單親天地

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章

Re: 15分鐘了斷了20年感情

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

SarsMum,
我跟我hubby亦已20年...現正安排離婚....跟你一樣...全無爭執....覺得無謂.....只說一聲分開吧! 送你一首自作詩..
心已變, 再多說, 也徒然...緣份盡了難補缺...只望日後好再見.
大家一起加油吧! 互勉之

SarsMum 寫道:
可惜嗎? 是, 但不可憐.
還愛嗎? 愛, 但不被人珍惜.

在他差不多個半月沒回家後, 我call佢來. 因我已決定跟他離婚了.見面時, 沒有哭哭鬧鬧的場面, 亦不再問原因. 因我不想再失控. 傾好一些財務及囡囡安排, 15分鐘時間, 過去的二十年終結了.

我覺得我離開得好有尊嚴.

多謝囡囡, 家人, 及BK媽咪的愛.

大宅

堅强的SarsMum:

不知妳真是麻木心淡還是只强忍淚水!!!
我都衷心希望妳日後真的開開心心!!!支持支持!

大宅

早幾日囡囡見完daddy, 夜晚問我點解daddy唔返

大宅

HI..你好呀...
^^"其實你唔好睇到D小孩好似咩都唔識咩都唔知甘呀
我覺得你應該直接講比小孩知呀,因為呀就算你E+唔同佢講,
佢會成日問你問題,到佢知道左啦.甘佢就會唔明點解會甘樣
E+佢3歲慢慢同佢講..唔同佢講到佢大左就會變成影響佢GA啦

你先同佢傾下計慢慢講出黎..
你同小孩講媽咪同你傾下計先好無丫?..你有無掛住爸爸呀? 以後爸爸唔係呢到住,因為媽咪同爸爸唔想唔開心,又唔想成日吵架波,所以想分開住下.
你要反問小孩喔: BB呀,你想唔想媽咪爸爸唔開心呀.
想唔想媽咪爸爸成日吵架呀
BB一定話唔想~~"
甘想唔想爸媽開心D喔
BB會講想
所以呢爸媽唔想一起住,甘會開心D
爸爸話一有時間智黎睇下你.甘你一有時間又去睇下爸爸LO 好無丫,,,

男爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

睇完你

大宅

我不寄望跟他有什麼關係了, 只希望囡囡同佢保持良好關係.

呢兩日我好down, 晚上看

複式洋房

同我的諗法處境都係一樣!!好有共鳴!所以我都好雖要時間令我重生~[quote]
SarsMum 寫道:
不是有什麼大不了的勇氣, 只是自己實在太唔開心, 又改變不了他, 自己唯有接受他, 接受不了他, 自己唯有離開他.

最重要係我唔知自己可以係囡囡面前扮開心扮到幾時, 我怕有朝一日, 我din

子爵府

SarsMum:
不受控制咪由得佢囉…流到有一日你唸起都唔會再有眼淚

大宅

monly,

哽係有keep住你呢個SOS緊急求救電話啦.  :-P

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

面對將來, 忘記過去係你現在要做的事, 支持你

民房

其實....我自己也是正在離婚手續的單親媽咪....
我今年24..有4 歲女兒.....

其實我女兒2,3歲已知道他爸爸不在家了...我會告訴她知..愈細愈好....一來給他有心理準備.....二來...我認為....
我們要對待大人一樣對她....妳說..她便有一個印像....

說真.....時間好快證明所有的事...
今日..你可能過得好辛苦..好難過.........
將來....你望回來的日子......其實沒有大不了.....

我自己也痛苦過......經常感覺到是個天玩弄我一樣.....
我每天也哭....傷心..難過......

但日子仍然要過....你想開心地過..還是每天哭著地過...就要看自己了.......最幫到自己的人..就是自己啊..

現在我雖然仍然沒有工作...但我仍在學東西..普通話..英文.....現在..我不是過得很好嗎??沒有丈夫....沒有大不了........自己也一樣可以..可能更開心

大宅

eiko,

你咁young, 就要面對這一切, 難為了.

真實, 我已經同囡囡講左daddy唔同我

大宅

看過各位的留言真的一路看一路流淚, 事關我都可能要面對離婚的問題, 原因好簡單, 老公已不再愛我, 他有第三者.
我們有一個10個月大的仔, 日間工人湊, 我每天放工回家就只有對箸個仔及工人, 等到我老公回來都夜了, 同佢已相對無言.
早前大家都傾過, 大家一同再給多些時間及腦力維繫這個家, 但從他的言語上及表情上都好像好委屈及迫自己一樣, 我真的不知怎樣做才好, 每天都是我先找些話題出來, 但都是簡單的回答就算, 我有時會同自己說可能他心情未能平復過來, 所以他好難做以前一樣, 我只有這様想. 但我對他已沒有信心, 真的沒有.

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

del
http://www.babyhome.com.tw/bb/137249

首頁

尾頁

跳至