嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有冇媽咪買過d防塵虱/蟎的床及被單比BB用

我BB有濕疹, 早兩日還鼻塞及咳得很厲害, 医生話佢患支氣管炎及鼻敏感, 若果照顧得唔好, 仲會引發哮喘, 所以我好擔心 :-( :-( :-(

有冇媽咪買過d防塵虱/蟎的床及被單比BB用, 可以介紹吓呢?
咩牌子好? 在那裏買? 幾錢呢?

請指教, 萬分感謝

大宅

Re: 有冇媽咪買過d防塵虱/蟎的床及被單比BB用

my bb also has 濕疹 & he's using 防塵虱/蟎的pillow case (without a pillow)... it's from Fortane ("ah" "fong" "ting") from Sogo.. .costs around $99... actually, i didn't find my bb's 濕疹 improve after using it... my bb's 濕疹 is more affected by the weather...

水晶宮

我仔個醫生話可以試呢一d 防塵虱/蟎的床及被單比BB用的床上用品. 但係醫生話呢類床單唔一定需要, 用普通的都ok, 只要注意勤更換及清洗的水溫, 就可以殺死d 塵虱/蟎.

每個星期換一次床舖枕頭袋. 用攝氏60度的水清洗, 並在陽光下晾光. 枕頭芯, 被褥亦不時在陽光低下晒下, 因為陽光有殺菌作用. 呢個方法對於防止濕疹, 在我仔來說, 效果都叫 ok.

男爵府

Any comment? Thanks!

cindytam 寫道:
我BB有濕疹, 早兩日還鼻塞及咳得很厲害, 医生話佢患支氣管炎及鼻敏感, 若果照顧得唔好, 仲會引發哮喘, 所以我好擔心 :-( :-( :-(

有冇媽咪買過d防塵虱/蟎的床及被單比BB用, 可以介紹吓呢?

請指教, 萬分感謝

洋房

birdbird 寫道:
我仔個醫生話可以試呢一d 防塵虱/蟎的床及被單比BB用的床上用品. 但係醫生話呢類床單唔一定需要, 用普通的都ok, 只要注意勤更換及清洗的水溫, 就可以殺死d 塵虱/蟎.

每個星期換一次床舖枕頭袋. 用攝氏60度的水清洗, 並在陽光下晾光. 枕頭芯, 被褥亦不時在陽光低下晒下, 因為陽光有殺菌作用. 呢個方法對於防止濕疹, 在我仔來說, 效果都叫 ok.

yes this method works very well on my daughter as well, keep clean is the first thing !!!

my friend introduce me to use chu chu softener, she said it can make clothes 防靜電 and less germs can be stuck to clothes, her son's cough less (his "air track" is very sensitve)

男爵府

各位媽咪

我見BK網站現在有"煒華香港有限公司"的廣告, 入面有一隻叫"睡適寧"藥性床上網套出售, 唔知有冇媽咪用過呢? 效果如何? 適合BB用嗎? 請指教!

各位可往以下網站看資料
http://www.meridianhk.com.hk/allergy_control_chi.htm

cindytam 寫道:

請指教, 萬分感謝
該用戶已被刪除

大宅

有冇媽咪試過 強力離子簇除菌的空氣清新機?
琴日係豐澤見到 Sharp有兩款
話可清除空氣中過敏原 蟎類碎屑等
唔知有冇用
若有媽咪用過請分享
呢排轉天氣
BB成日夜咳 香港空氣又差.... :cry:

首頁

尾頁

跳至