婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想搵個精於睇子宮肌瘤的醫生....

各位好! 我最近得知有子宮肌瘤, 好唔開心, 所以新加入這個綱後獲益良多, 但我想搵個在呢方面有經驗的醫生詳細檢查下, 請問各位媽咪, 姊妹可唔可以介紹一下, 係精於睇子宮肌瘤或專長呢方面手術的醫生, 請幫下我, 謝謝 ! :cry:

大宅

Re: 想搵個精於睇子宮肌瘤的醫生....

colin1328您好 :

我以前有個朋友都有您的問題(很久之前),他是找這醫生。
他亦是我的接生醫生, 有20年經驗, 很專業、有醫德、收費每次基本$260

有興趣可用私人傳訊功能找我

洋房

colin1328:
would you please pm that Doctor name & address for me!
thank a lot!

複式洋房

catherinefong,

唔駛客氣,大家都係女人,有事係要互相幫忙,咁你係咪同我一樣有子宮瘤的煩惱呢?我仲未收到有關醫生的資料,如果收到我PM給你.
我想請問有無人知是否所有婦科醫生都熟練�同會做子宮手術呢.

子爵府

沈德強E生,我姑仔 & 姨都係佢做手術
佢做微創手術係好出名架

複式洋房

catherinefong,
請看PM

複式洋房

kittypo,

沈德強E生是否只做微創手術架?
傳統開肚手術做唔做? 口碑如何?
收費又點? 唔該晒 !

珍珠宮

岑德強醫生是否只做微創手術架?不是
傳統開肚手術做唔做?做
口碑如何?好,我都係睇佢,搵佢接生 & 做手術!!
收費又點? 睇醫生+ ultrasound $650!

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

別墅

colin1328,
You can see 陳煥堂醫生. He is 婦產科 consultant doctor at 養和. He is famous in 精於睇子宮肌瘤的醫生. He has given lots of related seminars before.

Actually, it's very common for women to have 子宮肌瘤. I also have 2 now in size 6cm & 3cm, but 陳煥堂醫生 said no need to remove them and he said I'm ready to have bb now !!

So pls don't worry much ! how big is it ? are you married ?

複式洋房

bluemouse,

多謝你的回應及安慰, Thanks so much!

請問陳煥堂醫生的診所在何處?
做手術口碑如何?
收費又如何?

我的子宮肌瘤有3個, 3cm,5m&7cm, 無任何不適,我已婚.
當我知道的時候, 整個人好 down..... :-(

別墅

colin1328,

As I said before, 子宮肌瘤 is very common to women. Do you have body checking once a year ? or is it your first time to check and know that you have 子宮肌瘤 ? Do you have bb ?
One of my friends has 7 子宮肌瘤, but still she needs NOT to do operation.

I suggest you to see see 陳煥堂醫生 first, and get some comments first. Since you've checked from your doctor before, the 2nd advice is highly recommended !
I'm sure 陳煥堂醫生 is not the only good doctor for 睇子宮肌瘤, and infact you can see the others !! But I can tell you 陳煥堂醫生 can give you confidence, don't give up !!
陳煥堂醫生 has told me before, only as big as 10cm+ is needed to have operation. Also even if you remove them, it doesn't mean 子宮肌瘤 won't come again !
I think it's not the time to talk about 做手術 at the moment, as you don't feel any uncomfortable !
Now, just get the 2nd advice first ....

I fully understand your feeling, as I got the same when I firstly knew that bad news ! But you know, you can't change the fact, right ??

陳煥堂醫生
Address: M01, Medical floor, Hennessy Centre, 500 Hennessy Road, Causeway Bay.
Tel.: 2576-1808
consultation fee650
ultrasound fee600

(sorry I can't type chinese in office, maybe you call him for appointment and get the chinese address)

Be strong :mrgreen:

colin1328 寫道:
bluemouse,

多謝你的回應及安慰, Thanks so much!

請問陳煥堂醫生的診所在何處?
做手術口碑如何?
收費又如何?

我的子宮肌瘤有3個, 3cm,5m&7cm, 無任何不適,我已婚.
當我知道的時候, 整個人好 down..... :-(

複式洋房

bluemouse,

好多謝你, 看完你的一席話, 感覺好窩心!!!
你真是一位好心腸的女人, 願幸福常伴你!

其實我是一個好軟弱的人, 小小野我都好驚同擔心....
我已經結了婚, 但無小朋友, 我而家咁樣仲點可懷孕, (是之前的醫生講的) 等我今晚回家後, 同我先生商量下至約見陳醫生, 我好想睇多一位專業醫生既意見, 請問如果在電話預約後, 去到仲需唔需要等好耐呢?

你位朋友現在情況怎樣? 她都是看陳醫生的嗎?

唔該晒你!!!!!!!

