意見反饋
義工

嬰兒醫護 今日: 0|主題: 77881

BB 擺滿月酒問題

洋房

國民生產總值:74

BB 擺滿月酒問題

請問計每月是計新曆定農曆呢? 一般是提早擺, 還是要當天擺呢?
事原係我bb 新曆1月27日出生(年廿八), 如2月27日先擺就變左舊曆三十, 如計舊曆就係2月25日, 但係個日有朋友結婚, 我奶奶就話無理由去人地到飲, 都唔係正日擺每月, 其實我諗住提早一, 兩日無所謂, 我想2月23 日擺, 因2月24日月破唔係咁好, 而且我媽媽話每月可以提早, 不一定要每月當日做, 請給些意見, 謝謝!

複式洋房

國民生產總值:309

Re: BB 擺滿月酒問題

你可以26/2星期日擺,25/2星期六去人地到飲。

洋房

但係2月26日, 已經過了舊曆廿八, 老人家又話滿月是提早擺, 沒有人遲擺的! 所以我諗住2月23日擺, 點知俾人話正日都唔擺?? 要去人地到飲?

子爵府

國民生產總值:14147

Wilma,

我之前問個人(紙x)係計舊曆的, 你可以同bb提早,而無人提遲。
多口講句你還係月婆好似唔去得人地到飲喎。 ?-(

複式洋房

國民生產總值:429

我媽話係要正日拜神同擺滿月的,而你奶奶又冇錯播,自己BB應該緊要過朋友,滿月係BB一歲生日,係喜事,唔知你同日去飲喜酒算唔算沖,最好問清楚老人家。而且坐緊月又真係唔去飲架,你要去都先問朋友介唔介意。
...irrevocably, unconditionally, irractionally in love with Edward...

大宅

國民生產總值:1397

我同意YN,要攪清楚滿月同日去飲喜酒有冇"沖"呢個問題。

男爵府

國民生產總值:6050

我BB係岩岩舊暦足一個月擺既∼而新暦計係提早左兩日。
你可以問清楚老人家既意見先,因為我都係我老爺決定幾時擺既∼

洋房

OH, 原來是沖的嗎? 但來緊我每個星期六都有一單要去飲,咁坐月其實計到幾時, 是否一個月, 還是100天內都叫做坐月呢?
咁bb就正日擺, 我們唔去飲算了!

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.