跳至

首頁

尾頁

伯爵府

原帖由 rs07 於 09-5-28 11:56 發表
i know i know, but i am thinking if i need to let my kid to study in a bad school, i prefer to be a little bit辛苦!! At first i was planning to move closer to Guangzhou, but then i was thinking, kids ...

咁邊個負責送小朋友返學?? 其實真係幾遠下, 送左佢返學後..個大人又要等佢放學..咁多個鐘, 無咩'世藝' 都幾悶喎..
最理想就係搬黎廣州...但可能就係你老公辛苦D...

我呢幾日去街時..都見到科學園個路牌喎...咁我估真係近珠江新城同埋匯景呢頭喇..因為一出去大路就見到LU...係我以前無留意..

呢幾日我搬屋...唉..原來D 大陸人搬屋係..超慢..我無咩野要搬..但都攪左5, 6個鐘呀!

民房

if possible, can u ask ur relatives for me, coz i am not familiar with that two places. thanks thanks

原帖由 st 於 09-5-29 23:54 發表
rs07,

but 肇興 is really far away.

have u check about the Panyu/ foshan( my hubby correct me). there should be good school. i have relative lives there, they kid go excellent school.

st

民房

I will be the one to bring my daughter to school, most probably i will stay in guangzhou to wait for her. maybe i will shop and stuff or read a book in the car. i didnt really plan yet. haha

原帖由 CLK-MB 於 09-6-1 17:51 發表

咁邊個負責送小朋友返學?? 其實真係幾遠下, 送左佢返學後..個大人又要等佢放學..咁多個鐘, 無咩'世藝' 都幾悶喎..
最理想就係搬黎廣州...但可能就係你老公辛苦D...

我呢幾日去街時..都見到科學園個路牌喎...咁我 ...

伯爵府

原帖由 rs07 於 09-6-1 17:58 發表
I will be the one to bring my daughter to school, most probably i will stay in guangzhou to wait for her. maybe i will shop and stuff or read a book in the car. i didnt really plan yet. haha

咁你都好辛苦喎...每日幾個鐘係度無野好做...佢再大d, 返全日制時點算?

複式洋房

rs07, (請恕我直言了)

我覺得你要求唔好咁高! 在你住的地方附近找間普通的幼稚園算吧! 一來行車危險, 二來你留底等小朋友又是非常危險的. 我勸你放棄.

如果仍想不通, 不如返香港讀啦! 沒有兩全其美的.

民房

doesn't matter, i also wanna hear more opinion.

其實我都有睇過近d ge 學校,都係全中文,我怕佢第時英文跟唔上。如果佢真係去廣州讀書,其實我係會叫司機送我地去,佢會跟出跟入,應該唔會太危險。我老公唔係好想一家人分開。

原帖由 Apples_g 於 09-6-4 08:46 發表
rs07, (請恕我直言了)

我覺得你要求唔好咁高! 在你住的地方附近找間普通的幼稚園算吧! 一來行車危險, 二來你留底等小朋友又是非常危險的. 我勸你放棄.

如果仍想不通, 不如返香港讀啦! 沒有兩全其美的. ...

複式洋房

長途車, 真的好辛苦. 還要每天來回!
我明白家長的用心, 但是不值啊! 三思.
或者, 你把'家'搬到廣州來, 方便你倆上學. 將來, 小學也可在廣州讀國際學校.
你丈夫就每天來回廣州到肇興. 對大人來說還可吧.(其實也辛苦的)

大宅

Well, u need to wait until i back gz, as i am in us now. :)

原帖由 rs07 於 09-6-1 17:56 發表
if possible, can u ask ur relatives for me, coz i am not familiar with that two places. thanks thanks

伯爵府

原帖由 rs07 於 09-6-4 10:58 發表
doesn't matter, i also wanna hear more opinion.

其實我都有睇過近d ge 學校,都係全中文,我怕佢第時英文跟唔上。如果佢真係去廣州讀書,其實我係會叫司機送我地去,佢會跟出跟入,應該唔會太危險。我老公唔係好想一家人 ...

我都覺得搬近廣州會好D..你諗下..就算有人陪..但一日幾個鐘係街遊遊蕩蕩咁..真係唔多OK 喎..

最好就係你老公一個辛苦D..佢坐長途車返工放工都好過你同小朋友辛苦呀. 反正有司機..佢又唔駛自己揸車.

大宅

原帖由 rs07 於 09-5-25 17:36 發表
I live in 肇慶, but i really dont want my bb to study there, the schools there are not good, and i dont want my bb to pick up those bad habits. I guess one hour by car is considerable.

hi,你點解會住肇興咁遠呢??係咪因為先生响嗰度做嘢??
我老公都係肇興做嘢呀,不過我哋成家都住番禺,咁佢每朝都係7:30am送我大女返學,(我大女5歲)跟住揸個幾鍾車返工,放工又揸個幾鍾返嚟....我都曾經同我老公講過,佢每日咁辛苦揸咁耐車,好累,叫佢不如搬去嗰度住,一個星期返嚟兩日,佢又話唔捨得d小朋友,(我有3個)咁佢話一係成家搬過去,我又唔制,因為真係無好學校....所以我都係繼續留返响度....
其實你咁樣都好辛苦,真係可以諗下不如成家搬近d廣州,其實我女讀緊間學校都ok,佢有國際班同雙語班,國際班都係全英文,同埋d師資都ok,你有嘢想知都可以再問下我

大宅

Panyu is a GOOD options!

原帖由 yiuyiu-mum 於 09-6-30 21:36 發表

hi,你點解會住肇興咁遠呢??係咪因為先生响嗰度做嘢??
我老公都係肇興做嘢呀,不過我哋成家都住番禺,咁佢每朝都係7:30am送我大女返學,(我大女5歲)跟住揸個幾鍾車返工,放工又揸個幾鍾返嚟....我都曾經同我老公講過,佢 ...

民房

唔好意思,咁耐都無上黎,想問下你地仲係唔係廣州住呀??

我發覺我去utahloy international school 都係1個鐘車,都OK啦!!諗住係廣州租間apartment,送完個女返學就去睇書,睇TV,online等佢放學.好似都幾OK呀:)

民房

回覆 1# rs07 的文章

Utahloy International School do have school buses and 5 stars boarding facilities.

複式洋房

我過兩個月要上廣州住喇,我仔仔先得3個月大,
想問問係香港帶奶粉上大陸有冇限幾多罐架?同埋你地D尿片果D係香港買定廣州買呢?唉,好多問題都唔知道呀,上到去朋友又冇,家人又冇,諗起都唔係幾開心,不過老公要係果邊做野冇法/.\

洋房

回覆:CLK-MB 的帖子

我觉得超闷,除非有朋友!哈哈

複式洋房

babe_kiki 發表於 11-1-5 18:49
我過兩個月要上廣州住喇,我仔仔先得3個月大,
想問問係香港帶奶粉上大陸有冇限幾多罐架?同埋你地D尿片果D係 ...
吾上BK 都吾知原来好多HK妈咪响GZ住的.
我都系岩岩做左妈妈3个月咋, 但就响GZ做野做左几年了.
希望可以同大家share GZ的生活啦

首頁

尾頁

跳至