少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

父母打孩子,點算好?

如題。
Chan's Family

複式洋房

Re: 父母打孩子,點算好?

唔明。

如何打?孩子幾大? 是勁打 or 愛心的打?
該用戶已被刪除

別墅

我剛好相反, 囝囝打父母.... 我都唔知點好 :-(

珍珠宮

珍珠宮

BabyKC,

我都有呢個問題呀, 囝囝近黎打我呀, 仲用講野配合埋 : 打, 不過我知佢係以為玩, 我一路話住比佢知係唔啱架, 佢有少少明, 你都努力下啦. 係呢, 你囝囝幾大呀

別墅

cway,
我個囝而家28個月大啦, 呢2日係佢打我或老公時, 我試下同佢講, 話俾佢知我知道你唔開心, 但係唔開心都唔可以打人, 或者你講下點解你唔開心, 係唔係... 咁咁咁咁...
希望得啦.

民房

我有時個女好扭計,都忍唔住打下佢手仔,等佢喊完先慢慢同佢講道理。

水晶宮

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

sophie&sara 寫道:
好多家長都讚成體罰但唔好虐兒!

Agree...

大宅

991129 寫道:
[quote]
sophie&sara 寫道:
好多家長都讚成體罰但唔好虐兒!

Agree... [/quote]
agreed. :wink: :wink:

男爵府

好多父母當仔女唔聽話、做錯野時,都會打下佢地手仔,但好多時都只係象徵式拍下,小朋友一D都唔怕,仲以為同佢玩,下次仲要再玩打打遊戲添!
如果係咁,其實唔打好過打!

複式洋房

我都覺得一係唔打, 一打就要俾佢覺得痛, 當然唔係
虐兒啦, 打下手板或者pat pat

禁止訪問

男爵府

睇左一本書.....
體罰是一種提醒.....秘訣是狠、準、快。
「狠」是要打得痛,不可用「蜻蜓點水」或「隔靴抓癢」招式,要結結實實地打下去,把真正的意思表達出來。
「準」是部位要對,要打在一些不傷害身體的部位,如屁股、手心。
「快」是盡量不要拖延,不要爸爸推給媽媽,媽媽推給爸爸,只要是應該處理的事情,父母任何一方都可以即時執行。

另外亦提到體罰的多寡與年齡大小是成反比。孩子愈大就愈少用打,年幼階段正是體罰的好時光。

珍珠宮

fat 寫道:
睇左一本書.....
[/quote]

me 用 ne 種方法去教me 細仔ng可以玩電器同埋入廚房

佢10個月度成日用手指掂fan或者電掣, me見到會即刻好serious 咁say no (要有eye contact), then打佢手手...ng 洗個另月, 佢g 後ng敢再做na , 另外廚房就拍佢對feet, so me 門欄都ng 洗用

男爵府

我個仔都係咁 家陣只要叫佢個名+一個凌亂既眼神,佢就乖乖,自己say no添呀!
布甸仔媽媽 寫道:

me 用 ne 種方法去教me 細仔ng可以玩電器同埋入廚房

佢10個月度成日用手指掂fan或者電掣, me見到會即刻好serious 咁say no (要有eye contact), then打佢手手...ng 洗個另月, 佢g 後ng敢再做na , 另外廚房就拍佢對feet, so me 門欄都ng 洗用

珍珠宮

fat 寫道:
我個仔都係咁 家陣只要叫佢個名+一個凌亂既眼神,佢就乖乖,自己say no添呀!
我都已經係咁做, 不過我諗我返去要train 下自己個凌厲既眼神先得喇

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

同意快、狠、準
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

複式洋房

我唔多鍾意此topic

水晶宮

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

fat 寫道:
睇左一本書.....
「狠」是要打得痛,不可用「蜻蜓點水」或「隔靴抓癢」招式,要結結實實地打下去,把真正的意思表達出來。
「準」是部位要對,要打在一些不傷害身體的部位,如屁股、手心。
「快」是盡量不要拖延,不要爸爸推給媽媽,媽媽推給爸爸,只要是應該處理的事情,父母任何一方都可以即時執行。

另外亦提到體罰的多寡與年齡大小是成反比。孩子愈大就愈少用打,年幼階段正是體罰的好時光。

首頁

尾頁

跳至