意見反饋
義工

在職全職 今日: 0|主題: 46673

[在職媽媽] 好矛盾

大宅

國民生產總值:1070

好矛盾

我是第一次做媽媽, 育兒知識很少.
滿月後就每星期5天半放在保母家, 只可以做weekend mami.

現在囡囡四個月大了, 可以開始食輔食品.
我當然希望自己可以親自體驗她試每一口食物.
但無奈要工作. 好似會錯失左呢段日子.
她的第一口粥仔都不會是我餵她.

唔知各位在識媽媽情況是點樣?
工作時間由工人照顧, 晚上自己湊?
還是都是交由家人湊, 只做weekend mami呢?

好矛盾呀, 唔知請工人好呢, 定維持現狀好…..
有想過每晚接回來過夜, 就可以每晚同她玩, 但一定不夠精神工作.
真係唔知點算好!
:-(

複式洋房

國民生產總值:309

Re: 好矛盾

我在三個月前都是同你一樣, 只可做weekend mam, 由BB滿月起至她2歲10個月都是交人湊過夜, 我終於係三個月前做左全職媽媽, 因為囡囡開始長大, 如果每星期只見她一天半, 實在良心上一直受到責備, 以前交比人湊時,都好擔心架, 唔知佢是否吃得好, 佢喊時會唔會無人理佢, 總之心掛掛啦, 如果你無唸住做全職媽媽,不如就請番個工人, 起碼夜晚可以睇番個BB 

禁止訪問

國民生產總值:6081

大宅

國民生產總值:1070

其實請工人同請保母都係差不多價錢.
只係因為我唔識湊BB, 如果請工人要由我教她照顧BB, 根本唔可行.
但保母已有十多年湊BB經驗, 我唔需要擔心.

我亦有諗過, 請工人在我媽媽處, 同老公"分居"兩處.
做weekend太太, 哈哈~~

子爵府

國民生產總值:11552

bb滿月之後就放係99到湊,我差不多間晚上去睇佢,星期六就帶返屋企過夜,有時上去既時候bb都係訓覺,根本都無機會同佢溝通。bb5個月大左右我就請咗個印印,開頭放係99屋企等99 train下佢,放假就帶埋bb同印印一齊返屋企。一個月之後,我就將佢地帶返晒自己屋企,日頭我阿媽同99輪流上黎,bb返咗屋企之後,同老公都開心咗 (因為湊bb問題唔開心),同埋當我半夜想見下bb都可以見到!! 我覺得bb要係自己屋企先算一家人,因為我試過weekend湊bb返來,bb喊我好厲害 (bb認地方),我好心"up"呀!

大宅

國民生產總值:3819

beeeee 寫道:
我是第一次做媽媽, 育兒知識很少.
滿月後就每星期5天半放在保母家, 只可以做weekend mami.

現在囡囡四個月大了, 可以開始食輔食品.
我當然希望自己可以親自體驗她試每一口食物.
但無奈要工作. 好似會錯失左呢段日子.
她的第一口粥仔都不會是我餵她.

唔知各位在識媽媽情況是點樣?
工作時間由工人照顧, 晚上自己湊?
還是都是交由家人湊, 只做weekend mami呢?

好矛盾呀, 唔知請工人好呢, 定維持現狀好…..
有想過每晚接回來過夜, 就可以每晚同她玩, 但一定不夠精神工作.
真係唔知點算好!
:-(

beeeee :
其實我覺得如果你同你老公有能力就最好請工人,始終對住個BB自己都會開心啲,你都要知道一樣嘢,針係無兩頭利架!所以如果想見佢多啲、睇見佢嘅成長過程…咁你就要犧牲自己&老公私人時間,自己湊BB一定會唔夠精神,但係我覺得付出自己啲時間&精神比BB都係值得架!你&你老公好好咁考慮吓啦!
因為我同你嘅CASE唔同,我而家都係做WEEKEND媽咪,我&我老公無能力請工人,所以坐完月開始返工都係比我奶奶湊,開頭都相安無事,但係漸漸我奶奶完全唔聽我講、唔聽我建議…只按自己湊大3個仔女經驗去湊我個囡,所以我會好唔開心,成日都為咗呢啲事同老公鬧交、冷戰…好似而家咁,我只感到自己係度孤軍作戰、沒有援兵、無人支持……:-( :-( :-( :-( 想自己夜晚湊番BB,又要諗方法去同奶奶講,點至令佢唔會唔鍾意,試過同佢講,佢又拒絕我…我真係就快癲啦!
:-( :-(

該用戶已被刪除

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.