論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

印傭放假問題

各位bk媽媽,
我未請過印傭, 我已申請她四月來,現我正在坐月, 好擔心唔知攪唔攪得掂, 有好多問題想問,請指教!謝謝!
1) 個agent 話頭6個月唔需要放假, 亦不會補錢, 咁需唔需要個印傭簽回什麼呢
2) 另外, 之後每個月會放2個星期日,其餘2天都係唔補錢, 咁樣正唔正常?個agent教的
3)一年放12天勞工假,究竟係咪跟紅字放?
4)請問有無大假的,有幾多天,她是否會趁這些大假回鄉呢?
5)來到之後,除了提供食宿外,其他日常用品是否我提供的,沖涼用品無所謂, 但係m來日子時, 我係唔係要幫佢買埋,還是佢自己買m巾?
6)我bb初生,屋企還有一個3歲的仔仔(今年9月先返學),我媽媽都同住,你話加上一個印傭是否可照顧好兩個小朋友呢?
7)個agent話印傭向財務公司借錢來港,頭9個月每個月只有數百元,其餘要還給財務公司,請問我是否應將全份糧俾佢,佢會唔會唔還錢給財務公司呢?還是將那部份還款給agent入數?
多謝各位意見!

大宅

Re: 印傭放假問題

Your agent had problem. List below are how the labour law said about point 1 - 4.
1 & 2. By law they don't entitle to paid labour leave (勞工假) in the first 3 months but they can take no pay leave if they wish. You cannot give payment in lieu of labour holiday. On top of the labout leave, they entitle one rest day every week.
3. Not all those in red. Check the following link for details.
[url=http://www.labour.gov.hk/news/latest_holidays2006.htm]
4. 7days per year.

複式洋房

1) 個agent 話頭6個月唔需要放假, 亦不會補錢, 咁需唔需要個印傭簽回什麼呢
=>違反勞工條例的. 如果你要照agent話做, 緊係唔好比野印印簽啦, 有證有據佢隨時可告你

2) 另外,之後每個月會放2個星期日,其餘2天都係唔補錢, 咁樣正唔正常?個agent教的
=>都係違法的, 法例要求工作滿7日就要有一休息日 (不一定是星期日, 休平日都可以). 不過依家好多印印都係1個月2日假

=>每年的勞工假期, 可在勞工處網頁找到. 未做滿三個月的, 勞工假是不用支付薪水, 但工人可選擇不放.

4)請問有無大假的,有幾多天,她是否會趁這些大假回鄉呢?
=>每年7日, 她鍾意去邊都得, 不過回鄉要買機票, so一般係2年contract完才用老闆將機票返鄉下

5)來到之後,除了提供食宿外,其他日常用品是否我提供的,沖涼用品無所謂, 但係m來日子時, 我係唔係要幫佢買埋,還是佢自己買m巾?
=>睇過之前既post, 係唔需要provide日用品, 連沖涼用品都唔洗. 我個印印初來時, 我比左1set佢, 同佢講之後要佢自己買

6)我bb初生,屋企還有一個3歲的仔仔(今年9月先返學),我媽媽都同住,你話加上一個印傭是否可照顧好兩個小朋友呢?
=>sorry, 我第一個bb下個月先出世, 答你唔到

7)個agent話印傭向財務公司借錢來港,頭9個月每個月只有數百元,其餘要還給財務公司,請問我是否應將全份糧俾佢,佢會唔會唔還錢給財務公司呢?還是將那部份還款給agent入數?
==>我不清楚我個印印有沒有借財務公司錢, 但我是將全份糧比佢, 重叫佢簽埋收據

伯爵府

我都係跟足勞工法, 費是個工人轉頭告我時就要計番晒d regular day off錢俾佢.

日用品, 除了alarm clock, 床上用品, 記事薄 & 筆 我有provide, 其餘都唔會買俾個工人, 不過可以預支頭一個月部份人工買.

我無權將佢份糧俾第二個, 我會pay cheque佢入bank, 佢俾人追數我唔會理, 不過講明有收數suffer到我就即炒.

我唔覺如果屋企有人幫手, 照顧2個小朋友會有乜野問題, 我相信好多bk moms都會請一個工人照顧2個小朋友啦.

好老實, 個agent咁樣教妳真係好有問題, 請小心.

男爵府

我都覺得你個AGENT好有問題喎, 咁教人都得O既? 出左事係咪佢負責先.
我都係請印佣, 不過我係依足勞工法例出糧同放假出佢, 我個BB仲未出世, 講好左第日BB出世只可以一個月放兩日假, 但佢好多時放假都唔出街, 咁我都會比番140佢, 因為佢係屋企都有做野.
千祈唔好信個AGENT添喎, 而家印佣都有工會, 第日如果佢出去同人講你分分鐘會惹禍架.

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

Wilma 寫道:
多謝各位意見!
i help my maid to bank in 3000 to the Indonesian agent in the first 7 months. so i only paid 320 + OT to my maid in the first 7 months. i also need to keep all the bank in slip and fax back to HK agent for keeping record.

大宅

2) 另外,之後每個月會放2個星期日,其餘2天都係唔補錢, 咁樣正唔正常?個agent教的
=>都係違法的, 法例要求工作滿7日就要有一休息日 (不一定是星期日, 休平日都可以). 不過依家好多印印都係1個月2日假

我想問我agent同我講印印只可以係1個月2日假,如果連哩2日假都唔比放,就可以給她$200便可。即係每個月HK$3520人工。咁實質係呼咁呢?

=>每年的勞工假期, 可在勞工處網頁找到. 未做滿三個月的, 勞工假是不用支付薪水, 但工人可選擇不放.

咁係咪未滿三個月,連星期日都唔比佢放,咁照比返 HK$3320人工便可呢?

複式洋房

我想問我agent同我講印印只可以係1個月2日假,如果連哩2日假都唔比放,就可以給她$200便可。即係每個月HK$3520人工。咁實質係呼咁呢?

=>你唔可以強迫佢休息日工作. 如她願意唔放假做野, 則要計回工資比佢

咁係咪未滿三個月,連星期日都唔比佢放,咁照比返 HK$3320人工便可呢?

=>你梗係未做過放勞工假d工啦, 真幸福
每星期放一日的叫休息日, 未做夠三個月都一定要放比佢. 勞工假即係新年,清明, 端午節.........., 係休息日以外的假期. For detail pls see
http://www.labour.gov.hk/public/ConciseGuide.htm

首頁

尾頁

跳至