基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

請為我考慮離婚的好朋友祈禱

我的好朋友是一位好好o既教友,佢因為與丈夫(都係基督徒)長期分隔兩地,婚姻出現問題,佢而家考慮離婚(佢思想上有好大o既掙扎,主要係來自信仰方面).我聽到呢個消息後好唔開心,大家可唔可以為佢同佢丈夫祈禱,亦希望佢能尋求上主的旨意,用一個更好o既方法解決問題.
好唔開心... :cry:

大宅

Re: 請為我考慮離婚的好朋友祈禱

大宅

點解一個好好o既教友會考慮離婚?
以諾BB 於2004 年3 月18 日出世, 歷歷細佬在2006年10月12日出世, 他們是天父賜我的寶貝! 一家四口很幸福啊, 真是在地若天呢!!

子爵府

I'll pray for them.

其實因著什麼世俗的因素,最大的,便是遇上試探與人的軟弱。好基督徒也有軟弱時! 離婚 —— 單方的軟弱便可導致。 詳細不用探討,就為所有在婚姻中遇上困難的人祈禱,求主帶領他們跨過吧!

「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

王國長老

王國長老

但我認識的朋友就是因為信仰既關係, 婚姻生活很不快樂.
佢老公唔信, 開初都好反對朋友去教會, 十一奉獻更唔俾, 朋友只好每次都靜雞雞奉獻, 日子一日一日0甘過, 佢同老公既距離愈來愈遠, 生活上亦好多分歧, 關係只維持在仔女上, 如同同屋主, 無交談, 各有各既生活, 食飯好似搭檯, 同床異夢, 夫妻關係有名無實, 朋友有想過分開, 但礙於信仰仔女致不了了之, 眼見她的婚姻生活如此, 有時仲要在人面前裝作愉快,都不知怎樣幫她, 可幸好她為人樂天, 只記開心的事, 只是夜深人靜時才有些落幕 :-( :-( :-(
見到佢0甘, 有時諗會唔會同老公分開會開心0的呢?? ?-( ?-( ?-( ?-(
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

首頁

尾頁

跳至