親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

歐洲租車

請問有人試過在歐洲租車嗎? 如在其中一個國家租車(eg. 巴黎)可否用這架車來遊覽其他歐洲國家?

還有什麼事要特別注意呢?

男爵府

Re: 歐洲租車

租車可以誇境, 但有d公司會唔俾進入東歐和意大利, 你租車前問清楚。基本上同一個國家, 租車還車唔同城市都可以, 但唔同國家還車就可能要俾附加費。

別墅

唔該晒KristyMum. 我應該只會去paris, germany, austria and switzerland, 唔會去italy的.

Thanks for your information!

大宅

要留意外國好多公路同隧道都要收費,預budget時要計埋呢筆,先知化唔化算.特別係大城市之間來往,甚或穿州過省,可能呢筆費用要近千蚊架.

歐洲唔係咁興自動波同冷氣車,如指要自動波冷氣車,價錢會貴好多,而且選擇較少.重有,預先係香港訂一定平過到時walk in.

原來你都去德國,德國最好,所有公路都係免費,重冇車速限度添.

別墅

thank you Blythemia. 其實我都預計要比些雜費. 但我怕去到d景點時好難找車位, 加上我打算住平酒店, 好多時都冇停車場, 咁我地就要另找地方泊車, 人生路不熟, 最怕比人偷車.....

大宅

如果景點係市區,你真係冇乜機會有車位,如果係郊區,就會有大型停車場.酒店就算有停車場,亦一樣要收差唔多二百蚊一晚.反而係細酒店仔(得十間八間房比較家庭式個種),離市區離少少個D,或者可以免費.如果你驚偷車,第一唔好租咁靚咁貴既車,第二當然要買足保險.

或者你又講下去邊D城市,睇下我幫唔幫到你.其實我淨係去德國個次係租車,另外去法國,奧地利,意大利,東歐都係坐火車.

別墅

Blythemia,

我打算4月easter holiday去. 首站會在巴黎(早機到), 在機場取車, 行程大約是:

day 1 paris --> brussel --> luxembourg --> stuttgart/koln
day 2 stuggart/koln --> munich
day 3 munich --> salzburg
day 4 salzburg --> innsbruck/zunich (not yet decided)
day 5 zurich --> geneva
day 6 geneva --> paris (還車)
day 7 to 11 Paris

其實只係好preliminary, 因為回程機位仲未firm.

大宅

瑞士比利時盧森堡我冇正式玩過,另外個D我可以試下答你.
施圖加特去慕尼黑恐怕你揸車時間已經去左半日,扣埋你去酒店check in check out既時間,唔可能重去到玩.Salzburg基本上係要用腳行既地方,最靚既古城區係行人專用區,根本冇車可以入.

以你上面既時間表,兩個站之間距離都好遠,似乎大部分時間你會係架車裏面.11日走6個國家,實在好難仔細睇到野.亦會好辛苦.老實講,頂籠4個已經好趕.如果兩個就輕鬆好多.

別墅

Thank you Blythemia. 其實我都知會好趕, 因為我老公想去多d地方, 但又無時間, 我都勸o左佢好耐佢先話唔去holland. 我會將你個message話比佢知, 希望佢肯去少一, 兩個地方啦.

if我用你個方法(去德國租車), 其他地方買rail pass會唔會抵d呢?

大宅

你這個行程可稱為歐洲公路及酒店團,因為除公路和酒店外,你都唔會有時間去做任何觀光。

我建議你把城市減至4個或以下,保留Paris, Munich, Salzburg,搭多D火車,唔駛自己開車咁辛苦。

Meli 寫道:
Blythemia,

我打算4月easter holiday去. 首站會在巴黎(早機到), 在機場取車, 行程大約是:

day 1 paris --> brussel --> luxembourg --> stuttgart/koln
day 2 stuggart/koln --> munich
day 3 munich --> salzburg
day 4 salzburg --> innsbruck/zunich (not yet decided)
day 5 zurich --> geneva
day 6 geneva --> paris (還車)
day 7 to 11 Paris

其實只係好preliminary, 因為回程機位仲未firm.

大宅

200%同意BillyM既講法.

我自己覺得,如果要享受到旅遊既樂趣,千其唔好貪心,時間花哂係交通,瞓一覺食一餐就要離開,真係冇乜意思.如果旅程集中一個國家,就可以揸車去到比較少人去而有風味既地方,住宿一般比大城市平.如果只係去大城市,根本無必要甚至唔適合揸車.

salzburg距離munich非常近,如無記錯一個鐘左右既火車路程(我估百零蚊---題外話,如果預早去德國鐵路既網買飛會有折扣添).呢D情況下用火車證就好浪費.(好似一日火車證都要近五百蚊)

如果係德國只係去stuttgart同munich(做乜你一個東一個西咁遠既?),Koln唔計,亦無需要租車,因為火車實在好方便.我個次係德國加奧地利16日,frankfurt攞車,德國最後一站係munich,去到munich即刻還車,買munich welcome card就可以坐全市交通工具,玩幾日就搭火車去Salzburg.

