少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

剛見完家長~~

我個仔剛剛滿3歲,我是做零售業的時間好長。我個仔是婆婆湊的(住在婆婆家),我每個星期放假才可去見佢。昨天家長日老師同我講話我個仔各方面都ok,但就非常心散,集中力超低。平時一班小朋友一齊聽老師講故事,他就會兩頭望。現在老師要安排他坐最前,他一不留心就立刻提點他。老師話如果再這樣落去會好影響佢將來學習。老師希望我可以抽多D時間陪佢。我現在就想我雖唔雖要轉工呢??(我現時這份工作的人工都幾高)我老公收入又唔定,我怕我轉工會令生活有困難。 :-( :-(
除左多D時間陪佢之外,有無其他辦法會令佢好D???
會唔會學下野會好D???
該用戶已被刪除

Re: 剛見完家長~~

別墅

sophie&sara 寫道:
學就要學仔仔有興趣的嘢用以訓練他的耐性否則仔仔一樣會一邊上堂一邊倒蛋.

其實佢唔算洩,但只係硬頸和心散。
但我唔知佢對甚麼有興趣,平時佢都係自已一個人玩Bus(成屋都係),有時都會玩下個玩具琴,但唔係彈係放音樂。

禁止訪問

珍珠宮

有時真係好難取捨呀.

男爵府

好媽媽勳章

不如去學畫畫, 可培養小朋友專注力, 另外手仔又會靈活d, 我見仔仔果班有個小朋友頭幾堂好鬼"活躍", 而家好左好多.

大宅

睛靈勳章

Eva, 其實你個仔都算係細(剛滿3歲), 佢依家係讀緊k1 or n1 ar?? 噉佢平時, 例如睇vcd會唔會都好留心.. 定係都係唔定ka ?? 我亞仔剛剛返學時都係噉, 因為佢都算係細仔.. 噉相比同班大過佢o的小朋友, 就會覺得佢係比較心散, 遲o的佢就會好o的ka la..
不過, 其實你真係要多o的陪佢... 因為佢這年紀係好最要爸爸媽媽o既溝通.. 佢有好多o野想同父母講.. 你同你媽咪係唔係住好遠ka ??? 我之前亞仔都係比亞婆湊, 噉都唔係成日可以返去睇佢, 但一星期起碼都會有3-4天.. 但後來發覺佢大佐(2歲左右時)佢依家3歲半, 我們覺得要真係同佢傾多o的, 玩多o的, 噉我們就搬近o的婆婆.. 噉依家每日都可以同佢玩, 有時佢想返我屋佐訓都得, 因為訓覺前傾計係好好ka.. 噉你睇o下可唔可搬近o的, 噉又唔駛resign lo.. 因為經濟都係一個好重要o既現實...

子爵府

~Eva~

你仔仔只是3歲你又無需咁擔心, 有些小朋友是會比較遲集中精神的, 他在婆婆家有沒有其他小朋友跟他玩? 如沒有我相信IRON的提議俾佢去學畫畫都係一個唔錯的選擇.

別墅

IRON 寫道:
不如去學畫畫, 可培養小朋友專注力, 另外手仔又會靈活d, 我見仔仔果班有個小朋友頭幾堂好鬼"活躍", 而家好左好多.

我都有想過比佢去學畫畫,甘細收唔收。通常一星期要學幾堂和幾錢??

男爵府

好媽媽勳章

我仔仔果間2歲半就收, 一堂$90, 一星期一堂, 其實幾多堂自己簡既, 主要係個miss阿仔好鐘意, 暑假就有埋紙x土班.

別墅

別墅

別墅

qkhui

佢現在讀n1(在班裏算大),細個果時都鍾意睇vcd,都可以睇好耐(想睇的話)。但現在就好少睇,唔知係唔係唔鍾意睇?但佢平時自己玩巴士就可以玩好耐。其實我想知點先叫心散唔集中。我個仔平時在家中都係自己玩都唔會嘈,可以玩好耐。但係叫佢跟我地指示做佢就唔聽囉。
我同我媽咪都係青衣但唔同村都要坐15分鐘。但其實平時我放工返去我個仔都 sleep 左囉。想見都無得見
:-( :-(
我試過掛住佢掛到想喊 :-( :-(

大宅

睛靈勳章

EVA, 我好明白你心情, 我有一排又係好忙.. 差唔多成個月都好夜先放工, 返到亞媽處佢又slept佐, 當時真係好唔開心.. 亞仔都係, 成日問我地幾時返去.. 所以真係要唸o下辦法. 噉你做sales, 假期都唔會放假ka la wor... 噉未仲少時間比佢.. 其實你試o下報一o的親子班, 睇一睇佢上堂時o既表現.. 噉睇o下佢係唔係對某一樣o野先無心機.. 有時小朋友都好講心情.... 慢慢來...

別墅

學校都經常有活動攪,但我都不能出席。因通常都係星期六日。我公司要3個月才可放一次星期六日。
果D活動我叫我阿媽同佢去,但老一輩就唔識點樣同佢溝通,和唔知親子活動重要性。成日就唔去(我知道我媽咪又辛苦呢)。

複式洋房

個仔有獎好開心

大宅

睛靈勳章

噉又真係一個問題.. 因為小朋友見到其他小朋友daddy mummy 一齊同去活動佢地都會好希望.... 你真係要唸一唸辦法... 同埋老人家真係唔係好明依家o的小朋友ka la... 佢地依家要求好多.. 同埋佢地會有好多問題.....

首頁

尾頁

跳至