嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB不停啜手指,怎辦?

大宅

Re: BB不停啜手指,怎辦?

我有佢啜, 因為唔想用奶咀. 而且越阻止佢可能越想啜,大個會難介.

複式洋房

啲bb書話由佢啜, 無問題嗰喎!!

複式洋房

yes, the book tells that he will stop doing this after age 2 or 3..
it is an action for his self-comfort so dont stop him to do so.. or u can give him a pacifier as an alternative.

男爵府

好媽媽勳章

我都尤得佢架,因為bb係用口黎探索世界,佢啜手指真係non-stop架,但到左開始自己識得玩具時就自動stop左喇,尤得佢啦,戒啜奶咀仲難過戒啜手指呀,所以我唔會用奶咀黎代替,或者bb出牙時牙肉痕咪啜下手指囉
該用戶已被刪除

大宅

carykwok 寫道:
我都尤得佢架,因為bb係用口黎探索世界,佢啜手指真係non-stop架,但到左開始自己識得玩具時就自動stop左喇,尤得佢啦,戒啜奶咀仲難過戒啜手指呀,所以我唔會用奶咀黎代替,或者bb出牙時牙肉痕咪啜下手指囉

係咩!乜戒奶咀仲難過戒啜手指呀?我開頭都由得阿B啜手指,但係我奶奶話啜手指好難戒,仲難戒過奶咀,所以我淨係比佢食奶咀,有時佢啜手指我會鬧佢&細細力打佢手仔…其實我都唔想咁,我自己都係由細啜手指啜到大,我又覺得無乜問題喎!

男爵府

好媽媽勳章

cool_BB 寫道:
[quote]
carykwok 寫道:

係咩!乜戒奶咀仲難過戒啜手指呀?我開頭都由得阿B啜手指,但係我奶奶話啜手指好難戒,仲難戒過奶咀,所以我淨係比佢食奶咀,有時佢啜手指我會鬧佢&細細力打佢手仔…其實我都唔想咁,我自己都係由細啜手指啜到大,我又覺得無乜問題喎![/quote]
因為我眼見好多bb都係好難戒奶咀,但啜手指就好早就戒左喇,所以我覺得奶咀係難戒d囉,但我諗都好depends on你bb本身,不如你比d玩具佢玩,分散佢注意力仲好啦

禁止訪問

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

我個b食到對手臭到嘔,0個陣口水味遠遠都聞到

複式洋房

快樂 寫道:
我個b食到對手臭到嘔,0個陣口水味遠遠都聞到

多d 同他洗手好啊.......
這兩日又多左塵

伯爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 畀面勳章

伯爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 畀面勳章

我個仔都係咁呀, 食手食到上引,隻手仲臭過"臭豆腐" ,
每日只有5分鍾唔臭 , 沖完涼果陣 , 不過唔夠5分鍾又 ...... , 青水洗都冇用, 一定要用皂洗先得甩 ,
酸酸叔叔 , 真係臭到嘔

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

我個b六個月大,我多數同佢抺手,而經一日抺到黑喇!0個頭抺完0個頭又塞落口,邊夠佢快!
makwong 寫道:

多d 同他洗手好啊.......
這兩日又多左塵

首頁

尾頁

跳至