男爵府

Meli,
你的行程似乎適合賽車多d.

如果只有11日又想去多d地方, 不如跟團!!如果想自己玩, 最好只選兩三個城市做落腳點, 用火車連接, 再去城市附近的鎮仔行下! 盡可能選不同城市出入香港, 唔駛走回頭路! 如果想揸車玩, 就留嚮法國啦! 基本上巴黎附近都好多野睇, 香檳區參觀酒莊, tours 睇古堡, mont saint michel等都好值得去.

住方面, 揸車就唔好住市/鎮中心, 否則, 泊車費都好溶!!! 泊街又驚俾人偷; 反而外圍d的酒店又平又有free carpark.

別墅

Thank you very much for all your info. 因為我張ticket係公司抽獎贏返黎, 所以好多restrictions (e.g. 唔可以改 & 只可來回paris).

咁我而家可能會唔租車, 淨係坐火車. 但若果買rail pass, 是否可以一次過book晒要坐的火車班次? 定係去到station時才book當天的班次? 難唔難book?

我最想去係salzburg & switzerland, 但我老公想去stuttgart (去車廠參觀), 所以而家可能只去paris, stuttgart, munich, salzburg + zurich. 回程機位很full, 可能要留多2 days, 咁13 days 夠唔夠玩以上地方?

另外, 你們在什麼地方book酒店?

Sorry for so many questions.

男爵府

Meli,
如果只得兩個大人, 我建議利用夜車連接 paris to munich & paris to Zurich, 瞓一覺就到, 留多d時間玩. 由paris到munich會途經stuttgart, 可以寄存行李嚮火車站, 參觀完車廠後去先munich. 去salzburg就day trip由munich去.

個人意見, 瑞士好靚, 但zurich只係一個普通歐洲城市, 代表唔到瑞士美麗湖光山色, 山長水遠只去zurich唔係咁藉得!

我自己就只會book定夜車臥卡, 日車就唔會book, 除非火車公司指定要預訂e.g. TGV. 酒店就直接send e_mail俾hotel或經訂房網站book.

別墅

唔該晒KristyMum. 若在station寄存行李安全嗎? 是寄存在locker or counter?

大宅

論安全,當然係人手好過放入locker.不過你睇下收費分別大唔大同埋行李件數啦.因為寄存處係按件計,就算你好細個袋佢都會當你一件,locker總之放得入就得.有Dlocker適宜放背囊,大既行李喼唔一定放得入.如果係寄存處要留意開放時間,其實一般都算好早開好晏收,不過如果係要半要三四點提取行李,就無法唔幫襯locker喇.

大宅

Meli 寫道:
Thank you very much for all your info. 因為我張ticket係公司抽獎贏返黎, 所以好多restrictions (e.g. 唔可以改 & 只可來回paris).

咁我而家可能會唔租車, 淨係坐火車. 但若果買rail pass, 是否可以一次過book晒要坐的火車班次? 定係去到station時才book當天的班次? 難唔難book?

我最想去係salzburg & switzerland, 但我老公想去stuttgart (去車廠參觀), 所以而家可能只去paris, stuttgart, munich, salzburg + zurich. 回程機位很full, 可能要留多2 days, 咁13 days 夠唔夠玩以上地方?

另外, 你們在什麼地方book酒店?

Sorry for so many questions.

Rail pass 有幾種,有些是連續幾日用的,有些是限在一段時間內(如1month)任揀travel幾日,用之前在station validate,然後每次使用只須要自己在pass上寫日期,在火車上俾conductor睇就得。

不過你只係坐幾程,可能散賣仲有著數。

除暑假外,歐洲的火車唔會滿,如果有pass,你大可直接上火車(除了一些必須要定位的express train),慳返幾euro做reservation喇。

大宅

Blythemia 寫道:
200%同意BillyM既講法.

我自己覺得,如果要享受到旅遊既樂趣,千其唔好貪心,時間花哂係交通,瞓一覺食一餐就要離開,真係冇乜意思.如果旅程集中一個國家,就可以揸車去到比較少人去而有風味既地方,住宿一般比大城市平.如果只係去大城市,根本無必要甚至唔適合揸車.

salzburg距離munich非常近,如無記錯一個鐘左右既火車路程(我估百零蚊---題外話,如果預早去德國鐵路既網買飛會有折扣添).呢D情況下用火車證就好浪費.(好似一日火車證都要近五百蚊)

如果係德國只係去stuttgart同munich(做乜你一個東一個西咁遠既?),Koln唔計,亦無需要租車,因為火車實在好方便.我個次係德國加奧地利16日,frankfurt攞車,德國最後一站係munich,去到munich即刻還車,買munich welcome card就可以坐全市交通工具,玩幾日就搭火車去Salzburg.

提埋你,好多歐洲城市都有City Card,除市內公共交通全包外,仲有好多優惠,要留意呀。

男爵府

別墅

唔該晒大家! 我會再慢慢研究

首頁

尾頁

跳至