跳至

首頁
12345...22

尾頁

別墅

好媽媽勳章

Re: 歡迎小時候秀茂坪街坊

各位街坊, 你地講既野我全部都記得.
可能因為我仲係住係秀茂坪既緣故.
"交通安全城"搬遠左, 翻新左又地方大左.
位置大概係以前37前個位.
消防車我都記得, 係1A巴士站隔離.
巴士站仲係度嫁, 有冇人記得以前巴士站有檔大排檔茶樓呀.
通常跟亞媽去飲茶就會去消防車度玩喇.
但依家部消防車係邊就唔知喇.
兩個醫生我都記得.
23座對開既改衣店我又記得.
又令我懷念秀天對出足球場係每年運動會既場地, 亦係每年孟蘭節撘棚既地方.
又記起"新龍泉酒家" "章記酒家" "英華酒家"....真係好多好多....講唔完.
尤魚同車仔
[img align=left]http://mydeskcity.com/QTZY/GIF/7caicg/7caicg002.gif[/img]

別墅

好媽媽勳章

秀茂坪已經唔再荒蕪喇.
仲有一個好CYBER既商場添(
[img align=left]http://mydeskcity.com/QTZY/GIF/7caicg/7caicg002.gif[/img]

珍珠宮

白雪姬
我老你好多lor 我85已經小六畢業
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珍珠宮

[quote]
白雪姬 寫道:
秀茂坪已經唔再荒蕪喇.
仲有一個好CYBER既商場添(

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

子爵府

好想返去睇下!
好多年前,特登返去只係見到一塊爛地,正在興建中! :-|

禁止訪問

醒目開學勳章

珍珠宮

jac
我都無影相呀,我 hubby 上網搵到d舊相:
click here

男爵府

webjen 寫道:
jac
我都無影相呀,我 hubby 上網搵到d舊相:
click here

禁止訪問

醒目開學勳章

別墅

好媽媽勳章

秀茂坪下

大宅

[/quote]

呢度咪章記酒家附近???

禁止訪問

醒目開學勳章

大宅

有無人鍾意 22座食水餃,而家邊到都食唔返個種味道 :-( :-( 有無潔心小學校友係度呀?

別墅

好媽媽勳章

maxims 寫道:
有無人鍾意 22座食水餃,而家邊到都食唔返個種味道 :-( :-( 有無潔心小學校友係度呀?

超鐘意食22座水餃, 佢份大中細3個size既碗.
到依家仲好懷念.

男爵府

白雪姬 寫道:
[quote]
maxims 寫道:

到依家仲好懷念.[/quote]

係唔係樓梯口果檔??

大宅

白雪姬,
我係80年出世,應該係86-87(大約)開始入讀"秀天"一年級,同你差少少~:mrgreen:
係呢果時我地好鍾意跳橡根繩架,自己整完帶番學校跳,成日鬥高,唔知你有冇玩過呢..?
我都有d細個在秀茂坪映嘅相,可惜我冇scanner吖!唔係就post上嚟,同大家一齊回味吓......

白雪姬 寫道:
不過唔知各位街坊介唔介意分享下大家小學時候係咩年代呢?咁就更清楚知道講緊係邊個時候既秀茂坪.
我講秀天小一至小六係85-90年.
你地呢?

大宅

大宅

yes, "XX碼頭"粒粒小雲吞味道有70%似佢,已經成為我家雪櫃一定要有的食物

appleycma 寫道:
[quote]
白雪姬 寫道:
[quote]
maxims 寫道:

係唔係樓梯口果檔??[/quote]

男爵府

maxims 寫道:
yes, "XX碼頭"粒粒小雲吞味道有70%似佢,已經成為我家雪櫃一定要有的食物

[quote]
appleycma 寫道:
[quote]
白雪姬 寫道:
[quote]
maxims 寫道:

係唔係樓梯口果檔??[/quote][/quote]

之前土瓜灣有檔有90%味道似佢,但已經結業 :-( 另外妳地記唔記得文光書局呀??23座果間呢?

珍珠宮

appleycma
23座個間好似係民生書局!!
文光係唔係26座架??
我鍾意去27座翰林多d!!

你地記唔記得23座"寶聯百達"超級市場 佢地仲有間士多係對面叫"寶達"----->我成日覺得依家上面叫"寶達村"係因為佢地

首頁
12345...22

尾頁

跳至