意見反饋
義工

自由講場 今日: 2070|主題: 1023727

跳至
猜燈謎 - 有冇高人幫忙呀

複式洋房

國民生產總值:451

猜燈謎 - 有冇高人幫忙呀

七夕未遇下筆難 (猜五字成語)
估左好都都估唔到呀!

有人話 "獨木不成林" 有人話"八字沒一撇", 但係都好似解唔通, 有冇高人幫忙呀???

男爵府

國民生產總值:9034

環保接龍勳章

Re: 猜燈謎 - 有冇高人幫忙呀

八字沒一撇係我估
應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

複式洋房

[quote]
Harry媽 寫道:
八字沒一撇係我估

水晶宮

國民生產總值:55493

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

"獨木不成林" 就係我講

路遙知馬力,日久見人心!

複式洋房

[quote]
hehalady 寫道:
"獨木不成林" 就係我講

禁止訪問

國民生產總值:12931

水晶宮

stella2005 寫道:
唔係好明 --【七夕未遇】= 重係單身,未遇到佢情人 ... 咁就唔係【木】+【木】=【林】....
仲有 "下筆難" 又何解呢?
[size=medium]都話【獨木不成林】 .... 咁既然都寫唔出個【林】字 .... 所以咪【下筆難】lor ....(呢個係我斷估 gar jar

[size=large]其實,我都覺得 Harry媽 解釋得合理 d .... 不過 ....

[size=xx-large]八字沒一撇[size=medium] 係成語黎 gar 咩?我以為係【俗語】tim

複式洋房

八字沒一撇, 真係一句五字成語來架

[quote]
唔係好明 --【七夕未遇】= 重係單身,未遇到佢情人 ... 咁就唔係【木】+【木】=【林】....
仲有 "下筆難" 又何解呢?
[size=medium]都話【獨木不成林】 .... 咁既然都寫唔出個【林】字 .... 所以咪【下筆難】lor ....(呢個係我斷估 gar jar

[size=large]其實,我都覺得 Harry媽 解釋得合理 d .... 不過 ....

[size=xx-large]八字沒一撇[size=medium] 係成語黎 gar 咩?我以為係【俗語】tim [/quote]

禁止訪問

國民生產總值:5056

水晶宮

[size=large]既然係咁 .... 我唸正確答案應該係:

[size=x-large]八字沒一撇

複式洋房

請問何解?

tiggger 寫道:
無巧不成書?

複式洋房

又有人估係 "無巧不成書" 呀.....又好似啱添....點算呀?

[quote]
[size=large]既然係咁 .... 我唸正確答案應該係:

[size=x-large]八字沒一撇[/quote]

禁止訪問

複式洋房

小香香講得啱 : 無巧不成書 好似通D
等我check下呢句係唔係五字成語先
小香香 寫道:
[quote]
tiggger 寫道:
無巧不成書?

三個之中最似衣個

七夕未遇(七巧節嘛)..無巧啦
難下筆.. 下唔到筆咪不成書囉
[/quote]

洋房

國民生產總值:99

無巧不成書
七夕=七巧節,七夕未遇=無巧
下筆難=落唔到筆又點可以寫得成一本書呢
所以=無巧不成書

水晶宮

[quote]
小香香講得

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

check左啦, 無巧不成書 係一句五字成語呀, tigger 好野, thank you.

[quote]
[quote]
小香香講得

禁止訪問

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.