意見反饋
義工

母乳餵哺 今日: 1|主題: 84999

豆奶=豆漿?

別墅

國民生產總值:636

豆奶=豆漿?

我想給17個月的囡囡食麥皮,但唔想泵奶來煮,醫生叫我加奶粉,我又唔想囡囡食奶粉,係咪可以用豆奶呢?請問係咪超巿凍柜內大人飲開的豆漿?Please help.

男爵府

國民生產總值:7995

Re: 豆奶=豆漿?

for 17 months-- okay to give both .
豆奶 is not the same as 豆漿. Most of the 豆奶 you bought outside may add some cow milk powder.
you can home make the 豆漿 for her, method is :

buy soy beans ( you can buy some black as it is very good for health)
put the beans into the water for 3 hours.
put beans together with water into blender, after that put the meshed beans into a fish bag and cook for 45 mins .
add rock suger finally

洋房

國民生產總值:85

唔好用豆奶呀 冇益!!

大宅

國民生產總值:1534

超市凍櫃嘅係豆漿,可以用來整麥皮.

別墅

Thanks all,

請問bb可否飲低糖的豆漿?

YEAH-YEAH 寫道:
超市凍櫃嘅係豆漿,可以用來整麥皮.

別墅

mon,

bb一日食一餐麥皮,如自製豆漿,個份量點預好?我怕整多左要係雪柜放多日用唔完,再拿出來用時會變得無咁新鮮.因屋企人唔飲架.

另外,記得之前睇過報導話巿面買的多是基因改造的黃豆/黑豆,怕唔怕買左d係基因改造既咪飲左無益囉?!

monmantong 寫道:
for 17 months-- okay to give both .
豆奶 is not the same as 豆漿. Most of the 豆奶 you bought outside may add some cow milk powder.
you can home make the 豆漿 for her, method is :

buy soy beans ( you can buy some black as it is very good for health)
put the beans into the water for 3 hours.
put beans together with water into blender, after that put the meshed beans into a fish bag and cook for 45 mins .
add rock suger finally

男爵府

Happyyammie,

You can buy a soy bean milk powder in Jusco, but I forgot the name. It is organic soy bean .

大宅

國民生產總值:1016

唔知有無理解錯,牌子是"Organic Echo" Organic Soymilk, $138/700g,我囡囡14個月大,也有食麥皮,不過沒用奶,加菜及魚等給她吃,是吃粥外另一選擇!

fym-mama,
為何豆奶無益?

男爵府

fym-mama,
很多recent study, 豆奶鈣/營養價值 比牛奶還高, 容易消化, 比牛奶更適合人腸胃.

別墅

咁等我去jusco睇下先,唔知apm間或康怡間有無得買呢?

rinapang,

請問你煮麥皮時無用奶,加菜及魚,咁你係用水來煮,再放冰糖嗎?我屋企人食開係用雀巢脫脂奶加冰糖放落麥皮度煮的,但bb呢個年紀唔適合飲呢種鮮奶同脫脂奶嘛!!所以我先想試豆奶/豆漿咯!!

男爵府

國民生產總值:7768

I buy Organic Soya Bean at Citysuper, the brand is Organic Garden Int. Ltd. Made in Canada.

Home-made soya bean milk=Yummy !!!

Hayes mama
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

大宅

Happy Yammie,

煮麥皮時只用水,不用加糖,因加魚及菜時已有食物天然的味道,其他調味品是不需要的!若加香蕉,便成美味的小吃,我買"桂格"快熟麥片,是燕麥片,非常有益及很滑,我的女兒非常喜歡吃,可以一試!

re.: 我曾找"你可以不喝牛奶"一書,但很多書局也沒有,有沒有家長買過的呢?因我的女兒不能喝牛奶!

別墅

rinapang,

請問你這個煮法可以加其他肉類嗎?跟飯仔同樣煮嗎?(放材料的時間)因我而家煮軟飯仔俾囡囡食,一日兩餐,每日都會有菜,雞,朱,牛,魚各食2日,但我囡已唔鍾意食,要食大人既飯及餸,但我怕囡囡腸胃未得,所以我都想試下你個煮法,待囡囡多個選擇.

另,請問怎樣知bb不能喝牛奶呢?

rinapang 寫道:

煮麥皮時只用水,不用加糖,因加魚及菜時已有食物天然的味道,其他調味品是不需要的!若加香蕉,便成美味的小吃,我買"桂格"快熟麥片,是燕麥片,非常有益及很滑,我的女兒非常喜歡吃,可以一試!

re.: 我曾找"你可以不喝牛奶"一書,但很多書局也沒有,有沒有家長買過的呢?因我的女兒不能喝牛奶!

別墅

chiuchristan,

Thanks.

請問尖沙咀間Citysuper 有嗎?

複式洋房

國民生產總值:284

rinapang 寫道:

Hi Yammie

I've got that book from a Christian book store (方舟) in 港運城 North Point.

Hope you can still get it there!

別墅

Hi suetso,

Many Thanks. Let me go to have a look. :-P

rinapang,

多謝suetso提供資料,你也可以去看看或問下一些就近的基督教書室看看有沒有啊!!

suetso 寫道:

Hi Yammie

I've got that book from a Christian book store (方舟) in 港運城 North Point.

Hope you can still get it there!

別墅

mon,

我昨晚去左jusco康怡總店,佢地話無賣有機的soy bean milk power!

只有慈康農圃賣的有機黃豆,黑豆,同寄賣的一種現成有盒的有機豆奶.

rinapang,

你所講"Organic Echo" Organic Soymilk, $138/700g,可在哪裡買到?

Thanks.

男爵府

happy yammie,
let me check with TST Jusco first.

大宅

我煮麥皮先,接近o.k.時便加菜及肉,再煮一會便熄火,若加薯蓉或南瓜蓉,很甜很好吃,我也喜歡吃,可以一試!以前,大仔從來不會不吃粥,相同的食物從不抗拒,但到囡囡就大不同,要常轉食物,如煮星星蔬菜粉,貝殼米粉等各式不同口味的食物,否則她絕不肯吃!令我很頭痛。

" Organic Echo" soya milk 我上次在西田百貨買,sales說她們會周圍走去set counter賣,不過,我在大圍火車站(閘內)有一間專賣有機食物的商鋪見到有得賣。

另外,囡囡一吃牛奶或有牛奶成份的食物(如朱古力、雪糕或芝士等)便會在面上出紅斑,是食物敏感,所以不能喝牛奶!

別墅

rinapang,

Thanks,等我去開街留意下有無有機舖頭找找有沒有這牌子,火車站對我來說不太方便呢!

我對於囡囡的食物都很苦惱,佢已經開始抗拒稠飯仔,鍾意食大人的白飯,意粉及公仔麵,唔鍾意食通心粉/字母粉,所以我想試下用麥皮代替.希望佢肯食.

我覺得囡囡係唔食糊口的食物,她不喜歡薯蓉,要好似大人咁整個薯仔用口咬一小啖咁食.另外我最頭痛的,而家煮稠飯仔仲可以把菜茸放落去,讓囡囡吸收到菜,但若改變煮粉麵,就算很細條的菜苗,佢只食味而食不到菜,什至更唔肯食,加上粉麵份量又不可食太多,因怕佢唔消化,這樣又唔夠一餐正餐所需...

真的很苦惱!

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.