跳至

首頁
23456...22

尾頁

男爵府

Re: 歡迎小時候秀茂坪街坊

webjen 寫道:
appleycma
23座個間好似係民生書局!!
文光係唔係26座架??
我鍾意去27座翰林多d!!

你地記唔記得23座"寶聯百達"超級市場 佢地仲有間士多係對面叫"寶達"----->我成日覺得依家上面叫"寶達村"係因為佢地

果然好記性 "寶聯百達"超級市場真冇印象.27座 我只記得有年暑假去同呀婆去剪線頭

珍珠宮

appleycma
hehe...我老過你ma,就住得耐過你啦,梗係記得啦!!
去剪線頭...牛仔褲ma
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

男爵府

webjen 寫道:
appleycma
hehe...我老過你ma,就住得耐過你啦,梗係記得啦!!
去剪線頭...牛仔褲ma

係呀!!$1/打

別墅

好媽媽勳章

b肉兜兜:
我79年嫁.
跳橡根繩當然有玩啦, 不過我玩得好"屎"嫁.
唔知你記唔記得秀天隔離有個涼亭呢?
曾經有個"螳螂拳"亞叔冬天著內褲耍拳既事件.
你有印象嗎?

webjen:
23座係民生書局, 文光係28座架.
27座翰林我都記得我, 佢拆樓結業時有特價, 我買左好多野呀.

你地又記唔記得曾經好興係呢d書局士多抽獎, 係咪$2次呀?
抽噹噹呀?

我又記得23座"寶聯百達"超級市場, 秀茂坪唯一一間似超級市場既士多.

b肉兜兜 寫道:
白雪姬,
我係80年出世,應該係86-87(大約)開始入讀"秀天"一年級,同你差少少~:mrgreen:
係呢果時我地好鍾意跳橡根繩架,自己整完帶番學校跳,成日鬥高,唔知你有冇玩過呢..?
我都有d細個在秀茂坪映

[img align=left]http://mydeskcity.com/QTZY/GIF/7caicg/7caicg002.gif[/img]

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

白雪姬 寫道:
依家仲係圖書館, 剛剛番新左呀.

[quote]
appleycma 寫道:
我仲記得之前秀明樓樓下係圖書館,宜家仲有冇呢
[/quote]

白雪姫

妳而家係咪仲住秀明樓??我夫家响秀明呀
我女2001年1月8日QE出世  

男爵府

哇! 你地唔夠我大, 都係唔好嚇親你地 你地知唔知31座仲有間叫藝新, 佢地2個鋪位, 一邊賣文具玩具, 一邊賣衣物, 番小學時既白飯魚就係係佢到買 :mrgreen: 31座樓下有檔粉仔, 仲有得食豬油渣, 好好食, 而家揾唔番 23座間超市我都有去呀, 不過我唔記得佢個名; 仲有章記, 3x座果堆打冷檔, 係我拍拖時常去既地方, 而家個老公好鐘意果d風味, 仲話結婚要係章記擺酒 我樓下向後山都有好多外發加工, 細個時仲係manufacturing年代, d工廠多野做到要判比d c9做, 我細個時穿過膠花, 珠鍊, 入過電子錶電池, 剪衫、褲、手袋線頭, 幫公仔著衫..............日子好充實 :mrgreen: 20座仲有間上海剪髮, 幾兄弟開的, 以前我係佢地常客

珊瑚宮

我唔係秀茂坪街坊,但我係宣基小學讀書,
唔知有無老朋友係到

伯爵府

我同老公都唔細架!我都經歷過工廠外判比c9做嘅野 :mrgreen:

男爵府

大家仲記得24座果間渣打銀行嗎??仲有當年唐老鴨錢x嗎??

大宅

hi 各位,

我都是秀茂坪長大, 我讀利百家,趙公普,真好懷念23的魚肉和22的薄餅. :-(

大宅

appleycma:

梗係記得,不過mother不比(眒) 請.

:-(

大宅

Niklaus,

hi 我就做過攝相(洛)銀(佨)和一塊blue板+2/4粒釘.

男爵府

Emilyryan 寫道:

appleycma:

梗係記得,不過mother不比(眒) 請.

妳好呀!我都係讀利百家&(趙公普pm)我仲記得我有位同學年年考第一tim(由幼稚園到小學)

大宅

妳好呀!我都係讀利百家&(趙公普pm)我仲記得我有位同學年年考第一tim(由幼稚園到小學),
appleycma,

梗係唔係我,最叻是第7,不過我是讀趙公普pm的.
仲記得利百家有位姓彭仙生(女)打了我一把面.

大宅

白雪姬,
你真係好好記性啵~"螳螂拳"亞叔,我應該未見過,同埋,我住到讀完小四就搬咗去屯門lu...諗番起,我都係鍾意住秀茂坪多d,感覺自由自在好多...
仲記唔記得秀天附近果d地痞茶樓呀?以前我婆婆成日帶我去架,真係幾有風味架~最記得"橙汁卷"同"芝麻卷",好懷念..特別係"橙汁卷",呢十幾年來都未見過喇,而"芝麻卷",現在响齋鋪都有得食,但都唔係以前d味道lu......

白雪姬,d茶樓係响呢度,定係前少少近住學校呀? :mrgreen:

大宅

我住25,不過未去過附近果d地痞茶樓呀,通常去31的 三寶

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

HAHA~~ 點解有個咁o既topic架?
驚喜!!

hihi 各位好, 我住23座架, 讀趙公普.
不過我係n 年前架,
因為年紀大

大宅

hI queenie,

我都係n 年前架!

珍珠宮

b肉兜兜,
地痞茶樓我食過,不過有次食食下碟點心有隻大強(一d都唔小)係到,嚇到我地 ,之後就再無去食!!

Emily,
呢個 topic 係咪好正呢
我諗起個d blue 板加釘o既手工就好開心,真係幾好搵
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

伯爵府

Queenie_0012 寫道:
HAHA~~ 點解有個咁o既topic架?
驚喜!!

hihi 各位好, 我住23座架, 讀趙公普.
不過我係n 年前架,
因為年紀大

年紀大都係街坊,大家都懷舊n年前回憶。唔緊要嘅~~我老公响秀茂坪大;小時住20座後上秀明,而家我老爺奶奶仲住緊。拍拖時上去買野食....10年前事....仲食到好多滋味野!近幾年20座拆,新公屋、商場落成又另一新境。好似話起多層市政大厦.....?遮住見唔到寶達~~而家62家直望通寶達架

首頁
23456...22

尾頁

跳至