夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家有冇遇過呢種情況?

本來同bf 打算年結婚, 不過近排都係因為呢樣嘢, 成日都鬧, 成日都嘈, 佢仲同我講想簽agreement. (佢冇講agreement 關於d 咩, 但我直覺覺得佢係想講錢)
其實好老實, 我唔洗靠佢養, 自己都可以搵錢養到自己, even 大家日後唔夾, 我亦冇諗過要同佢攞錢!!!
如果佢講既agreement 真係講錢, 我唔識點答, 因為我出聲, 又好似講到我真係想分佢既錢, 如果我唔出聲, 我真係覺得好難受同好委屈
大家覺得我可以點答??

:cry: :cry: :cry:

男爵府

Re: 大家有冇遇過呢種情況?

agreement??!! 你男友姓李架 ?-( 佢驚你謀佢身家呀??

男爵府

可唔可以講下你地雙方係 mug "家底”攪到結婚要簽 agreement 咁堅?

複式洋房

未結婚就咁樣 :-x 就算你男友好有錢都好, 佢咁樣諗你, 你哋既關係好係好危咁喎 !!

大宅

我都唔知佢諗乜
話佢好市儈又唔係, 好聽d 就係先小人, 後君子

李吳知道 寫道:
agreement??!! 你男友姓李架 ?-( 佢驚你謀佢身家呀??

大宅

我都係咁諗, 所以呢幾日都唔係咁開心.....
我唔知可以點....

peonyuen 寫道:
未結婚就咁樣 :-x 就算你男友好有錢都好, 佢咁樣諗你, 你哋既關係好係好危咁喎 !!

大宅

我既家底就係咩都冇, 窮人
佢就環境畀我好, 我諗算係小康啩... 我都唔識....
佢阿媽第一次見我已唔like 我因為覺得我比佢細成11年係想呃佢錢!

其實可能係我之前唔好啦, 其實我啱啱出嚟做嘢唔係好耐
以前仲讀緊書時已識佢同佢拍拖, 因為之前屋企有事, 要錢用, 所以問佢借過錢, 但我而家每個月一到月頭唔洗佢出聲我都會一d一d咁借畀佢....

可能因為咁, 佢覺得有需要簽agreement
佢未講呢份所謂既agreement 係講咩, 不過我既直覺話我知佢係講緊呢樣嘢, 我點都會等佢話我知佢想講既嘢係咩我先會出聲

頭先我個朋友都話, 先小人後君子都唔一定唔好, 不過就好似有d 那個....

我好唔開心, 唔知可以點.....

LokB 寫道:
可唔可以講下你地雙方係 mug "家底”攪到結婚要簽 agreement 咁堅?

禁止訪問

男爵府

兩個人結婚, 不是有褔同享, 有難同當嗎? 訂agreement, 做買賣咩?

我係你, 還年輕, 找另一個算了。

別墅

係外國好流行簽婚前協議書, 但我諗都只限大富豪, 名人明星, 大把身家俾人分果d.

你男朋友, 只不過"小康"咋, 就驚成咁? 唔識就嚇死, 識就真係笑死囉.

咁既男人, 擺到明唔想同你分享佢既野, 嫁左都唔會幸福. (如果真係愛你, 唔係應該自己餓都望你飽架咩??)

大宅

唔會~~ 其實好多謝你哋畀意見我就真~~
其實我都覺得你講既嘢好啱, 佢諗既係怕我呢d 窮人分佢既錢啫! 點講佢都想保障佢自己既財產, 因為佢覺得係佢辛辛苦苦搵番嚟, 但我亦從來都想靠自己雙手去搵錢啫!!

LuLuJoJo 寫道:
君乜鬼野子丫~~ 希望你唔好怪我多咀, 凡係需要到訂立合約去約束o既活動, 都必涉及雙方權利和義務, 但法律本身已經訂立了婚姻的權利和義務, 傳統上法律在離婚方面較為保護女性, 例如供養妻子和子女o既責任, 如再要另紙訂明o既, 恐怕就只有佢一己私利, 對你應該沒有甚麼好處的~!!

