母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

返工用pump奶器, 須唔須要次次消毒?

返工用pump奶器, 須唔須要次次消毒?
係公司點消毒?
應該幾耐pump一次?
pump完如何處理?
每次pump用一個袋定係一日用一個?
用咩帶返屋企?

p.s. 我係新手

複式洋房

Re: 返工用pump奶器, 須唔須要次次消毒?

我只會在lunch 泵一次, 個泵會在返工前在家用滾水淥一淥佢, 再放入保鮮袋, 到lunch 就直接攞出來用, 用完就放回袋回家才洗, d 奶就倒入pigon 樽(夠窄)or你可用奶袋 再放入thermos 樽(係一位bk 媽媽教), 樽入面倒d細細粒的冰, 我回家要一小時, 回到d 家d冰都未溶哂!!!
該用戶已被刪除

男爵府

我就朝早係屋企 steam 完放入乾淨膠袋, 到用時就咁拎出o黎用, 之後沖一沖番屋企再洗.

我都係只會係 lunch 泵一次, 其實我好想係公司可以泵兩次, 因為見 bk d 媽咪話泵多 d 次數, 奶量可以多 d, 但一次半次行開位幾個字無所謂, 如果日日都係咁就唔得, 所以迫住只可以泵一次咁大把.

因為我用 avent 手泵, 所以自自然用番 avent 奶樽裝番屋企, 我見依家天氣涼, 我會泵完將樽奶放入雪櫃, 放工就咁放入保暖用奶袋拎番屋企, around 1 hr 時間到屋企, 支奶都仲有小小凍, 所以應該無問題, 當然夏天就要再諗諗計.

男爵府

我响公司會泵2or3次, 晚上烚完, 早上用medela mini 電雙泵, 返公用medela手泵, 响公司泵完會用熱水沖一沖再抺乾佢, 放入保鮮袋再入密實袋, 再放返入自己個bag度, 支奶放雪柜, 個泵返到屋企就清洗消毒; 運奶就用冰堡, 好好用又多size選擇, 放入冰箱後取出可以keep 10個鐘頭, 可以由唔凍雪到凍, 去完夜街返到屋企都仲凍, 夏天? 駛乜驚呀

男爵府

我一日泵2次. 朝早係屋企 steam 完放入乾淨膠袋, 到用時就咁拎出o黎, 用後放係自己個雪櫃仔, 收工前要泵多一次.

我用 avent 手泵, 所以用番 avent 奶樽裝番屋企,

依家天氣涼, 泵完支奶放入雪櫃, 放工就咁放入保暖袋, 再放入個公事包, 拎番屋企, 神不知鬼不覺. around 1 hr 時間到屋企, 支奶都仲有小小凍, 係無問題, 夏天就加多個冰種.有時出街就帶2個冰種, 係重d, 都keep到4個鐘.

我已經泵左10個月奶啦.

大宅

我用medela mini 單喇叭那種, 我有2個,返工前pump用一個,另一個就帶返工,我在公司pump2次,第一次pump完後,放入在mother care買的消毒藥片(用水開)中消毒,到下一次用時再用滾水過一過,如是者用了6個多月,後來朋友給多一個喇叭,就方便得多了,我想如果一早有多個時,就方便很多了!唔知點解,沒有一早想到可以配多個!

大宅

我呢2日係公司枱底放個雪櫃仔,用來雪住個奶泵同埋泵出來嘅奶,發覺又真係幾正.

大宅

H&A,請問個avent保凍袋邊度有得買?大約幾多錢?佢可唔可以放得入piegon既細奶樽?
熙媛BB,熙倫BB

大宅

hellocandy,你講既冰堡係咪小型手提冰箱仔?係邊度有得買?會唔會好貴?
熙媛BB,熙倫BB
該用戶已被刪除

大宅

H&A,唔好意思,請問mothercare係邊度架!我住荃灣,唔知附近有冇呢?
熙媛BB,熙倫BB

男爵府

Ida*Chan

荃灣沒有mothercare,不過avent袋可以去玩具反斗城,不過荃灣都沒有.你還可以去千色店,我好似見過,但唔肯定.但我想荷花都應該有.荷花搬了去愉景新城.

但冰堡好似好d,不過就大過avent
該用戶已被刪除

大宅

哦~~~唔知吉之島有冇呢?多謝幫忙!
熙媛BB,熙倫BB

大宅

H&A,唔好意思呀~~冰堡係咪等於小型冰箱仔(去野餐冰住D飲品果D呀)
熙媛BB,熙倫BB
該用戶已被刪除

大宅

H&A,明白晒!THX~~
熙媛BB,熙倫BB

男爵府

Ida*Chan 寫道:
hellocandy,你講既冰堡係咪小型手提冰箱仔?係邊度有得買?會唔會好貴?

Ida*Chan,

冰堡好似係西田有得買, 吉之島冇, 平過avent保暖/凍袋, keep cold 時間長好多, 又多size比你選擇, 我之前買咗一個可以放四罐汽水的size(Model: FTG-1174 {ACE} 斜咩袋)hk$115, 後來同事送了兩個可以放一罐汽水的size比個, 咁我每日就有兩樽medela樽帶返屋企, 有時去完街11/12點返到屋企都冇問題

你可以睇睇啦 HERE

大宅

我睇落覺得冰堡要成個放入冰格好似好大件,我驚放唔落噃.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