意見反饋
義工

心聲留言 今日: 1|主題: 16004

我好唔開心, 可以同我評吓理嗎?

民房

國民生產總值:87

我好唔開心, 可以同我評吓理嗎?

話說我同62&99住樓上樓下仲有老公個姑姐姑媽, 自從bb出世之後, 為咗老公d屋企人我就成日都好唔開心. 我同老公一早响bb未出世嘅時侯巳經講咗要睇bb就上嚟我度,我唔鍾意bb抱來抱去,點知bb出世之後,就試過親我唔响度or訓咗覺99抱咗bb去佢度,我好唔likey. 講過幾次先唔再自己抱咗bb去.

我自問無唔俾佢哋睇bb, 因為99有我屋企條key自出自入,我話如果62,姑姐&姑媽要睇就隨便上嚟睇,除此之外,每個星期我都會帶埋bb同佢哋飲茶食飯等佢哋見吓bb, 而事實上99每日都會上嚟,d叔仔都成日响我屋企自出自入, 係唔知點解我62, 同老公嘅姑媽姑姐唔上嚟.

依家99就成日俾說話我聽,話我62同姑姐姑媽成日都好掛住bb, 又成日講要帶bb落去睇, 我都唔明,掛住咪上嚟睇囉,又唔知點解唔上,又要俾嘢我聽講到好似唔俾佢哋見咁,今日去飲茶又講la......

我老公個姑姐對住bb講:bb你真把閉,你呀爺要請你飲茶先有得睇你呀!

我聽到好唔開心. 但係我依然堅持要睇bb就嚟我度, 因為我要返工,我巳經無得成日對住bb,只可以返工睇cam,知道bb時刻做緊d咩,如果我俾佢哋抱咗bb去,容許一次就成日都會抱咗去,咁我就連响cam見bb嘅機會都無,我就唔知bb每日做緊d咩, 你哋認為我有錯嗎?

男爵府

國民生產總值:5096

Re: 我好唔開心, 可以同我評吓理嗎?

u did nothing wrong, just believe yourself, u did everything gd for yr baby, they won't understand, but we know............every mum know............

大宅

國民生產總值:3825

講真,你日頭要番工嘅,bb嘅野你固得幾多吖~你係咪有請工人?仲有,點解你99會有你家條key?自出自入,咁同一齊住有咩分別!其實我諗你係唔鍾意你99果班人,所以先唔想佢地帶走bb,係咪?
聽晒係講嘅野,佢地唔係好識尊重人,佢地係咪大陸人嚟架?因為同我62,99都有d似,我99都成日同我講話邊個邊個好掛住bb架...好在我e+搬開咗喇,但佢地都成日叫我地帶bb番去,尤其係我62,從來都冇話入嚟睇吓個孫,永遠只會成日打嚟叫我地帶bb出去,大佬呀,佢地住大埔,我住屯門架!就算話約佢地出shatin飲茶,佢地都話唔滿意啵..!(之前我地係有事先個個week出shatin,一week只得一日假咋,佢地永遠唔會體諒架~)一定要我地番佢屋企食飯架,我老公話呢d係傳統大陸人嘅心態,即係要擺呀媽,老豆款,永遠只可以個仔番嚟探我,我出嚟搵你就唔得,係會冇尊嚴嘅......

所以我老公e+都話唔好成日番去,如果就慣咗佢地就有排煩,一日打n個電話嚟架~(但都keep住1-2weeks番去1次 :cry: )
佢地果d有骨嘅說話,你聽完就算啦,唔係就會好似我咁,我成日發惡夢見到我99架~呢排好咗d喇,因為我諗到個方法,就係如果我老公唔喺度我盡量唔會見我99&62,因為佢地多數喺我老公唔喺度先比說話我聽or鬧我,所以我死都唔會單獨帶bb見佢地!
記住放鬆d呀!! :mrgreen:

男爵府

國民生產總值:8102

老人家係要尊重既..
但聽晒他們的說話自己又唔開心...
或者你試下一人讓一步﹐假少少﹐可以做既盡量做(不過唔好太委屈自己)人心肉做﹐他們遲早會明既..
雙贏總好過個心唔舒服。
我都有個不受歡迎奶奶﹐我明嫁 :mrgreen:

男爵府

國民生產總值:8182

2019新春慶豚圓 2019勳章

我覺得你無錯喎, 係你99 o個邊唔識做, 我都好憎D人唔出聲就抱左BB周圍去 (我99同姑仔都係咁, 幸好我地唔係一齊住), 所以我好明白你感受; 如果你係有請工人的話, 我係你就唔會出聲, 但會考慮換鎖, 呢個係最直接方法, 你出聲同99嘈老公實會覺得你唔o岩, 我就會同老公講呢個係最後通碟, 情況繼續不變的話就換鎖啦, 費事令大家都唔開心啦, 你估個BB係玩具咩, 自己都要同其它人掙?

大宅

國民生產總值:3509

芝娃娃 寫道:
老人家係要尊重既..
或者你試下一人讓一步﹐假少少﹐可以做既盡量做(不過唔好太委屈自己)人心肉做﹐他們遲早會明既..
雙贏總好過個心唔舒服。

agree with 芝娃娃:雙贏總好過個心唔舒服!
上年紀的男人要臉,怎會自己去!住樓上樓下,久唔久帶亞仔去吓,老爺開心,自己做佐,無人可以話妳!Cheer

民房

國民生產總值:87

Barbara 寫道:
[quote]
芝娃娃 寫道:
老人家係要尊重既..
雙贏總好過個心唔舒服。

agree with 芝娃娃:雙贏總好過個心唔舒服!
上年紀的男人要臉,怎會自己去!住樓上樓下,久唔久帶亞仔去吓,老爺開心,自己做佐,無人可以話妳!Cheer[/quote]

其實我放假都會安排帶bb落去bor, 仲有個個星期都去飲茶食飯就係專登帶bb同佢哋玩之ma, 咁都仲唔ok,都仲有嘢聽! :cry: :cry:

大宅

國民生產總值:3509

老人家是咁
既然已做了該做的,就當他們發噏瘋
唔好唔開心

男爵府

國民生產總值:8102

Re: 我好唔開心, 可以同我評?理嗎?

hi michelle,
妳曾經問及妳是否有做錯,我認為沒有,因為緊張子女是很正常的...
要老人家改變並不容易,如果妳認定他們是妳的家人,那麼可以遷就的便盡量遷就;若妳不當他們是家人,也不須太介懷他們說過什麼難聽說話.
只是偶然聽聽說話,這情況比很多人好很多了,若改變不了事實,左耳入右耳出吧.

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.