禁止訪問

大宅

呢d 嘢佢都有講過, 不過一時一樣, 有時又講到好好, 有時又話乜又話物
我唔想依賴人去生活, 因為我真係唔like 睇人哋面色, 想用多個錢都唔得...

LuLuJoJo 寫道:
babebabe,
我唔知我男朋友第時會唔會做到, 但起碼佢而家都會同我講, 話要搵多d 錢第時唔駛我做, 我無take it serious, 講真我而家同佢收入差唔多, 而我將來搵錢多過佢o既機會都好高, 但起碼咁樣講得出, 都有個心丫~

你條仔真係......

大宅

yuenwa 寫道:
兩個人結婚, 不是有褔同享, 有難同當嗎? 訂agreement, 做買賣咩?

同意!

大宅

其實我都有諗過搵過個就算
不過其實佢本來同佢mother 關係唔好, 我既出現仲令佢哋更加不和, 到最後佢mother 仲搬咗去第二個仔度住, 我覺得好似迫走咗佢mother 同埋而家又冇人煮飯佢食....
我覺得好內疚同唔開心... 咁大個女都未試過咁難受, 又唔敢同自己阿媽傾......

kittho1068 寫道:
[quote]
yuenwa 寫道:

同意! [/quote]

別墅

如果係我,我會搵一個可以同我同甘共苦的男人,可惜你男友唔會係我杯茶。咁第時有兒有女,佢又會唔會要妳供養,費時比佢話生個仔出呢同佢分身家啦!又如果妳要揍小朋友無辦法工作,妳咪要睇佢面色,使唔使同佢簽agreement每個月比幾錢家用好似勞資相方咁呀,佢只不過是小康之家咋,費時第時比人話到好似謀財害命咁吓吓要提防妳,妳心裡會點諗。如果要agreement我就唔會結婚,咪好似宜家咁男女朋友關係咪幾好,仲嘜要結婚,費時比人話要分人地身家!

大宅

咁又係... 結婚結到咁實際, 第二時d 囝囡都唔知點算....

ling媽 寫道:
如果係我,我會搵一個可以同我同甘共苦的男人,可惜你男友唔會係我杯茶。咁第時有兒有女,佢又會唔會要妳供養,費時比佢話生個仔出呢同佢分身家啦!又如果妳要揍小朋友無辦法工作,妳咪要睇佢面色,使唔使同佢簽agreement每個月比幾錢家用好似勞資相方咁呀,佢只不過是小康之家咋,費時第時比人話到好似謀財害命咁吓吓要提防妳,妳心裡會點諗。如果要agreement我就唔會結婚,咪好似宜家咁男女朋友關係咪幾好,仲嘜要結婚,費時比人話要分人地身家!
該用戶已被刪除

大宅

elmo&cookie,

你以上講既壞因子佢一樣都冇, 只不過個人就好孤僻, 一個朋友都冇
同埋, 可能屋企人都一向會灌輸一d 周街都係壞人既思想畀佢(我唔敢話佢咁諗唔啱, 但成日防人都好辛苦), 令佢唔like 同人講嘢 (當然同佢自己性格都有好多關係)!
我都好想佢可以好似平常人咁可以有多d 朋友陪吓佢, at least 個世界都唔好咁窄同咁細先嘛!
如果你話冇安全感, 我就唔知, 不過的確我比佢細11年! 能幹貌美就講出嚟都笑死人....
我都唔知可以點幫佢, 佢又咩人都唔信 .... 佢又唔覺自己有問題....

大宅

你真係要三思..........男人娶老婆係照顧佢一生一世, 更何況佢大你o甘多腦筍都未生埋. 第日唔做野全職湊仔你咪指意. 同你計到80歲都計緊. 話唔定佢第日立份遺囑d身家都唔係比你.

首頁

尾頁

跳至