跳至

首頁

尾頁

別墅

有無住 維港灣 嘅準媽咪 or 媽媽, 一齊傾下吖

大家好 !! 我剛剛搬入維港灣住, 而家待產 , 預產期係七月 , 下禮拜 QE 照 20 週結構性檢查 , 希望一切順利 !!!!

大宅

Re: 有無住 維港灣 嘅準媽咪 or 媽媽, 一齊傾下吖

我住維港灣架~
我bb8個半月大 .

別墅

嘩 ! BB 好得意 lor ? 出牙仔未 ?

係呢 , 你要唔要上班架? 邊個湊bb呀 ?
我開頭啱啱有咗 , 成日唔舒服攞 sick-leave, 聖誕節嗰陣就索性 quit 咗 , 而家係屋企待產 , 第時可能自己揍 ... 都未諗掂 ... ?-(

大宅

annachik,
bb一隻牙仔都未有呀 :-(
我全職媽咪嚟架!!
你同我一樣呀!!又係成日唔舒服攞 sick-leave,跟住索性quit 咗份工.其實自己湊同比人凑有好有唔好,嗰陣都有唸過做返野,因為salary真係好吸引哩!!不過到左真係凑住bb,我係完全接受唔到同唔放心交bb比人湊,如果我真係返左工,實無心機做野

別墅

咁你一個人 "照" 晒成個屋企 ? 好勁呀
我打算下個月請鐘點 , 幫手做下家務 , 個肚開始頂住 ... 係呢 , 想問下你用咩牌子嘅 BB 用品 ? 我咩都未買 , 太多 choice ... 唔知點揀好 ?-( ??????

大宅

Hi annachik,
你係咪瘦瘦哋架??
我一啲都唔勁,我曾經想過請工人架. :lol:
我大肚嗰陣都係請鐘點架,開頭都仲係自己買餸煮飯,後尾個肚大到行兩步路都脚軟嗰隻,所以要請個鐘點幫吓手.

你想問邊d BB野呀?我好多brand都有用,有d大肚嗰陣買左,用落覺得唔好用,跟住再買過,攪到好多野一係double,一係無用過

別墅

而家比最輕嗰陣重返 7 lbs, ( 未有 - 104 lbs, 最輕 - 94 lbs , 而家 101 lbs ) , d 手同腳好明顯 slim 咗, 但個肚相對地明顯凸咗出黎 ... 好彩 BB 都 within standard.

今日返 QE 做結構性檢查 , 我個 appointment 係 9:00am , 但 reception 9:00am 先開 , 所以 d 公公 , 婆婆排晒隊等開門 , d 醫院嬸嬸就係咁叫佢地坐下先 ...

登記完等叫名 , 我老公就無視亞醫院嬸嬸的拒絕 , 扶住我直接去到床邊 , 醫生都無唔俾佢一齊睇 , 有時都唔明點解唔俾老公一齊入去 ... 個 ultrasound 照咗 30 mins , 託賴 , BB 一切正常 ! 又 confirm 係仔仔 , 過程都算順利

大宅

annachik,

please check PM

別墅

今天多謝你 !!! 我又識多 d 啦 ~~

民房

Hello,
我都係住維港灣. BB boy 8 1/2月.
Home office + 鐘點. 可以時時見住,但等於做足24小時 :-P

大宅

hedwigwu,
你好呀~你住第幾座呀?
你好叻呀!湊住BB仲可以做自己野,我每日嘅schedule唔係照顧BB就係做家務咋

別墅

hello, hedwigu,

大宅

你地好...
我細佬剛搬進維港灣.
請問有無鐘點或家務助理介紹.
一星期一次那隻啦...
有, 請PM 我啦.
謝謝

首頁

尾頁