懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

有冇人用開NUK奶咀/奶樽?

我打算餵人奶,NUK奶咀係唔係令BB感覺同吸吮媽媽乳頭一樣? 大概要買幾多個奶咀及奶樽呢?

大宅

Re: 有冇人用開NUK奶咀/奶樽?

anpanman_kb :

我都係用NUK奶咀,奶樽的。

您要買6個大,個樽有奶咀

子爵府

好媽媽勳章

奶咀仲分乳膠(黃色)同矽膠(透明),如果買矽膠開始時要霎耐d先會軟,咁樣bb會易吸d.我係亞b出世前一個月日日霎,每日三次,因為醫院會比普通奶咀,你先問醫有無呢款奶咀(私家醫院有但要同佢地講)如果無就要帶埋去,因為普通同nuk奶咀會混淆bb,所以盡快要bb適應.但又唔係好緊要,我b係醫院用普通奶咀,番到屋企用nuk,淨係頭兩餐搞耐d,后尾食奶都好快無話唔肯食.
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

別墅

renren,乳膠同矽膠除咗霎的時間耐d,仲有冇其他分別? 唔知邊度買會平啲呢? 你係唔係用Nuk奶泵? 可以介紹吓? 除咗要買6個大奶樽同埋奶咀, 駛唔駛買啲細呢? 奶咀係唔係要買4號呢? 唔知你有冇用過Avent呢? 聽人講Avent都係for餵人奶..... :-P

珍珠宮

我bb是用NUK的乳膠奶咀... 在食奶方面bb適應完全冇問題!
因乳膠比矽膠較相似媽親的乳頭. 但就比較快爛, coz it is softer.

別墅

Nuk奶泵邊到有得買?

大宅

請問你們餵奶時有否鬆開樽蓋少少才餵呢??我發覺好難控制, 太鬆又漏奶, 太緊BB又難飲!! 我好難教個工人點做, 可否教教我? :-(
]

子爵府

好媽媽勳章

anpanman_kb,
大致上無咩分別,乳膠係快爛D咁解啫.我買果時係吉之島BB展買,99俾錢所以唔知幾錢又無四圍QUO價.你試下去荷花,護協睇睇或者有BB用品展時買.
我無用奶泵呀,介紹唔到TIM,SORRY!但以我幾個朋友經驗,無論手動或電泵效果差唔多,其實好睇媽咪本身母乳多唔多,如果少既話用任何泵都要好耐時間泵奶.要買D細架,用黎飲水,買三四個夠喇.係呀,我都係四號.
用Avent好麻煩,樣樣都要配番Avent用品,霎奶器一定要買番佢,因為佢地d奶樽好肥,其他牌子放唔落.其實餵人奶用邊隻牌子無所謂,因為bb習慣係由你俾佢,你俾佢佢就接受然后會適應,只係有段時間混淆佢含奶咀感覺.因為媽媽身體同奶咀永遠夾唔到,亦都無可能接近,所以唔使顧慮d奶咀唔啱bb.
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

別墅

renren,多謝你寶貴意見,今個星期吉之島有BB展,等我睇吓買唔買到先,咁nuk用品係唔係亦要配番nuk霎奶器呢?

子爵府

好媽媽勳章

anpanman_kb ,
唔使客氣!唔使用番nuk可以任何牌子都得,因為樽身係普通型,隻隻牌子都合用.我用緊chicco霎奶器,一次霎六個奶樽.係趁特價時買,原價成700蚊,特價只要400幾咋,仲送兩個奶咀同一個奶咀盒.
我買多個乾碗碟箱,因為奶樽太多要分兩次霎,霎好果d放落箱烘乾奶樽同存放,咁拎黎用或出街就唔使奶樽水滴滴咁,同埋放係箱入面乾淨衛生.第時bb大個都可以用得,洗完bb d 食具放落去烘乾當埋碗櫃用.呢個箱值得買架.

別墅

renren,如果樽身係普通型,咁其實我只需要買nuk奶咀,因為朋友會送啲奶樽俾我.......

大宅

買奶泵最好買電動, 因為手動會泵到手軟

複式洋房

係咪乳膠o岩初生bb 多啲?

別墅

乳膠係方便 bb 由人奶轉飲奶粉時用, 因為軟 d (似媽媽的 nipple, 等bb 無0甘抗拒.

男爵府

Hi~renren,
請問妳個乾碗碟箱, size會唔會好大個, 在邊度買? 貴嘛?
renren 寫道:
anpanman_kb ,
唔使客氣!唔使用番nuk可以任何牌子都得,因為樽身係普通型,隻隻牌子都合用.我用緊chicco霎奶器,一次霎六個奶樽.係趁特價時買,原價成700蚊,特價只要400幾咋,仲送兩個奶咀同一個奶咀盒.
我買多個乾碗碟箱,因為奶樽太多要分兩次霎,霎好果d放落箱烘乾奶樽同存放,咁拎黎用或出街就唔使奶樽水滴滴咁,同埋放係箱入面乾淨衛生.第時bb大個都可以用得,洗完bb d 食具放落去烘乾當埋碗櫃用.呢個箱值得買架.

首頁

尾頁

跳至