嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

"川貝"一問!!

囝囝咳左2星期, 一直keep住食西藥, 但仲未好番, 所以想試下燉川貝蜜糖比佢飲, 但川貝有中藥成份, 如果2者在不同時間食可以嗎??

大宅

Re: "川貝"一問!!

我係停晒西藥先俾川貝個女飲, 藥既野始終唔好中西合壁, 一樣還一樣會安心d

複式洋房

For safety's sake, better not mix Chinese and Western Medicines. Chinese practitioner from WaiYuenTong suggested me to 燉川貝+蘋果+鴨咀梨+無糖無花果 (apple - no skin and seeds, 鴨咀梨 - no seed). My son tried for successive days (about 4 days), it works.

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你囝囝熱咳定寒咳呀? 川貝治熱咳喎!

洋房

千奇唔好亂食呀!我個女三歲咳了足足壹個月,我家姐見佢甘辛苦,煲左D川貝雪梨比佢飲,但相反仲咳到PK,所以唔好亂煲呀!

大宅

咁寒咳同熱咳係點分別呢
白痰係寒咳??黃痰係熱咳??

洋房

白痰係寒咳黃痰係熱咳
你講得冇錯.

複式洋房

2019新春慶豚圓

咳 is very complicated. My experience is do not give chinese medicine , even 川貝 without doctor's suggestion.

Consult a good doctor is the best way.

大宅

你囝囝幾大?BB不可以食蜜糖架,而且有D人食蜜糖會瀉的,又有D人食燉川貝蜜糖唔好要食川貝煲瘦肉湯至好,人人唔同。

複式洋房

如果寒咳的話可以加薑汁燉。
...irrevocably, unconditionally, irractionally in love with Edward...

子爵府

2019新春慶豚圓

想請問bb幾大先可以食蜜糖呢?

別墅

My doctor suggested not to give honey to babies below 1 yr of age.

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

之前一次囝囝咳我都試過煲川貝雪梨, 真係咳得仲多呀!! 所以今次只係燉川貝+蜜糖.

[quote]由 肥豬包包 於 2006-02-16 19:29:36

煲左D川貝雪梨比佢飲,但相反仲咳到PK,所以唔好亂煲呀!

首頁

尾頁

跳至