論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

現在個工人來左十幾日啦,都係好難溝通,煮菜難吃到呕.
周日放假叫他返公司學習,去到公司報到公司人叫他返宿舍他就緊走左去,人影都唔見.這個工人係唔係想吃鱿鱼.

大宅

公爵府

回覆:銨媽 的帖子

我第一次請既印姐都係中文吾識,英文係小學生水平,結果忍痛送左佢走。

禁止訪問

回覆:印尼姐姐剛剛到埗,中英文全部唔識.

男爵府

我果件來到咪又係!bio-data寫話識英文先請佢...點先來到真係...極之有限公司!不過佢地學廣東話學得好快!

佢來之前我已經買咗cook book俾佢...佢成日得個睇字...問佢識煮邊樣...佢淨係响度hehehe...嘥鬼氣!

大宅

回覆 maggiewyy 的帖子

最閉返咗工之後同佢做唔到手語, 當屋企有事要通知都唔知點講。

上次我都有此經驗, 一個中英唔識嘅印傭(佢係我前一個工人的姐姐), 一心諗住有照應啦, 所以咪請佢囉, 加上前工人話每個星期放假會過來教佢, 點知有一日佢要送我細仔去上校車, 佢地係車站等了半小時仍未上車, 我係公司接到佢打電話比我, 但佢又唔識講, 我細仔又唔知咩事, 最終佢叫巴士站另外一個姐姐講比我知, 我維有叫佢兩個返屋企, 今日唔返學啦。不到一個月連佢自己都要返屋企啦....我同AGENT 講我要去學完印尼文先再請佢啦..

複式洋房

回覆 pandey 的帖子

我個姐姐又係成日HEHE。

複式洋房

回覆 BC2001 的帖子

好彩係現在我媽咪在家,下個月開始媽咪沒時間幫我啦,
現在剛好又係暑假,真唔知開學后會點。

別墅

Agent應該有類似既書架,可以問問佢地

別墅

本地印印個個吾肯湊newborn BB,唯有打算請未黎過香港。佢妹妹係香港做了6年,個agent話家姐好有心黎香港做,33歲已婚,有一個女9歳。現在係印尼華僑打工湊小朋友。想黎香港搵多D錢。Agent話佢依傢係到自學廣東話,真係好有心黎港打工。現在考慮因數,怕同佢雞同鴨講。重新再教就預咗!點算好

別墅

本地印印個個吾肯湊newborn BB,唯有打算請未黎過香港。佢妹妹係香港做了6年,個agent話家姐好有心黎香港做,33歲已婚,有一個女9歳。現在係印尼華僑打工湊小朋友。想黎香港搵多D錢。Agent話佢依傢係到自學廣東話,真係好有心黎港打工。現在考慮因數,怕同佢雞同鴨講。重新再教就預咗!點算好

別墅

別墅

我岩岩就係咁...請左個唔識中英既工人,
我已經學埋印尼文教佢嫁啦~
點知..佢都係一舊飯!
最慘係住慣第2個星球,
地球既電器同衛生係完全不懂...

有一次差D爆炸,
我家有3個小朋友,
所以即炒叫佢走....

黎左14日,
14日人工+一個月+機票+之前既AGENT$=$10,000!!!

跟住唔請工人,一星期用一日鐘點....幫手熨衫抹窗!
自己攪返...!!!

複式洋房

我果件初時又係乜都唔識,但agent有notes比佢地,佢初時頭一個月剛好我坐月,媽咪又陪我,我要佢每曰中午讀兩個鐘,我又同一時間學睇佢D中文notes,大約三個月左右,她已明基本溝通,eg:水,菜名,雞的部分,時間,數字,沖奶,沖涼,,,現在剛一年,中文程度已經可以去到有一日同我講,:"太太,我唔開心,尋日放假去街用電腦,見到男朋友影相同女仔,我喊吖!我合醋呀!"比心機啦!

大宅

回覆:Mag223 的帖子

妳請果個咁似我之前件雞鴨嘅?佢又係妹妹係 HK做了6年-7年,自己係印尼有個女好大(唔記得幾歲),要多D 錢,所以來HK。

複式洋房

回覆 Mag223 的帖子

我的意見都係唔好啦,起碼IN左他中文O唔OK先.中文唔得,英文都可以.
對比返我上一個姐姐同這個姐姐,溝通真係好緊要.

複式洋房

回覆 carlala 的帖子

一萬請他走...我就沒有那麼大方,我現在的方針係罵,我罵唔明,我叫姑姐個印印用印尼文罵.

複式洋房

回覆 Bubu318 的帖子

我現在都有用心教,每晚開住電腦百度圖片教他中文菜名.
叫他LIST 次日要買的菜.煮就晚晚收工返去教....但目前成果有限.

男爵府

大廚勳章 陪月勳章 畀面勳章

淨係問佢放假嗰日幾點出去, 幾點返黎, 佢完全都唔明我問咩, 嘔血

首頁

尾頁

跳至