跳至

首頁

尾頁

別墅

有無人知陪坐月我收費

我預產期係06年7月17日,而家擔心緊生完無人識照顧我同bb,我媽咪同奶奶都唔知要煮d乜野比我食,所以想搵個人陪我坐月,因為坐月係非常重要,會影響我地身體 ,thanks

民房

Re: 有無人知陪坐月我收費

laishan 119,

the monthly charge for "ui Yue" should be between HK$10000-15000. My friend gave birth in Dec 05, she booked the lady when she was 16 weeks pregnant. She paid HK$13000 and my friend used her for 2 months. She recommended this lady for me but her booking was already full until Oct 2006. I am very disappointed ar!!!! This "ui Yue" only come 9:00am to 5:00 pm Mon to Sat and off every Public Holiday and Sunday but she is very professional gar!!!
[url=http://www.TickerFactory.com/]

別墅

mho, 你朋友請既陪月, 兩個月都係收$13000, 收得好平喎. 我問左個, 一個月, 星期一至五, 9-5, 收$11000呀. 不過我問過, 價錢都係差唔多, 經驗越多, 口碑越好就收得越貴, 好多時仲book唔到添呀.

民房

拖肥 ,

No ar, every month HK$13000 ar!!!! Two months Hk$26000 ar!

[url=http://www.TickerFactory.com/]

別墅

Mho, 原來係$13,000一個月呀

其實呢, 我都想問, 請陪月, 一個月夠唔夠呢? 我見好多人都只係請一個月, 唔知你朋友點解會請兩個月呢?

民房

拖肥,

Cas my friend's mom is in USA and no body can take care for her living. Also, her "twins" babies really need a helper. My friend hope that her body can be recover better and faster with this special care of 陪月. My friend also has 3 months maternity leave after birth and that's why she take her for two months law!! Personally, I think one month is enough lah, since we have only 6 weeks maternity leave after birth in Hong Kong. :lol: :lol:

別墅

Mho,

原來你朋友係生對孖既. 咁真係多對手好d喎. 放到3個月產假真係好呀! 我諗緊放前二後八... 雖然有好幾位過來人同我講, 叫我放前四後六... 我諗到時睇睇最後個兩個月, 個b既情況同埋醫生既意見啦.

民房

拖肥,

I agree arh! Just follow your doctor's advise law! 6 weeks and 8 weeks after birth maternity leave is not much difference. Is this your first baby??? I see the list your due date is 24 July, right?? Mine is 30 Jul and that's my first time ar!!! I am very nervous, especially after hear all the valuable information from two of my friends (one gave birth in Sep05, the other is Twin's mom), the pain in transition and delivery and take them so long to do it..... scare me ar...... I am going to have my four months check up tomorrow, I am so scared, especially I have been sick (coughing) for more than 2 weeks now and I don't know will that hurt the little one inside my tummy. :-| Hopefully everything will go smooth........ Did you already feel your baby moving inside???? I still couldn't feel his/her movement, so I am a bit worry law!

別墅

Mho,

我都係第一胎呀, 同你差一個禮拜度咋喎.

我對上一次係14周時睇醫生, 見到bb係個肚入面郁動, 個種感覺真係好奇妙. 下次睇醫生, 應該係18周喇, 我諗bb會郁動得仲多. 我未feel到胎動呀... 唔知會係點架呢? 我睇書話, 第一次做媽咪既, 可能會遲d至feel到胎動, 可能係冇經驗啦, 就算有郁都未必知就係胎動囉. 千祈唔好擔心呀, 書話如果媽咪心情緊張 / 激動, 身體就會自動將大量血同氧輸送到媽咪個腦度作補充, 間接減少左對bb既輸送, 令到俾bb既養份唔穏定, 對bb都唔好. 你聽日就睇醫生啦, 唔好擔心啦! :-P

大宅

親子王國15週年勳章

My friend told me she already booked 陪月 in HK Gov...service department???. It just $8000/M. I will post more detail when I get it.

複式洋房

我同老公正考慮揾陪月但驚已經太遲揾唔到,
有冇好介紹,我預產期21/7/2006。

[/url]

大宅

親子王國15週年勳章

23174567 幫到手

民房

Mho,
請問可否將她的聯絡方法給我呢?我想問一問如果我預產期在10月7日,她是否有期呀?

男爵府

hello yiwalam,我係1月份媽咪,我都有請個陪月auntie(郭太)幫手,我搵佢幫我1.5月.....當然時間長短個個唔同. 如果你有興趣,可以call郭太,mobile係 9082 8758. 你可以話係經baby kingdom paulina介紹. 佢真係好幫到我同bb,所以我都好贊成同鼓勵媽咪請陪月幫手!!

別墅

幾多錢呀?會做d乜野呀?

民房

我媽媽可以幫到手1又收得唔貴...有意call我63359067亞雪

男爵府

我嘅陪月auntie會幫我湊bb,一邊湊就會一邊教我好多嘢,例如會教我點樣幫bb沖涼. 我最感激就係我都唔為意bb開始有頭泥(大概bb1個月大),就係多得陪月話要先用olive oil揸喺頭皮上面,過一陣再用bb shampoo洗and過水,之後再用把軟梳向後梳,等d頭泥(即頭皮)慢慢甩,咁個頭就唔會發出臭味,同埋d頭皮唔會越嚟越厚.如果唔係陪月講,我都未有呢個意識......仲有,陪月亦會幫你預備同煮唔同嘅補身食物(e.g.黃鱔 / 田雞rice with ginger;燉烏雞) +煲薑水俾媽咪沖涼洗頭;又會同媽咪chat下,等d媽咪可以舒緩一下d情緒,日頭有人support真係會好好多......而且有陪月你就可以趁日頭瞓覺,儲夠精神夜晚湊bb.總之我自己就會好recommend d 媽咪考慮請陪月,當然要視乎自己嘅budget la~我請嘅係以hourly計,至於每日嚟幾多個鐘可以彈性去決定,你如果想再傾,你可以call佢(mrs kwok - 9082 8758). 預祝各位媽咪生產順利!!

大宅

pwypaulina:

我岩岩打左比郭太,佢好PRO甘
好像好好甘
但唔知貴唔貴呢?

大宅

終於可以鬆一口氣 la!揾到一個合心水嘅陪月,真係唔係咁易!
從 interview 嘅過程,個陪月已經比到我好大嘅信心,唔單只產後調理 & 照顧 BB,佢連產前要食 D 乜飲 D 乜都照顧埋,而我覺得最合心嘅就係佢一 D 都唔古老,做法好切合現代媽媽嘅習慣 (例如佢唔主張唔 bath & shampoo,佢話揍 BB 一定要乾淨衛生,只要 bath & shampoo 後,用薑水由頭到腳淋一次就得!),佢重有好多理論,我就覺得好 arm & 好 buy!
而收費我都覺得好合理,佢番 mon-sat,1000-1800,$9000/月。(港島區可能會貴 D) 我會請佢兩個月,諗住一來可以幫手湊 BB,二來又可以有人煮餐飯比我兩公婆食。

複式洋房

咁咪好囉 ...又煩少樣野 ...其實搵陪月真係好講彩數

首頁

尾頁

跳至