母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

想請教全泵型媽咪,係唔係真係會越泵會越小?

今日e院打電話比我follow up我餵人奶既情況,我同佢講我係全部都係pump比bb食,佢叫我唔好,因為會越泵會越小.
係唔係真既?
咁全泵型媽咪點樣keep住有奶?

大宅

Re: 想請教全泵型媽咪,係唔係真係會越泵會越小?

我係一直是全泵奶比bb食 (因為跟bb不同住), 如你想keep到奶量,必須每日定時泵奶, 就以我來講, 6個月前, keep住半夜2-3am泵一次,即一日泵5次, 6個月後改為4次至今, 放假可減至3次

而每次泵完奶, 必須飲大杯水
該用戶已被刪除

複式洋房

對泵奶我都有疑問。阿b第二個月開始我改為泵奶,通常朝早有7oz,到下晝2-3點再泵有2-4oz,零晨1點有6oz,阿b一日食6餐,深夜兩餐食奶粉。我係咪應該4個鐘泵一次?但我覺得相隔3-4鐘乳房仲係林林o甘,唔似有奶,所以我自己隔耐d先泵,驚無奶出。其他mommy會點泵法架?每次有幾多? 另外,我左邊同右邊乳房size相差好大,出奶量亦係,通常左邊生產多右邊一倍,你地會唔會架?好想知阿!

大宅

睛靈勳章 BK Milk勳章

我泵得比較密,因為自己d奶唔多,姑娘話泵密d會製奶多d。所以我日頭會大概2.5-3小時泵一次,夜晚會疏d,12點後會到5�6點先再泵(要靠閙鐘先起到身)。奶量係多咗dd,每日有∼20oz,但都未夠bb可以全人奶。

esp,
我都有你個問題,左右邊乳房size相差仲越來越大,出奶量亦係。姑娘話惟有泵密d少奶個邊,希望可以慢慢平衡番。但我就無跟住做,因為已經泵到好唔得閒。

男爵府

畀面勳章

亞b依家2個星期大,食7-8餐,咁我朝早泵4-5oz,中午、黃昏及瞓之前每次3-4oz,咁每日有16-20oz,但都唔夠亞b食,所以夜晚都係比奶粉佢食.

我左邊同右邊乳房既size同奶量都差唔多,無咩分別.
esp 寫道:
對泵奶我都有疑問。阿b第二個月開始我改為泵奶,通常朝早有7oz,到下晝2-3點再泵有2-4oz,零晨1點有6oz,阿b一日食6餐,深夜兩餐食奶粉。我係咪應該4個鐘泵一次?但我覺得相隔3-4鐘乳房仲係林林o甘,唔似有奶,所以我自己隔耐d先泵,驚無奶出。其他mommy會點泵法架?每次有幾多? 另外,我左邊同右邊乳房size相差好大,出奶量亦係,通常左邊生產多右邊一倍,你地會唔會架?好想知阿!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