手攞佢隻筷子撩我個囡個口, 叫佢試下咩味, 嘩!叫我個囡”選”佢d口水:evil:, 個2次我個囡避得過唔病, 今次避唔過.

luisiujing,

有一個醫生有叫轉豆奶, 不過飲完都係痾, 所以飲返普通奶粉, 但加多餐粥仔.

nine12,

醫生check過亞b冇出牙仔.

洋房

國民生產總值:77

我奶奶又係貪得意, 話BB著少D衫得意D, 就除咗BB嘅外套比D親戚玩咗半個鐘, 結果BB就病咗個幾星期了, 到而家都未好, 而到夜晚BB仲因為又咳又鼻塞, 所以成晚無得訓, 結果連我同老公都無得訓, 已經成個幾星期了, 日日都訓得4個鐘!
嗰個咁嘅衰奶奶仲講風涼話話:「湊仔婆係咁嫁啦! 又話而家呢D天氣,10個BB都有9個病啦, BB病病吓就大了!」頂, 唔係佢, 我哋而家3個都唔駛咁辛苦啦! 真係想殺咗佢!

伯爵府

國民生產總值:18133

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章

我相信做亞媽見bb病都一定心痛死。我奶奶在呢方便也是很不聽教。試過我姪仔病重帶來我家,我仔又是一歲人仔都未有,試過第二日都即病,病度我老公都心痛。所以而家來一見話有病(不論是大人定細路),我老公都會話''咁唔好出來啦!''唔比我奶奶出來得,就算話同我奶奶好小見我老公都會好硬心腸。因小孩病真是令我們又心痛又辛苦!
全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

大宅

國民生產總值:2807

靜靜話俾大家聽,我果兩位老人家次次摸完我個小朋友,我都趁佢地冇留意用酒精紙巾抹番亞B既手同面... 因為我知道果兩個老人家去完廁所都冇洗手習慣,極之污糟。有次重攞左個剛剛買冇洗過既梨俾亞B叫佢食,真係冇咩常識...鬧我就唔會鬧,但係我會非常小心。

:tongue:
laughin' to keep from cryin'

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.