美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

化妝後冇耐溶到好似'蠟像'

各位姊妹,

我化妝程序係先用濕粉再拍上乾粉,之後再畫番d 眼耳口鼻,但係過三、四個鐘之後,個妝就會開始溶 (可能係熱/我出面油),但係就算我再拍番d乾粉上去索番d面油都冇用,個妝都救唔番,好似蠟像咁,有咩辦法補救 or 改善?

洋房

Re: 化妝後冇耐溶到好似'蠟像'

化妝前1晚敷個保濕mask,塊面d面油就唔會咁勁架la,同埋上濕粉前應該上一層保濕打底霜保護住d皮膚先開始上濕粉

別墅

你試下用tissue包住個粉撲, "印"走d面油及溶妝先, 跟住"拖"一層帶少少膏狀/霜狀的粉底 , 再上碎粉/胭脂, 再補其他囉...千萬不能用"粉底液", ok?
http://www.Fimakeup.com

子爵府

其實粉底都有影響,有d牌子既粉有分膚質架.

大宅

唔知會唔會同我乾濕粉唔係同一個牌子有關呢?

男爵府

我個次序有d怪怪, 但個妝好襟
朝早刷牙洗面後:
1. 爽膚水--->eye gel--->day cream
2. 防曬
待5分鐘左右, 用tissue印印面上的油份
3. make up base
4. 濕粉
5. eye line--->眼影--->睫毛液
6. 胭脂
7. 唇膏--->唇彩
最後, 我會用化妝掃上一層蜜粉, 令膚色無咁"立立令"("立立令"好似油立立咁 :tongue: ), 上左蜜粉, 膚色啞色d

而出街補粉, 我用面油紙吸油先(用"印"的手法, 唔好"抹"!) 再用化妝掃薄薄地掃一層蜜粉~~~~搞掂!!

水晶宮

dhc 寫道:
各位姊妹,

我化妝程序係先用濕粉再拍上乾粉,之後再畫番d 眼耳口鼻,但係過三、四個鐘之後,個妝就會開始溶 (可能係熱/我出面油),但係就算我再拍番d乾粉上去索番d面油都冇用,個妝都救唔番,好似蠟像咁,有咩辦法補救 or 改善?

上完濕粉, 最好上碎粉, 用作定妝
咁個妝會冇咁易溶

乾粉餅留返補妝時用, 再掃上碎粉

大宅

最後至搽眼捷液,咁夾眼捷毛果時唔會整甩 d 眼線同眼影咩?[quote]
李吳知道 寫道:

pinkpig 該用戶已被刪除

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

洋房

我自己就是混合性皮膚,重要好易有面油果隻,我覺得溶妝既意思,就直頭個妝唔貼之如,d粉重要比d面油整到浮起曬上黎一撻撻咁,都幾煩

男爵府

dhc 寫道:
最後至搽眼捷液,咁夾眼捷毛果時唔會整甩 d 眼線同眼影咩?[quote]
李吳知道 寫道:

咁我又無事喎, 個睫毛夾會"high"到眼影, 但我又唔覺影響到個妝喎, 係個夾夾會整到有顏色, 抹番就算啦

水晶宮

補妝時我通常用乾粉印上面
掃上碎粉時, 占上好少量便足夠 唔會好厚架
我有時都有噴水上面, 再用 tissue 印走水份

pinkpig 寫道:
用完乾粉餅補妝後, 再掃上碎粉呀? 會唔會好厚O家? O甘上乾粉餅補妝之前要唔要噴水上面O家?

[quote]
thunder_bunny 寫道:

上完濕粉, 最好上碎粉, 用作定妝
咁個妝會冇咁易溶

乾粉餅留返補妝時用, 再掃上碎粉
[/quote]

大宅

我會夾眼捷毛先, 之後晝眼線同眼影, 最後至搽眼捷液. 再用眼捷毛機"控"幾下. 如果電咗3D捷毛, 就唔洗咁煩.
By the way, You can apply some OIL Control base/lotion in the T-zone area before you apply the foundation.
Which brand of foundation and loose powder are you using? May be the quality is not good and not suitable to you. Try others to compare.

dhc 寫道:
李吳知道 寫道:

別墅

大宅

我今日都o岩o岩買o左 DIOR o既控油 two way cake,等我試o下會唔會好 d 先•我油妝o既意思,就係出面油,之後補o左碎粉都唔上粉,額頭同鼻位好似d粉'痴'唔上塊面咁•而咀唇周圍就上到d粉浮哂咁,都唔貼o既•

咩為之電3D睫毛 AR?我都好想電ar,但係搵人電就真係撞彩數la.因為我只去電睫毛又唔做 facial,d 人叫會求其搵個得閒o既人 or 新手幫我電,我又冇得揀人落幫我電wow.所以真係次次電出o黎o既效果都唔一樣,有時電到炒o左就仲慘,要成個月至'灘番順' d睫毛

大宅

我尋日去DIOR 買o野,問個 sale 溶妝可以點救•佢話如果吸完面油再補碎粉都唔得o既,咁就唯有落o左個妝重新化過,佢答呢個答案俾我,未免有 d.......... 唔 夠專業wow

大宅

我試o左隻 DIOR o既控油 two way cake la,的確係好d wow,都幾貼

首頁

尾頁

跳至