家事百科

跳至

首頁

尾頁

男爵府

電水煲一問?

想請教有無人用電煲水?

鋼質我用咗幾年想換,膠質就無咁咗地方,不過唔知好不好用?

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

Re: 電水煲一問?

你意思係咪電熱水煲, 有得保溫呢?? 係幾好用, 不過如果你長插住都幾食電架.... 我就會另加個時間制落去, 咁較好左一早起身就有熱水, 咁返工就唔用電, 到差不多放工又開始煲, 咁返到屋企就有熱水, 但買的時候要問清楚佢係咪可以100度全沸騰煲水, 因為有 D 只可煲都 97,8 度到. 我自己就鐘意用, 因為唔使睇火同煲乾水....

男爵府

catjeffcat~
唔係您講哥種,係唔會自動番煲的!
鋼係同煲水d煲一樣,不過係用電線個d!
而膠呢係同酒店房用的類似!

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

哦..... 明你講邊種, 我阿哥有用話貪佢煲得快, 但係容易小... 如果要沖杯麵就好用煲一陣就得....

男爵府

catjeffcat ~

唔該哂 :-P
我唸都係買返鋼水煲,容量大d,夏天唔洗煲幾次水,我鍾意用電,無咁驚忘記關火!

大宅

我用膠既電水煲好多年啦,未用過鋼水煲,無得比較。但唔同牌子既膠水煲,煲既時間長短唔同,不過真係好方便。

首頁

尾頁

跳至
熱門主題