論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

其實你地贊唔贊成在家安針孔鏡頭?

因剛比工人偷完錢,新工人5月到,想安番個針孔鏡,你地點睇呢?因我個friend識安,只須在鴨記買過$200左右鏡頭同買張card就得。
該用戶已被刪除

Re: 其實你地贊唔贊成在家安針孔鏡頭?

伯爵府

sammili 寫道:
因剛比工人偷完錢,新工人5月到,想安番個針孔鏡,你地點睇呢?因我個friend識安,只須在鴨記買過$200左右鏡頭同買張card就得。

妳知個工人偷錢, 仲留佢o係屋企做乜?

不過如果唔可以唔用工人, 我會贊成裝針孔, 如果佢o係鏡頭前偷野, 仲可以拉人兼唔駛賠一個月人工.

大宅

好啊!有需要就唔可以顧慮咁多,有事就知有cam既好處。

複式洋房

我就無裝針孔, 但裝左個大大個viewcam係廳度~

子爵府

醒目開學勳章

blueblueclub 寫道:
我就無裝針孔, 但裝左個大大個viewcam係廳度~

me too :-P 不過我係睇個女係屋企做乜多D,順便睇埋。
法例要講佢知,但如果僱主有合理懷疑便可裝但不可在工人room or 洗手間。

大宅

其實有小朋友的都需要裝,尤其是家中往往只剩外傭和小孩一起,而且小朋友又不善於表達或較內向的!
裝針孔就無需要,我就明刀明槍(收阻嚇之效)棟

大宅

我都係擺明裝比佢睇,仲要個cam郁黎郁去.
[url=http://www.baby-gaga.com/][img]

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Of couse!!!

大宅

NO!!!
I trust my judgement..... I had this maid 6 months B4 I gave birth....now she's has been with me for 4 yrs... love my girl... I know sometimes, she may be lazy, or didn't do things according to my way... but they are just human.. as long as she love my girl.
how would you feel if your employer set up camera near your work desk??
No mutual trust... what's the point of keeping her?

大宅

我個僱主就成日週圍巡,週圍睇的!
相對地在你返工

複式洋房

citadel,

好贊同你嘅講法, 在無辦法嘅程況下要比外傭揍, 我亦要用盡方法保護我個只有三個月嘅囡囡, 裝cam係最好嘅方法, 起碼睇有d咩唔對可以話比個工人知.

[quote]
citadel 寫道:
我個僱主就成日週圍巡,週圍睇的!
掉轉頭

大宅

好媽媽勳章

I would like to install camera at home.

Any recommendation for the shop for buying camera and installation? Thanks!!!

大宅

很久之前, 我覺得裝唔裝都無mud 所為. 但自從我o係BK見過有一位媽咪upload佐一段短片, 內容係一位印印搖晃及打一個大約不到一歲大的BB, 從那一刻起我就覺得"是有必要安裝鏡頭"去監察. 不過我至今都沒有裝, 因我家有老人家, 另我女兒現在都比較大, 3歲了, mud都識講

Beside, I agree with citadel

洋房

100% 贊成. 正所謂防患於未然. 大吉利事出了什麼事都有證有據, 吾駛估估下. 要知道現行的法例對僱主及其家人都係亳無保障的. 所以奉勸大家要"好自為之", 用自己辦法來減低小朋友出事的風險就是了.

大宅

but there are many many loving and descent maids around and you will never see those video .....
we are always hearing horrible stories and video becuase people put them out for you to see....
as to the Good maids, will you be able to see how good they are?, NO , becuase we all think we paid $3xxx something and EXPECT them to perform the way we want.....
we forgot they are human too!!!!

男爵府

我贊成,因為工人成日講大話,或者做錯野唔應,touchwood真係有乜事都可以睇返。我都會講比個工人知家安左鏡頭,一來人權問題,二來比佢知都唔係一件壞事,得佢唔好亂黎或偷懶
做人至緊要開開心心 :-D

大宅

katyfok 寫道:
but there are many many loving and descent maids around and you will never see those video .....
we are always hearing horrible stories and video becuase people put them out for you to see....
as to the Good maids, will you be able to see how good they are?, NO , becuase we all think we paid $3xxx something and EXPECT them to perform the way we want.....
we forgot they are human too!!!!

就是因為她們都是人,所以都擁有人性的共同弱點:好逸惡勞!更何況任何人都是會鬧情緒的,看看最近的幾則新聞,就是自己親生的也可以因一時之氣攪到子女冇命的,更何況是和BB毫無血緣關係的家傭!作為一個盡責、愛護子女的父母,必需用盡一切方法避免子女受到任何形式的傷害(就算是潛在的),防患於未然!當然我亦不否認這個世上的確有好的、有愛心的外傭存在,但是作為一個成熟又飽經歷練的成年人,就是憑經驗都可以告訴大家這個世上好人實在是太少了!正如我之前說的,將子女交托在一個完全不知底縕的陌生人手上,預防工夫一定要做足!雖然未必能防止人為的意外發生,但是亦要確保就算出了甚麼事也要讓她去陪葬,不要讓她逍遙法外!

大宅

bobo_wong2006 寫道:
I would like to install camera at home.

Any recommendation for the shop for buying camera and installation? Thanks!!!

你可到鴨寮街去,近欽洲街(西九龍中心)那邊最多,其次是近南昌街的那邊和中段(桂林街與北河街之間)的某間鋪頭和街邊檔!無聲的無線cmos 1.2 Ghz鏡頭$160左右,有聲的貴幾十元。一套四個預設頻道的同款鏡七百五元左右,是抵過散買,更有一個接收器接收四個畫面,就算不買畫面分割器也可以,因為可以設定每隔幾秒轉換一個畫面...2.4Ghz的三百元左右,用CCD的要四百左右,會較清較少干擾,聲畫俱較佳!畫面分割器(四格的)在鴨寮街中段某鋪不過二百元有找!廣角鏡八十元左右!安裝方面十分簡單,自行安裝(擺放、插火牛、插上紅白黃的RCA AV/BNC線)即可!遇到問題時可在此詢問各位用家!
:tongue:

子爵府

醒目開學勳章

有需要的,自從小祖穎被工人滾水整親單case發生後...
我對任何工人都無信心,我囡囡就5歲,工人就到,但我覺得除了防護外,其實係返工時看看囡囡係屋企做緊乜都幾好,另一方面咪俾個工人一個意識唔好亂黎囉!
如果佢身無屎,係唔會怪僱主的,相反...咪好似有D僱主講個工人精倒熄鏡頭又搵野"姐哂"乜都有,問你死未?

首頁

尾頁

跳至