意見反饋
義工

婦女醫護 今日: 35|主題: 31425

有無人患"紅斑狼瘡"

民房

國民生產總值:91

有無人患"紅斑狼瘡"

我等緊報告, 我好擔心.....

該用戶已被刪除

Re: 有無人患"紅斑狼瘡"

洋房

國民生產總值:248

請問有什麼促使您去驗"紅斑狼瘡"?

民房

旻旻,
因為我早前額頭上出左好多粒粒, 後尾雖然謝左, 但唔知點解對眼又紅又腫.... 加上我手手腳腳d 關節好痛, 無力, 上落樓梯都好辛苦. 所以E 生咪叫我去驗下.

sophie&sara,
請問你姐姐係類風濕關節炎, 咁駛唔駛長期食藥 ? 日常生活有無大問題 ?

唉, 我真係好擔心....我個女先得3歲, 如果我有病都唔知點算....

洋房

Hi Kruse,

唔好擔心, 如真係有事心情唔好只會令病情更差, 況且報告未出, 先放鬆一點.

其實我對這病只知小小. 以前有醫生講過有紅斑狼瘡有以下的病徵:
1. blood test - anti nuclear antibodies +ve
2. 蛋白尿
3. 關節痛
4. 最常見的徵狀是面上出現紅疹

據了解幾年前西醫主要處方類固"純"(sorry don't know how to type)去治療此病,但眾所週知, 副作用很多, 唔知近年有沒有進一步之良方. 聽說中醫在醫治此病亦有良方.

希望聽到您的好消息, 為自己為女兒要積極面對人生.

該用戶已被刪除

禁止訪問

國民生產總值:29496

好媽媽勳章

民房

旻旻, sophie&sara, oldcake,
我會嘗試放鬆d架啦, 多謝你地.

oldcake,
你去年點解會懷疑有呢種病o既 ?? 後尾報告話咩事 ?

禁止訪問

好媽媽勳章

民房

oldcake,
我份報名應該星期一左右出, 希望無事啦.....

禁止訪問

好媽媽勳章

民房

多謝你 !

oldcake 寫道:
kruse,

無事既...我會為你祈禱...

民房

各位,
我報告出左啦........ 我無事呀 !

經過今次之後, 我會更加愛惜自己身體.

禁止訪問

好媽媽勳章

洋房

kruse,

恭喜!恭喜!無事就好啦!

大宅

國民生產總值:1752

Hello...

想請問紅斑狼瘡係唔係關基因事??
我grandma有lee個病(60歲時才發病,已去世 :cry: )
我一直都好驚我遲d會有...

Thank you..

該用戶已被刪除

複式洋房

國民生產總值:291

sophie&sara 寫道:
kruse
我姐姐係類風濕關節炎係全身關節都痛(當然轉天會更嚴重!)佢有一段時間要食'類固醇'真係好唔掂又肥又腫又冇精神. 醫生話類風濕關節炎係唔死得的癌症,不過我姐姐好樂觀!對病情有一定幫助.

我太太也是R.A.(類風濕性關節炎)患者。由於西醫不能根治此症,唯有睇中醫。

西醫副作用很可怕,加上她也有白內障,類固醇能加深白內障,所以不敢服用。:(
真正的友誼是雙程路,如果你正在走單程路,朋友,那種友誼是假的

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.