意見反饋
義工

嬰兒醫護 今日: 0|主題: 77881

bb氣速有冇問題架

複式洋房

國民生產總值:128

bb氣速有冇問題架

請問初生嬰兒氣速, 有冇問題架 :-(

複式洋房

國民生產總值:413

Re: bb氣速有冇問題架

我個B一出世就氣速,係醫院住左七日打針,
最後無事出醫返屋企,到現在都無乜事啦.
醫生只係話驚佢有感染,所以要打抗體針,
你個BB幾大,出左院未呀?

複式洋房

我個b剛2月8日出世, 有4.1kg, 因一出世就氣速, 又係要打針, 但2月10日醫院就話冇o野可以出院, 出院後一日bb面黃, 又再入院, 之後醫生發覺氣速又要再打針, 檢血及吸氧氣, 到現時出的報告未發現有任何問題, 現在都未出院, 知唔知因咩原因會這樣, 出院回家需唔需要咩特別注意地方, 妳個b又點解會氣速呀?

複式洋房

我都唔知我個囝點解氣速喎,
不過佢出世的時候可能我生產得耐
(囝囝順產出世都有3.9kg),
需且仲有臍帶錢頸,我覺得可能係咁焗親佢所以氣速.
(醫生同姑娘只係話好多BB都有咁的現象,只係怕BB個肺會有感染,所以要打抗體針.)
之後醫院同佢打左一個療程七日的針,
不過其實佢第二日啲氣速已經無咁明顯結啦,
但係醫院要打晒七日療程先比出院.
出院報告都話我個囝無乜發現.
面黃就好多BB都會有,只係因為BB太細,
啲消化機能仲未成熟,所以排唔清的黃,
照完燈會無事架.
你放心啦,BB係醫院比醫生check完大家都安心啲,
唔洗咁擔心,好快出得院結啦,
你記住要放鬆自已,如果唔係會精神緊張架.

複式洋房

係呀健康院的姑娘話,
BB的消沎機能未成熟最好飲母乳,
又有啲人同我講話如果BB 氣速,
飲母乳會好架.
你BB如果係醫院你可以係醫院借的奶瓶,
返屋企泵定啲奶去醫院比BB食.
探BB的時候仲可以自己埋身餵BB.
我估會對BB有幫助架. :-P

複式洋房

我剛由瑪麗醫院返家, 姑娘話要抽nose液化驗, 我有埋身餵bb食母乳, 亦都有泵奶到醫院, 希望bb咩事都冇快o的出院回家, 每次探bb都會覺得佢好辛苦 :cry:

複式洋房

係呀,你都要保重身体,未坐滿月要著多的衫唔好凍親,如果病就麻煩啦.希望你BB早點無事出院,健健康康啦!

複式洋房

昨天探亞b佢已經不需吸氧氣, 報告都冇問題, 但醫生講再觀察多2天, 看是否氣管問題, 如冇問題應該可以出院啦 :lol: 多謝妳呀, 有人講o下, 心情都好些, 我一定會好好保護自已身體, 亞b回家都要有精神照顧佢嘛

複式洋房

咁就太好啦,
我地都要努力加油,
好好照顧BB,
千祈唔好灰心呀 :lol:

複式洋房

亞b已出院, 氣促都小o左, 護士小姐都叫我地小心看住bb, 所以哪個星期好忙呀, 但見小b笑咩都值得

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.