意見反饋
義工

自由講場 今日: 2545|主題: 1023740

跳至
有冇人以前住九龍城寨,一齊回憶以往事情?

洋房

國民生產總值:43

有冇人以前住九龍城寨,一齊回憶以往事情?

如題.

複式洋房

國民生產總值:110

Re: 有冇人以前住九龍城寨,一齊回憶以往事情?

yyyuki
我無係九龍城寨住過,不過都有一些回憶關於城寨,細個時住過沙埔道幾年,我要步行去樂富返學,日日都會經過九龍城寨有日返學貪玩走入城寨覺得好陰暗,啲路好窄,古古怪怪咁,我係咁亂行,係咁亂行,哈...!又俾撞到條出路返學,仲係折徑.個日開始我就行折徑返學,城寨有兩件事最難忘,有次係城寨見到一隻初生小貓追住我,我知佢好肚餓要搵食物,但我無錢又細個,幫唔到佢.另一次爸爸無故鬧我,我覺得委屈喊住走咗去城寨,個次我見過一個姨姨係門口繡花,係繡貝殼.個次我逗留係城寨幾個鐘.後來知道個小學同學屋企係城寨開山寨製衣廠姓林,會唔會就是你呢?

大宅

國民生產總值:2754

yyyuki,
我小一至小三時都係住九龍城寨,o個時太細個,屋企人唔會比我出街玩,而且城寨都幾雜,所以更加唔會比我自己出街!但我有時都會同...住係城寨o既...同學仔去城寨入面o既青少年中心玩!城寨入面o既環境真係好得意,有好多樓與樓之間都係連接住,有好多通道,有o的地方仲好濕,好似以家舊區o既後行咁!
如我無記錯,我好似住係貴圓樓!你呢?你太慨幾歲住係個到?住係乜位置!
雖然,城寨好雜,但佢都帶比我唔少回憶!

森蘊,
你好勁喎,咁都敢入城寨,你真係無有識c,比人捉o左你去,你就知味道!!

大宅

國民生產總值:4605

我都係城寨出來者,由六年級住到中學畢業做左野幾年至搬,我又唔覺城寨雜,我仲成日行捷徑來往九龍城tim,我住榮貴樓,不過夜晚火燭走鬼就試過幾次,真係嚇到C,由於樓與樓之間都係連接住,屋企都試過俾賊入屋兩次,所以一聽政府要拆,不知幾開心,可以快D改善居住環境.

[img align=left]http://www.dchome.net/emote/icon/548.gif[/img]

子爵府

國民生產總值:10044

2019新春慶豚圓 2019勳章 熱血勳章 2016畫展勳章

我2嵗至9嵗時都係住九龍城寨,最鍾意上天台睇aeroplane.

我住係歡樂樓, 讀溥仁

複式洋房

國民生產總值:110

suetyen
個時得9歲到,無人講我知 嗰到有壞人,我到十幾歲先知城寨係咁雜,我諗番起先識驚,我去過城寨咁多次都唔覺嗰到有壞人,可能我真係好好彩.

男爵府

國民生產總值:7400

森蘊 , yammyma>>

我諗我係真正在九龍城寨內住的. 附近有竹棚圍住, 是住了好多潮州人 , 當時廣東人與他們不和 , 過時亞媽叫我地千萬不要行過去.

係我張出世 紙上的出世地方是正正寫上"九龍城寨第三街 , 三 (行) , 三樓 " , 仲係龍剛道的樂善堂果間留產所 ,( 以前叫留產所 , 是執媽 - 助產士接生 ) , 可是改為小學都好多年呢 !! 你地睇下你張出侐世紙呀 , 有無同我都係果度生出來呀 !!!

我記得我住果一條 ( 行 )尾尾是白粉檔 , 我見過的人訓係到追龍. 我都記得附近係有山寨制衣, 又好似是毛衣廠 , 我唔記得是否姓林 , 我怕要問我家姐至得.

我好記得我哥哥坐在居企張床 , 時時望住個天空看 機 過.係到指住機尾.

我老爸 ,大哥 , 四哥夏天在條冷( 行 ) 開帆布床訓覺 , 你地的男人有無係咁???? 老媽子和我哥以前時時有講 , 因為一落雨就要 9 秒9 返屋企 , 亞媽實驚亞仔而病左 , 所以佢地時時講嫁. :cry:

仲有好多 ...鳳香園你地有無幫襯 ???
快樂取決你主觀的心  不在決定於客觀的事

大宅

國民生產總值:3131

HPChingchingma
嘩!我地同間醫院出世架!會唔會咁啱,我地同年同月同日生架?會唔會我係城寨探險個陣見過你?我個陣十吓十吓都唔知有無鳳香園,不過個到有檔賣曼頭,豬肉包同牛肉包,阿媽間唔中會買俾我食,好食到依家再買唔返.呀!仲有我成日係個頭見到袁小田.連黎文,鄧寄塵都見過.

水晶宮

國民生產總值:64703

2019新春慶豚圓 2019勳章

寨照(我未住過):

男爵府

唔係醫院呀
係留產所呀

黎文 是, 是劉永的亞媽 ??

係呀 ! 我老爸有提過佢 ,
她是亞爸同鄉黎嫁 :-P

大宅

唔好咁打我喇,係喇!係喇!係留產所喇!

男爵府

我地年代係得醫院來 , 真係好富貴嫁

007 >
仲有無的靚相 ???

水晶宮

國民生產總值:64703

2019新春慶豚圓 2019勳章

HPChingchingma 寫道:
我地年代係得醫院來 , 真係好富貴嫁

007 >
仲有無的靚相 ???

冇啦~你係城寨人都唔影番d留念?
留番第日同d子孫講,雖然我而家都算係個億萬富豪,不過我細個時家境好窮架!

大宅

你識唔識林碧琪做~靚妹仔~個女主角,聽聞係城寨大.我覺得佢好有性格.

男爵府

007>>
我未入小學就搬左 , 那有 camera 呢 ?
你估而家的細路 , 幼稚園咋 , 亞媽都買了部俾佢地當玩具 ...

哎 !
你是億萬富豪幫幫手 ,好易搵, 搵喇
想搵返舊日足跡啊 !!
十萬個 THANKS !!

大宅

哎呀!我記得番啲嘢喇!我真係住過城寨架,近聖家學校後門,我bb個陣到3-4歲,幼稚園個陣就搬咗係番附近,跟住就搬來搬去.阿媽講咗件事俾我地知,話我係阿媽個肚有5個月,有日掛8號風,間木屋就"林"阿媽於是揹住阿哥,阿哥揹就住家姐去搵老豆,真係唔明,點解可以做到.

男爵府

只知林碧琪在 " 靚妹仔 " 當主角而已 .

男爵府

< 聖家學校後門 >> 給我感覺已有些離" 九龍城寨 " 範圍囉,

九龍城寨如果沿住賈炳達道就係核心範圍 .
鳳香園就係呢條街 , 因該近侯王道果邊.

<<<有日掛8號風,間木屋就"林"阿媽於是揹住阿哥,阿哥揹就住家姐去搵老豆,真係唔明,點解可以做到. >>>>

係呀 !!
我亞媽就無搵老爸 , 佢拖住我 , 揹住亞妹四圍搵我的亞哥, 話驚佢地群埋的道友喎!

用戶要求終止服務

國民生產總值:10694

城寨個範圍係咪係9龍城廣場個度架,最衰冇左真相見識下,你地係咪香港原居民所以至可以係個度住架.

林碧琪我知佢係邊個,好靚女

禁止訪問

國民生產總值:81485

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.