論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小心此人,剛被炒,或正在搵工

Susi AI 3x歲 (印尼籍-但在馬來西亞出生)

超懶,狂講電話,做事求其,粗魯,無心湊小朋友,傷害小朋友,為食,講大話屈人,污糟,唔識尊重人。

超懶:佢返工第2日已經睡午覺;做家務超快但極求其,仲話屋企無野做,便午睡或坐在床上唔做野;即使我地在家佢亦成日坐或者睇雜誌及寫信;問佢做乜偷懶,佢就乜野都話已經做左,但其實做左等於無做,要佢做返好就扮聽唔到及面黑,下午要佢睇小朋友佢就邊做家務邊講電話唔理小朋友,上午小朋友返學佢就唔知在家做乜野。下下都要管到好實先做返小小野,但質素極低。做完野就叫辛苦及在你面前擰腰擰頸。唔想做的事會話唔識,要我大左肚的老婆做。

不停講手提電話及未經准許用屋企電話:佢的朋友會午夜打電話到家找她。叫佢唔好講佢從來唔理,要我地用跟來電顯示去警告佢的朋友但仍然照講。

為人極粗魯,經常大力掉野,早上做野大力大聲製造噪音。

無心機湊小朋友:初時扮鐘意小朋友,其實係假的;開奶後叫小朋友一聲就放低,唔理小朋友飲有無去飲就走左去;叫佢幫小朋友著衫就掉件衫俾小朋友;同小朋友沖涼只沖三分鐘極唔乾淨;小朋友抗議水太凍太熱佢從來扮聽唔到;沖涼時粗魯地篤小朋友對眼及大力扯頭髮;小朋友唔舒服嘔左幾次及發燒都唔報告俾我地知當無事攪到延醫。

大話精經常推卸責任:試過當住我地面整爛野即時話係小朋友整爛當我地睇唔到,攪到我個女被屈想喊;話佢點解用咁多粉煮野佢就賴我阿媽;幸好我一早知我阿媽都話過佢唔應該用太多粉;唔問我地就食雪櫃的食物,唔佢就話係我阿媽食左,其實我阿媽討厭食甜食;問佢點解週圍原子筆痕(佢成日寫信)又話係我阿媽;問佢點解牆角崩晒就話係我個女。

為食:買菜後留下新鮮的自己煮食,夜晚我地食的就加好多粉扮大碟;晚飯留食物俾佢第二日中午食佢就話唔駛(有時留左後就倒左),其實第日又煮我地的新鮮食物;剋薄我個女,要佢日日食放響雪櫃多日的攪豬肉,有新鮮食物都唔煮俾佢食。煲兩日湯第二日得返些少原來佢留俾自己飲都唔倒出黎俾我個女。

污糟:洗碗抹地抹垃圾筒用同一條布;教完佢照係咁,問佢就扮無知;廁紙跌落痰罐照執返黎用,問佢點解佢話仲係乾淨,好彩睇到,如果唔係實攪到我個女尿道炎。

無大無細唔識尊重人:問我阿媽借錢,要我阿媽幫佢買麵包,問佢點解無做野佢扮聽唔到走左去或者亂答你側側膊扮無知;屢勸不聽;經常測試你底線;結果忍左三個星期就要搵新工人,新工人一到即炒佢。

二月十一日炒佢,可能正在搵工,大家小心。

男爵府

Re: 小心此人,剛被炒,或正在搵工

palmchristy

I am planning to do the same thing too...may I ask how much you've paid your maid? My estimation for my maid is one way air ticket to Jakarta $1300. One month salary $3270. Transportation allowance $100. February salary $3270. Total I need to pay around $7940 :-( :-(

Any other thing I need to pay? I also need my maid to sign a termination letter, right? Anything else? Because I don't want to trust my agent, I think they bias the maid.

大宅

Re: 小心此人,剛被炒,或正在搵工

佢以前有無係香港做過?

RL

首頁

尾頁

跳至