嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

Del~

Del~

大宅

Re: 家有失眠孩童

我個b都係呀... 成日都好眼瞓但又唔肯瞓, 夜晚又瞓唔"num", 最長個次係6個鐘, 最短個次係2個幾鐘.. 真係好擔心佢有黑眼圈... 我都想知有咩好方法呀...

別墅

godivachoc 寫道:
我個b都係呀... 成日都好眼瞓但又唔肯瞓, 夜晚又瞓唔"num", 最長個次係6個鐘, 最短個次係2個幾鐘.. 真係好擔心佢有黑眼圈... 我都想知有咩好方法呀...

我好驚呀!我bb家下5個月大開始夜好易醒,但見到佢,佢係好想訓,訓唔到,你bb幾時開始係咁架,好驚呀

複式洋房

我都有同樣的經歷。我BB在12個月前好少可以一晚瞓到大天光,通常一晚醒2~5次,雖然我先生幫我應酬佢(因為我身体唔係咁好),但係我都會比佢弄醒,所以我好明白你的心情!!!

後來有次佢發燒,帶佢去睇醫生,話佢喉嚨發炎(可能佢喉嚨痛咗好耐,但係未至於發燒,所以我哋根本發現唔到佢唔舒服),食咗藥之後就開始經常都一覺瞓到大天光;依家如果佢食錯嘢或者鼻塞,先會一晚醒數次。

所以,你最好帶佢去睇兒科專科醫生檢查吓,希望你BB好快瞓得好D啦!

複式洋房

godivachoc

我BB每次太熱氣,就會好眼瞓但又瞓唔到,你試吓煲D開奶茶比佢飲,飲完會好好瞓!

別墅

sansan媽咪 寫道:
godivachoc

我BB每次太熱氣,就會好眼瞓但又瞓唔到,你試吓煲D開奶茶比佢飲,飲完會好好瞓!

我bb尋日已經飲左開奶茶啦,都仲係咁,不過我今日系余仁生到買左真珠未,今晚比左食睇下會唔會好d啦

複式洋房

燕尾蝶 寫道:
我個已經18個月了.
佢由出世到現在只有試過2~3次是一覺睡到天光的.
平時佢總是一個晚上醒來5~6次.
對於我這個要工作的媽媽來說真係苦不堪言.
佢其實是好想睡的因為佢由始至終到是合著眼睛的.
到了天光要起床的時候佢就好想睡了.
白天的時候佢又好像睡的好點.
因為咁樣佢成日都有個黑眼眶.
有冇其他媽媽的小朋友曾經是這樣的呢,
你們又有什麼方法呀???

燕尾蝶,

真係好明白你感受, 我小b都係每晚醒4-5次,間中仲會發惡夢, 大哭起來, 我已經 , 其實見到小b訓得唔好, 自己辛苦佢又辛苦 :-(
徐家的"小可愛", 2005年1月25日 東區醫院出生, 係爸爸同媽媽 "心肝寶貝"

複式洋房

bbeightysix

咁你有冇買余仁生的保嬰丹,我試過比佢食咗好瞓d,珍珠末就未試過!

首頁

尾頁

跳至