意見反饋
義工
[2005年] bb 一過左6個月大就病 :-(

大宅

國民生產總值:3255

bb 一過左6個月大就病 :-(

唔通真係冇晒抗體

阿仔夜晚訓覺一向都幾好, 琴晚食完奶10點幾訓都冇乜野仲好快訓著, 點知到11點幾就喊, 佢自從cny 之後都間唔中會中途醒一兩次, 以為都係咁咪抱佢起身再暗過佢訓, 點知喊到拆天要姐姐起身再暗, 往時佢都好快訓番, 琴晚就暗極都訓唔"林", 訓番隔一陣又醒, 來來回回左好多次, 搞到我老公都冇覺訓今日要請埋病假(我老公都病病地, 喉嚨痛)同佢一齊睇e生

公爵府

國民生產總值:27958

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

Re: bb 一過左6個月大就病 :-(

Edgar媽
bb 睇左e生未呀? 咩事呀?
[img][/img]

大宅

miu~miu,

睇左喇, 我地見佢有少少鼻塞同埋打乞chee d 鼻涕有少少綠色, 今朝一早就的左佢去睇 e生, 比左d 收鼻水藥同一支滴鼻o既水過佢, 好彩冇喉嚨發炎, 亦都冇發燒, 可能sunday 去朋友屋企gathering 時野返黎, 其中有個小朋友當日都有d鼻水...希望阿仔快d好番....

珍珠宮

國民生產總值:42341

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

我個仔都係咁. cny後好跩.

有時bb喊喊下會飛左粒鼻屎出來, 好攪笑, 深色的, 係咪唔算係病嫁?

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

Edgar媽
aiya, 咁祝你bb 早日康復 :wink:
[img][/img]

大宅

國民生產總值:4578

Edgar

我聽過醫生講, 一般bb都唔会係6個月前有咩大病, 因為6個月前都係用緊母體之前俾佢d抗體... 但6個月后, 佢地就要較自己抗體打杖.... 打得贏就ok, 但打唔贏就会病lu...

我通常見亞b 有唔多妥, 我就俾保嬰丹佢食. so far.
touchwood... 宜家仲未洗去醫生到開户口... 你可試吓...

男爵府

國民生產總值:8426

我BB發燒 :-(

大宅

國民生產總值:1601

AIYA!我星期六同bb打針,都好驚佢會fever!
希望各位bb快d好la!

公爵府

elaine_272
bb 退燒未呀 ?
[img][/img]

別墅

國民生產總值:627

'保嬰丹' 直係咁有效? 可否溝落D 奶到呀?

My BB 5 mths 大, 每次落多少?

別墅

國民生產總值:627

Edgar媽,

我想知點整個tickers呀? 可否教我.....PLS

大宅

Judy_chu

"保嬰丹" 我个人意見應該 "掂"....
當然 係講緊佢有d 唔妥, 食滯, 有d鼻水,有d 咳時都可以控制到.... 唔係點会咁多人買黎 保健 同 看門口 喎...
但如果大病或病情好嚴重, 緊係要睇醫生啦....

咁我又未試過媾落奶到喎.... 次次都係 "貫" 佢飲....
我亞媽話 食奶前个零2个鐘俾佢食保嬰丹,会易d吸收,有效d..

"保嬰丹" 盒上有詳細教人點食....
我亞b 6個月 每次食1小樽,用小小暖水開咗,就咁"貫"佢飲.
跟手"貫"多d水俾佢飲.... 1日食1次. 都係食幾日乍.
如果係保健 就唔洗日日食...

不過我亞b食完后果幾日会賴屎.. 真係可能幫佢去滯, 去積掛...

男爵府

國民生產總值:8788

個人意見 我條魚都食左我幾pack啦....
重要係佢冇乜是前比佢食..just for保健..但到佢有是先比佢食要食 3 日囉..
我中醫重話古老野好多新手媽媽都吾多BUY 只不過比個ADVICE我..嘻嘻好在我聽佢話育嬰五保我都有買嘻嘻..TOUCHWOOD...魚都OK
[

男爵府

國民生產總值:8426

miu~miu,
my bb 無事啦, thank you~

大宅

我bb 仲係兩行鼻涕 :-( :-( :-(

大宅

小魚兒正正

"育嬰五保" - 咩五保 ? 講黎聽吓...

大宅

Edgar

有時兩行鼻涕, 又唔代表佢病喎.. 可能鼻敏感唧..
因為佢地要靠打乞嚏, 噴鼻涕 黎將鼻屎帶出...
所以有鼻涕都要睇埋佢有冇其它病徵先算病...

Edgar媽 寫道:
我bb 仲係兩行鼻涕 :-( :-( :-(

大宅

國民生產總值:1613

我個仔早幾日打完6個月支肝炎針
夜晚無啦啦燒到39.4
幫佢塞pat pat and比佢食退燒水就無事
跟住之後果日又燒....食左藥兩小時都38.1
諗住帶佢睇醫生啦
點知佢等多一陣又唔燒....

不過都有幾聲cut :cry:

男爵府

國民生產總值:8788

保嬰丹,猴棗散,珍珠未,牛王,....吾記得..嘻打錯字我買左4樣炸
[

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.