意見反饋
義工

產前產後 今日: 1|主題: 241055

懷孕其間有感冒同咳怕唔怕

複式洋房

國民生產總值:152

懷孕其間有感冒同咳怕唔怕

我想問有冇媽媽在懷孕其間有感冒同咳,我有睇醫生(普通家庭醫生),佢開左藥比我食,我以家有左6個幾月,但我都好擔心唔知食左d藥會唔會影響BB,所以想睇吓有冇媽媽知道

別墅

國民生產總值:573

Re: 懷孕其間有感冒同咳

飲多d水同食生果......我個醫生淨係俾維他命c俾我
[url=]

該用戶已被刪除

男爵府

國民生產總值:5940

我係大約20-21weeks嗰時都感冒同咳足足兩星期, 睇咗
兩次醫生.
只要你睇醫生時講明比醫生聽你有咗BB, 醫生會開D適合你
同輕D嘅藥. 唔使擔心, 如果你唔食藥越嚟越嚴重咁咪仲幣因
為醫生再開比你D藥會越嚟越重嫁, 咪仲衰.

祝身體健康.

複式洋房

國民生產總值:152

yikmeim,
我都知ga la,所以我會食藥,多謝你

大宅

國民生產總值:1731

大宅

我係10weeks,都有重感冒, 昨晚唸住頂下, 今日都係唔得,收工要去睇家庭醫生,希望快d好番.

大宅

國民生產總值:2617

我之前感冒 都有睇過, 早d睇, 唔好辛苦太久, e生會就大肚婆用藥的.

複式洋房

國民生產總值:439

其實我現在都病緊,剛剛睇了醫生,之前24週時都試過病了一次。醫生會看些安全的藥,只要唔係anti-biotics的藥就無問題,我每次睇,個姑娘都提我,若無事的話,可隨時停吃那些藥。醫生今日同我講,如果唔食藥的話,嚴重下去,會有併發症,到時就真係對BB唔好。

男爵府

國民生產總值:7334

在懷孕期間有感冒同咳都應該第一時間去睇醫生, 雖然擔心D藥會影響BB, 但只要同醫生講你現在懷孕, 佢就唔會開些重藥比你食, 有藥控制病情總好過繼續惡化下去

子爵府

國民生產總值:10929

感冒食藥就好了, 但咳都係止唔到, 食咳水都止唔到, 好辛苦~~ 不過好彩前日產檢見bb都無咩事...

別墅

國民生產總值:522

我新年果排都係咁勁流鼻水同咳,但d醫生已放假,
我媽咪叫我飲蘋果肉桂茶, 飲咗幾日真係有好轉

複式洋房

國民生產總值:366

我都係在年初一就開始感冒同咳, 早上拜年後下午返屋企休息, 晚上飲o左杯熱檸檬蜜, 飲o左兩日及一早訓就無事, (下午又食橙), 所以就好la, 不過最重要是要多休息. 會快od好
o架.

[size=xx-small]2006-09-14 (3 months 16 days) 5.1 kg2006-08-14 (2 months 15 days) 4.4 kg2006-07-20 (1 months 20 days) 4.094 kg2006-06-30 (1 months ) 3.05 kg2006-06-19 (19 days) 2.65 kg2006-06-13 (13 days) 2.45 kg2006-05-30 (出世) 2.64kg

大宅

國民生產總值:1032

Re: 懷孕其間有感冒同咳怕唔怕

我由年初四開始感冒,後來咳到訓唔到;睇咗三個醫生;最後總係氣管炎, 要食抗生素, 病足兩星期, 現在稍為好d. 其實, 我不太擔心d藥會影響BB, 不過擔心bb出世後無咁強壯, 多病痛.因為由有咗到現在(29weeks), 病咗三次! 我跎大囡時,只是臨生前一星期有小小傷風, 而亞囡好叻只是係打一歲針以後病咗一星期, 第一次睇醫生.

大宅

Re: 懷孕其間有感冒同咳怕唔怕

我而家好似藥煲咁, 感冒同咳要食藥,又要食止嘔藥,個人好勀.....

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.