論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

衰工人突然話走, 我可以點..

星期日個工人突然話想返 印尼, 仲想今個月就走..最後同佢傾好, 要等我請到新工人先走.我話大約7月

好嬲,今日放工, 個工人竟然已經幫我問左agent請一個新工人要幾耐..佢仲幫我計埋佢大約可以幾時走...佢洗唔洗呀..平日對佢鬼咁好.
請問請個新工人係唔係一定要稅單架..因我上年4月先返工未有稅單, 老公個份又唔夠quota..依家個工人係以我老爺名義請架..但佢依家又已經 retired 左..無報tax..
真係好煩 ..
仲有..是否可以送到佢機場睇住佢走, 因怕佢係講大話.唔係因為home sick..而唔做..
個舊 agent 又可以幫到我d咩..?
該用戶已被刪除

Re: 衰工人突然話走, 我可以點..

複式洋房

想問..咁我洗唔洗同舊AGENT 講架..?
又洗唔洗出咩信比入境處..?

大宅

如果你個舊agent係信得過

大宅

ask her to give you one month notice and resign letter first.

複式洋房

[quote]
Yatyat 寫道:
如果你個舊agent係信得過

大宅

你理得個工人點計請新人要用既時間﹐佢肯留到有新人都算係咁﹐有d唔理你話走就走。去意已決﹐望就望你快d找到新人啦。

記住要工人白紙黑字寫低話係佢自己辭職﹐免得他日反口。

寫俾入境處既信好簡單﹐話工人辭職﹐last day係幾時﹐工人visa no. 係咩﹐合約 no. 係咩﹐挾埋封辭職信就攪掂﹐最好copy埋俾勞工處同領事館存檔。

複式洋房

Thanks for information.
我都覺佢算係咁..
但依家成日見佢黑口黑面, 真係好煩...

首頁

尾頁

跳至