別墅

colin1328,
唔洗多謝,我地都可算係同病相憐! :cry:
我呢個朋友,一D都無乜,好正常咁生活,只係婦科要睇密D,佢話半年一次check住。但佢唔係睇陳煥堂架。
其實我認為陳醫生唔係人人啱睇,佢好多人睇,又趕,講嘢「簡潔」,佢有好多婦產科既經驗,所以講嘢好有信心「但唔知係咪好戲 」但你有疑問,佢一定會講到你明為止。
若無乜事幹既,我認為無須找佢睇。
你儘管聽吓陳煥堂既意見。我未睇佢之前同自己講:若果個瘤無變細,我就要打定輸數做手術先可以有bb。點知,係就係無細到,但陳醫生竟然話唔見議我做手術「我仲未同佢講想生bb」,之後問佢可以有b未?佢話ok無問題
所以世事難料,真係要做既(萬一)都可能對你係好架呢?!
若你有意睇佢,我就比D tips 你:
1. 當然要打電話book先啦
2. 無論你book幾多點都好,都要係佢開診前半個鐘到。即診所開兩點,你就點半到,因為就算你book咗,去到都係先到先排!睇開既就知!我上次book兩點但我一點九先到,但內面已經有六、七個坐咗係度。你話點會咁多個一齊兩點呀!!你明嘛?
3. 有咩問題問醫生要諗定,最好寫底,全部問晒先好走,如果唔係 ... "蝕"呀!
4. 通常照完ultrasound,係唔會再入去見醫生。所以有咩問就照完好問 or 同姑娘講仲有好多嘢問醫生,咁就再同先生入去問。

暫時記得咁多,平常心啦!

bluemouse,

好多謝你, 看完你的一席話, 感覺好窩心!!!
你真是一位好心腸的女人, 願幸福常伴你!

其實我是一個好軟弱的人, 小小野我都好驚同擔心....
我已經結了婚, 但無小朋友, 我而家咁樣仲點可懷孕, (是之前的醫生講的) 等我今晚回家後, 同我先生商量下至約見陳醫生, 我好想睇多一位專業醫生既意見, 請問如果在電話預約後, 去到仲需唔需要等好耐呢?

你位朋友現在情況怎樣? 她都是看陳醫生的嗎?

唔該晒你!!!!!!!

複式洋房

colin1328:

比d信心自己啦!唔好down呀,影響信心呀!
我同你既情一模一樣,而且重係上年4月生左一個體重正常既小囡囡添!(雖然懷孕時要好小心!)
我都未做手術呀!
我懷孕至今都睇龔羽一醫生,佢同我講,因為我7cm果個瘤生左係一邊,而且重比血管同包住,加上亦貼住輸尿管,於是做手術會好d!

互相勉勵啦!

複式洋房

irenewkol,

多謝你的支持!! 我會振作架啦!

(你7cm果個瘤生左係一邊,而且重比血管同包住,加上亦貼住輸尿管,於是做手術會好d!) 咁醫生都叫你做手術, 點解你唔做呢? 醫生是否建議你淨係做個瘤?

複式洋房

bluemouse,

我有些唔係好明白, 點解你話 : *其實我認為陳醫生唔係人人啱睇 *但唔知係咪好戲 *若無乜事幹既,我認為無須找佢睇

其實你認為陳醫生係點? 佢個人講野好似做戲咩? 佢既優點同缺點係邊? 如果唔方便係度講, 可私人傳訊給我, 謝謝你!

別墅

colin1328,
可能我講得衰D,sorry

"我話陳醫生唔係人人啱睇",係話無婦科問題既去睇佢會覺得佢無嘢講、又快,而且佢收得都幾貴,普通婦科檢查唔洗比咁貴吖!係咪?
至於好似我地咁有婦科問題既,揾佢就值D!貪佢夠經驗,知道咩情況係嚴重、咩情況係無事。比到方向我地!

我之前除咗睇佢,有時都睇余醫生(余啓文),因攞多一個醫生既意見。係BK呢度都有好多姊妹讚佢夠細心、有耐性 ; 相比之下,陳醫生無咁多嘢講,尤其係你"無事"既時候。

就睇你鍾意邊種性格既醫生啦! 而我,我只要一個比到我信心、心裡面唔會再擔心、可以解答到我既疑問,最好同我做决定既醫生就arm我 :mrgreen:

bluemouse,

我有些唔係好明白, 點解你話 : *其實我認為陳醫生唔係人人啱睇 *但唔知係咪好戲 *若無乜事幹既,我認為無須找佢睇

其實你認為陳醫生係點? 佢個人講野好似做戲咩? 佢既優點同缺點係邊? 如果唔方便係度講, 可私人傳訊給我, 謝謝你!

複式洋房

想搵個精於睇子宮肌瘤的醫生

I would like to ask colin1328 if you have already solved your problem? Did you see Dr 陳煥棠? Actually my case is worse than yours. I need to have operation asap but I do not have confidence. I am married and do not have baby.

複式洋房

原文章由 fty 於 07-8-16 12:06 發表
I would like to ask colin1328 if you have already solved your problem? Did you see Dr 陳煥棠? Actually my case is worse than yours. I need to have operation asap but I do not have confidence. ...

唔駛擔心, 我好明白你的心情, 我已回覆你, please check PM

男爵府

我最近睇醫生都話我有粒0.53cm大.子宮瘤:cry: .醫生話不用做手術.半年檢查一次.睇下有無變大.就得.我好想再有小朋友.試

首頁

尾頁

跳至