網購天地

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

經常有人問點樣將大件貨品送香港,今次就分享一下我既經驗...

一般國內賣家買大件貨都會包物流,但當然唔包送香港啦,咁你就要睇下點樣運落香港最抵啦...
買大件傢俬,最好搵返廣東省既舖頭,除左運費平少少之外,最重要係越遠既話,需要中轉既機會就越多.唔知經過幾多手先到你手上... 我建議大家可以搵佛山周邊既舖頭,因為好多傢俬都係佛山生產的。
如果係舖頭包物流既,因為唔包香港,一般有兩種做法:
1) 按立方計,最立方補貼 RMB100-180 運費。
2) 要你加中轉費送香港,幾多錢就要自己問。
當然第一款係最好啦,清清楚楚知道有幾多錢運費補貼...

另外,用物流公司一般係用立方計錢既,除非你件貨好細但係好重啦... 立方計法 - 長 x 寬 x 高 (以米計算),如 1.5m * 2m * 0.3m = 0.9 立方。

同埋一般件貨到左香港,佢會打電話比你去提貨,你要即日或明早去拎,如果唔係要收存倉費(約 HKD50/立方/日)。當然啦,你可以加錢叫佢送去你屋企,但係要問清楚包唔包送上樓,有 D 淨係響屋企下面(即貨車旁邊)交收,上樓要再加錢!有部份物流公司係香港呢邊會收你五十蚊登記費,我諗因為佢地只係比個位另一間物流公司存貨,所以要抽水,勁搵笨...

我用過三間物流,比大家參考一下...

1) 新邦物流
網站:http://www.xbwl.cn/
優點:國內大型物流公司,所有賣家一定識呢間公司,全國各地都有網點。網上有 Tracking System,好似速遞咁...
缺點:香港無分公司,但有提貨站(係另一間物流公司)
提貨站:葵涌永建路厚豐工業大廈地下
國內收費:自提 RMB230/立方 (廣東省 > 香港)
香港收費:登記費 HKD50,送貨費約 HKD160-300 (唔包上門)。

2) 鑫盛航物流
網站:http://www.sdxsh.net/cn/index.html
優點:直營公司,佛山香港都有分公司。可以叫賣家送去佢既國內網點,佢幫你 Group 埋一齊送落香港。香港呢邊無雜費,有乜問題又可以打去香港公司問。
缺點:佢淨係佛山果邊有網點,只有佛山賣家先可以用。
提貨站:葵涌貨櫃碼頭路六號迴旋處美旺停車場
國內收費:自提 RMB180/立方 (佛山 > 香港),包送上門 RMB230/立方 (偏遠地區加 HKD60)
香港收費:無

3) 鑫恒源物流
網站:未知
優點:無乜特別,賣家自己搵既,係長沙送香港的。
缺點:香港無分公司,但有提貨站(係另一間物流公司)
提貨站:葵涌貨櫃碼頭
國內收費:未知,我上次加左 RMB200 作中轉費,約一立方。 (長沙 > 香港)
香港收費:登記費 HKD50,送貨費約 HKD200 (包上門)。

寫住咁多先,大家有問題再問,如果大家覺得有用,請禁下下面個「支持」制啦!

大宅

大宅

回覆 yueyima 的帖子

good job!

大宅

大宅

畀面勳章

多謝分享呀!!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

好實用,收藏+支持~

子爵府

要從一種感覺中"走開",回到屬於原本自己的地方,是一種本領。 當你練就了一身好武功,回頭看那些痛苦已化為灰燼,你會慶幸自己又跨過了。 ...

珊瑚宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

男爵府

回覆 淘寶達人 的帖子

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

侯爵府

達人, 如果长150cm 宽100cm 高40cm 即係幾多立方呢?

子爵府

1號閑人: 外汇牌价再加1.5%手續費,簡化了的公式: 101.5/"港币现汇买入价"

禁止訪問

侯爵府

淘寶達人 發表於 12-8-2 17:27
經常有人問點樣將大件貨品送香港,今次就分享一下我既經驗...

一般國內賣家買大件貨都會包物流,但當然唔 ...

Thanks!

別墅

我想知, 快遞送傢俬到住宅區, 係咪都會收附加費, 但唔送上樓 ?

男爵府

引用:經常有人問點樣將大件貨品送香港,今次就

原帖由 淘寶達人 於 12-08-02 發表

經常有人問點樣將大件貨品送香港,今次就分享一下我既經驗.. ...
good n thx

別墅

大宅

似是故人來 發表於 12-8-3 16:08
我想知, 快遞送傢俬到住宅區, 係咪都會收附加費, 但唔送上樓 ?
如果用速遞,一般都會送上樓既~

公爵府

畀面勳章

首頁
12345...7

尾頁

跳至