興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

妹妹最近發現一只流浪猫, 其中一只前手受傷爛晒, 帶睇醫生, 醫生話救唔返只手要截肢. 而且仲話截肢后佢好難再係外面生存, 呀妹唯有收養猫猫.

想請問截肢的猫猫要怎樣護理? 怎樣幫牠適應? 佢家中仲有2只猫猫, 需要特別安排嗎?
請高手指教. 謝謝.

禁止訪問

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

貓貓真可憐...

貓貓係會爭地盤架, 有啲舊貓會打新貓顯示自己大佬嘅地位, 新貓入屋最好暫時困入籠, 同舊貓暫時保持距離, 等舊貓有多啲時間習慣佢嘅氣味, 又唔會搞到佢個傷口, 遲啲等貓貓強壯啲先放佢出嚟啦

大宅

我睇過一本書<穿紅靴的貓>,講香港一隻受虐被截肢的貓,被拯救及收養後的生活,如果有時間,可以睇睇本書,或者能傱中得識照顧截肢貓的方法。

大宅

畀面勳章

我上網搵到段要注意既事項呀,
你可以睇下呀,唔知幫唔幫到你呢

◎不知道飼養一隻截肢過的貓有沒有什麼需要特別注意的?

在傷口完全復原,長出披毛之前,最需要注意的是傷勢的護理,但這似乎不是你
想問的,所以就不多述了.提供蓄養截肢貓的經驗如下

→生理方面:

1.截肢後貓走路會跛行,更精確地說,是一跳一跳地向前走,
如果貓性活潑的話,其實不管走路或奔跑,都還是滿靈巧的,跑得還很快勒,
只是在跳躍方面會比較不方便,主人要注意居家環境中牠的生活動線,
不要讓牠有太需要爬和跳的負擔.

2.因為一隻腳短缺,走路是以跳步前進,長期來講,脊椎的負擔比較大,
這方面因為醫療幫助也有限,主人能做的是注意牠的飲食營養,讓牠攝取
各種足夠的維生素,但一定要小心牠的體重,尤其是結紮後的體重控制,
如果太肥的話,更容意因為行動而增加脊椎負荷.所以截肢貓的體重,是以
控制在正常甚至正常稍偏瘦,對牠會比較好.

3.如果截肢是前腳,貓在清洗臉部時會產生困難(半邊臉會洗不乾淨)
,需要主人幫助牠定期清洗眼角、口鼻部位.
如果截肢的是後腳,貓在清洗耳朵時會產生困難(一邊耳朵掏不到),
貓是用後腳掏洗耳朵的,主人也要加強用棉花棒幫牠清洗耳廓內部.

4.截肢貓都不愛人碰牠的斷肢,這點要多尊重牠.

→心理方面

截肢易造成貓咪自卑膽怯,如果家中還有別的貓,牠也可能較顯得不合群,
主人能做的是多給牠關愛,親自陪牠認識各種新環境,多疼牠一點.
如果牠親近人的話,就多給牠撫摸與抱抱等肢體接觸,
如果牠的個性反之,就不要勉強抱牠,總之截肢貓的自尊心很強,要多尊重

伯爵府

唔該晒各位, 資料好有用. 呀妹話猫猫好乖又聰明, 一知要食藥就閃, 餵食藥時個咀撬都唔開, 但只係掙扎唔會抓人; 跟家中的猫曾隔空傾過計, 亦遠距離見過面, 舊猫個樣好疑惑, 希望佢地好好相處啦.

catcat@cat    發表於 12-7-19 14:12

大宅

回覆:猫猫截肢后的護理

你妹妹真係好好,我聽到好開心,善有善報

伯爵府

回覆 wmtcherry 的帖子

今次係佢同猫猫的緣份, 為咗猫猫出錢出力, 我都受到感動, 精神上支持佢, 金錢上贊助一下吧.

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆 Hanayori 的帖子

支持你地呀, 加油!

別墅

複式洋房

有時都要睇隻貓本身嘅機能,曾經去過間動物醫院,裡面養咗隻截咗肢嘅貓貓,行路又係仆吓仆吓咁,但見到佢成日都想出街,坐响門口等一有人開門就即刻衝出去,响條街個地下度碌黎碌去又俾人摸,不知幾精神,d毛仲好靚好滑手

貓貓應該會知道妹妹對佢好架,繼續努力!

侯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:猫猫截肢后的護理

好有愛心

複式洋房

好難得

首頁

尾頁

跳至